Grădiniţa „Cristal” va fi retrocedată

Grădiniţa „Cristal” va fi retrocedată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi există o cerere de retrocedare încă din 2001, localul a beneficiat de consolidare şi extindere din fonduri de la Banca Mondială * Primăria dă vina pe Inspectoratul Şcolar şi viceversa *

O altă clădire în care funcţionează o grădiniţă din centru va fi retrocedată în curând proprietarilor. Este vorba de Grădiniţa cu Program Prelungit „Cristal”, aflată pe strada Universităţii, care găzduieşte în prezent aproximativ 250 de copii. În condiţiile în care Primăria se va grăbi să predea clădirea proprietarilor, aşa cum a făcut în cazul Grădiniţei Nr. 5, nu se ştie ce soluţii se vor putea găsi pentru copiii din zonă.

Un exemplu grăitor în acest sens îl constituie situaţia nerezolvată a Grădiniţei Nr. 5, ai cărei copii sunt ameninţaţi în fiecare an cu evacuarea. Ca şi cum n-ar fi problema lor, autorităţile locale se spală de fiecare dată pe mâni şi retrocedează clădirile, fără a se complica să caute soluţii. De ani de zile există deficit de spaţiu la acest capitol, grădiniţele din aproape toate zonele oraşului fiind suprapopulate, dar nu se ia nicio măsură. S-au început construcţii noi care n-au fost finalizate nici după câţiva ani, fondurile fiind alocate aiurea.

Cine va fi tras la răspundere?

Trist este că, deşi există cerere de retrocedare din 2001, reînnoită în 2010, în 2002 s-au făcut o consolidare a imobilului şi o extindere, cu fonduri de la Banca Mondială. S-au cheltuit atunci în jur de 3 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care BM nu ar fi virat niciun leu dacă ar fi ştiut că respectiva clădire are un statut incert şi există posibilitatea să fie retrocedată. De la Primărie ni s-a transmis prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nicoleta Manole: „Inspectoratul Şcolar Judeţean este vinovat de acest lucru. Există cerere de retrocedare a clădirii, aşteptăm ca proprietarul să mai depună nişte acte la dosar şi vom trece la soluţionarea cererii”.

De la Vasilica Susma – inginer investiţii în cadrul ISJ, aflăm că, dimpotrivă, Primăria ar trebui trasă la răspundere pentru această investiţie, deoarece „Avem autorizaţie de construcţie de la Primărie. La noi nu s-a depus nicio cerere de retrocedare, nu ştiam de aşa ceva. La Primărie se depun astfel de cereri şi tot Primăria a dat autorizaţie de construcţie. Noi nu avem nicio vină”, susţine Vasilica Susma.

Este clar că, în cazul în care va fi retrocedată clădirea, banii de la consolidări şi extinderea cu grupuri sanitare se vor duce pe apa sâmbetei. Va fi cineva tras la răspundere pentru asta, în condiţiile în care cei care ar fi trebuit să gestioneze cum trebuie situaţia, dau vina pe alţii?

„Nu am primit nicio hârtie oficială”

De la directoarea grădiniţei, Ilinca Tiron, am aflat că nu s-au trimis de la Primărie decât vorbe: „Prin iulie anul acesta, mi s-a comunicat verbal de către domnul Gurzu de la Primărie că există cerere de retrocedare a clădirii. Am depus imediat o solicitare la Primărie prin care am cerut să mi se elibereze şi mie copii după documentaţia de la dosarul de retrocedare şi cererea de retrocedare.

Vreau să văd pe ce suprafaţă are proprietarul act de proprietate, deoarece o bună parte din clădire a fost construită ulterior, prin 1967, nu mai vorbim de grupurile sanitare realizate în 2002 de Banca Mondială. Mai ştiu că există o lege care spune că, dacă investiţia făcută depăşeşte jumătate din valoarea imobilului, clădirea nu se mai retrocedează, ci se despăgubeşte proprietarul. Însă au trecut luni de zile şi de la Primărie nu am primit nicio hârtie oficială”, spune necăjită directoarea, sperând că toată povestea cu retrocedarea e doar un vis urât.

De la inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, aflăm că nici la ISJ Primăria nu a depus vreo înştiinţare scrisă în acest sens: „E de aşteptat  ca imobilele vechi în care funcţionează unităţi de învăţământ să aibă proprietari cărora să le fie retrocedate. Dar problema e felul în care face Primăria aceste retrocedări, că, la oficiul juridic pe care-l are, mă aştept la orice!”, susţine Resmeriţă.

Citit 3112 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.