Ajutoarele pentru încălzire nu se pot reporta de la o lună la alta

Ajutoarele pentru încălzire nu se pot reporta de la o lună la alta
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Încercarea unora de a economisi cu orice preț nu este întotdeauna o soluție fericită. Sunt persoane care stau cu becurile stinse în casă sau cu instalația de aer condiționat oprită vara, chiar dacă temperaturile sunt irespirabile - ca să nu consume. Alții nu pornesc centrala iarna - ca să facă economie. Sau, în alte cazuri, deși primesc bani de la stat pentru plata facturilor la încălzire, unii nu reușesc să consume toată suma primită, sperând că banii se vor reporta pentru luna viitoare. Din păcate pentru ei, nu se întâmplă așa.

Gălățeanul Vasile Marcu a beneficiat, iarna trecută, de ajutoarele sociale pentru încălzirea locuinței. Așa cum probabil știți, persoanele cu venituri reduse au putut cere și obține, prin intermediul Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați, ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi sau petrolieri în sezonul rece 2022-2023.

Când consumul este mai mic decât subvenția primită

Ajutorul lunar s-a acordat familiilor și persoanelor singure al căror venit net lunar pe membru de familie era de până la 1.386 de lei, respectiv, persoanelor singure cu un venit net de până la 2.053 de lei. Banii nu au fost primiți în mână de niciun beneficiar, ci s-au reflectat în achitarea facturilor de încălzire.

"Am beneficiat de 270 de lei pe lună, 200 de lei pentru gaze și 70 de lei pentru lumină. Din această sumă, am consumat de 150 de lei. Vreau să vă întreb ce se întâmplă cu diferența de bani neconsumată. Au fost luați înapoi? Au rămas într-un cont pe numele meu și mi-i va cere cineva înapoi? Îi voi putea folosi din nou la iarnă? Deci, ce se întâmplă cu banii primiți de cineva atunci când consumul este mai mic decât subvenția?", ne-a întrebat Vasile Marcu.

Subvenția pentru căldură nu se reportează

Am solicitat lămuriri Biroului de presă al Primăriei Galați. "Potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și Hotărârii nr. 1073/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice, acest drept se stabilește în funcție de venituri. Dacă este să luăm un exemplu concret, se emite o factură în valoare de 170 lei. Deși ajutorul stabilit în condițiile legii este de 250 lei, se vor deconta 170 lei. În cazul în care factura pentru utilități este mai mare decât ajutorul stabilit prin dispoziția primarului, suma  decontată va fi 250 lei, valoare ce se va regăsi, în ambele cazuri, în factură.

Valoarea ajutorului acordat/decontat nu va fi virată în contul bancar al titularului cererii, ci se va regăsi în cadrul facturii fiscale emise de către furnizorul de energie. În conformitate cu prevederile legale, suma rămasă nealocată nu se reportează în lunile următoare", ne-a răspuns Biroul de presă al municipalității.

Unde se pot obține lămuriri despre acest subiect

Recapitulând, în cazul în care consumul este mai mic decât valoarea ajutorului social acordat, se decontează consumul integral și restul banilor se pierd. Dacă ajutorul este egal cu valoarea facturii, aceasta din urmă este achitată integral prin subvenție. Dacă valoarea consumului este mai mare decât a subvenției, beneficiarul va achita doar diferența dintre cele două.

Reprezentanții municipalității recomandă beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire să-și raporteze lunar consumul la furnizori. De multe ori, aceștia estimează două luni și fac regularizare în a treia lună, astfel că se pierd bani în cazul în care consumul estimat este mai mic decât cel real.

Detalii suplimentare despre acest subiect pot fi obținute la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Galați din str. Fraternității nr. 1, bl. Șoim sau la numărul de telefon 0236.488.444. De asemenea, sunt disponibile adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și paginile web https://social.primariagalati.ro/ și  https://termoficare.primariagalati.ro/

Dacă sunteți informați din timp despre toate aspectele, puteți evita cozile de la sediul Direcției, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în toamna anului trecut.

Citit 2519 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2023 10:31

4 comentarii

  • postat de Astupăm găurile PIB-ului, pe spatele românilor, scumpind energia.
    Duminică, 27 August 2023 17:20
    109.166.128.***
    Populația și-a scăzut consumul de energie fiind prea scumpă, în economie, cererea de energie s-a redus prin reducerea activități, deci exportăm în draci, la PIB să mai umplem găurile financiare, dobânzi de plătit la împrumuturi în neștire, împrumuturi ce depășesc 51% din PIB.
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 24 August 2023 08:05
    86.124.202.***
    Cererea totală de energie electrică în UE a scăzut cu 6% față de media pe cinci ani!In Romania nu mai in economie a scazut cu 5,4%!La iluminatul public cu 16,3%!In schimb am dublat exportul!Dar saracirea populatiei le fac fericite pe Greta si Ursula!Suntem verzi dar rupti in dos!
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 24 August 2023 07:58
    86.124.202.***
    Nu este absurd sa dublezi productia de energie electrica exportata in timp ce iti bati joc prin preturi de propria populatie?Cu ce ajutam Europa daca Romania are cel mai mic consum din Europa?De ce nu asteptam ca tarile din UE sa ajunga la limitele de consum din Romania?
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 24 August 2023 07:53
    86.124.202.***
    Cum spuneam consumul de energie electrica a populatiei a scazut cu 14%!Suntem ULTIMII la consumul de energie electrica!Romania a ajuns cea mai verde din Europa!In timp ce populatia Romaniei este fortata sa fie verde exporturile de energie sau marit cu 100%!Suntem prostii Europei!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.