Fetișurile sexuale, picanterii sau patologie?

Fetișurile sexuale, picanterii sau patologie?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fetișismul sexual este un tip de parafilie, adică perversiune sexuală, în care obiectul afecțiunii îl constituie un lucru fără viață sau o parte a corpului cuiva. Practic, un fetiș este o excitare sexuală ca răspuns la un obiect sau o parte a corpului care nu este de obicei sexuală, cum ar fi pantofii, picioarele sau alte lucruri.

Fie că vorbim despre o manifestare ușoară a fetișismului sau de o dereglare reală (tulburare psihologică), cauzele rămân încă neclare. Unii teoreticieni cred că fetișurile apar în urma unor experiențe timpurii ale copilăriei, în care un obiect a fost asociat cu forma unui alt obiect cu un potențial sexual puternic. Alții consideră că în copilărie sau adolescența târzie au existat probleme cu activitatea de masturbare. Specialiștii sugerează că un copil care este victimă ori pur şi simplu doar observă comportamente sexuale inadecvate, învață în timp să imite și va practica și el acel tip de comportament. În cazurile în care sunt implicați bărbații, se sugerează că fetișurile pot apărea ca efect al dubiilor asupra propriei masculinități, potență, poate fi vorba chiar de teama de respingere și umilință.

Cele mai comune fetișuri

Fetiș pentru picioare. Definit ca un interes sexual pronunțat pentru picioare, punctele de atracție pentru o persoană cu "foot fetish" pot include forma și mărimea picioarelor și a degetelor. Este unul dintre cele mai comune fetișuri la bărbați și până și o mare parte din literatura chineză vorbește despre picioarele femeii, despre adularea lor sau chiar despre masturbarea cu ajutorul lor.

Fetiș pentru pantofi. În legătură directă cu fetișul pentru picioare, pantofii reprezintă o sursă de fantezii și dorințe pentru mulți bărbați. Tocurile sunt de obicei cele mai apreciate pentru că oferă femeii o poziție fizic mai înaltă și face picioarele să pară mai lungi. Chinezoaicele se chinuiau să poarte pantofi cât mai mici pentru a le face să arate cât mai delicate.

Fetiș pentru piercinguri. Acest fetiș este mai popular în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani. Orice, fie el cercel în buric, limbă, sprâncene, sfârcuri, este nu doar interesant, ci de-a dreptul excitant.

Fetiș pentru o parte a corpului. Bărbații și femeile sunt de acord că multe părți ale corpului partenerului îi fascinează sexual. De la abdomen, la ureche, degete, mâini, acestea diferă în funcție de preferințele fiecăruia.

Fetiș pentru culori. Poate preferi să îți vezi îmbrăcat partenerul sau partenera în culoarea respectivă sau poate jucăriile tale sexuale au toate obligatoriu aceeași culoare, dacă e vorba despre o obsesie, o numim fetiș. Culorile cele mai frecvent etichetate ca fiind un fetiș sunt: roșu, mov, roz, negru.

Fetiș pentru anumite materiale. Există mulți oameni care au fetișuri pentru diverse materiale de la latex, piele, cauciuc până la blănuri. Astfel, aceștia au o dorință obsesivă de a îmbrăca sau a-și îmbrăca partenerul în ceva din acel material sau doar să aibă un obiect din acel material în jur.

Fetiș pentru lenjerie intimă. Frecvent mai ales la bărbați, acest fetiș înseamnă pentru ei o obsesie față de lenjeria intimă pe care o poartă o femeie. Poate fi vorba de ceva intrigant, atrăgător sau poate fi ceva simplu, irelevant ca model.

Fetiș pentru tatuaje. La fel ca la fetișurile pentru piercinguri, fetișul pentru tatuaje este mai frecvent la generațiile tinere și se referă la atracția absolută față de tatuaje, uneori fiind chiar criteriu obligatoriu de selecție a partenerului.

Fetiș pentru alimente. Fetișul pentru alimente înseamnă că dorința sexuală e trezită de alimente, de multe ori cele folosite în timpul unui act sexual, cum sunt: căpșunile, frișca, ciocolata și altele.

Dominare şi supunere (BDSM). BDSM este acronimul de la "bondage (robie), dominare și supunere, sado-masochism" și descrie practici sexuale specifice, cu reguli clar definite, care conduc partenerii la plăcere intensă prin provocarea durerii fizice. Există o gamă largă de produse sexuale folosite pentru satisfacerea partenerilor care preferă acest tip de sex.

Role play sexual. Unii oameni preferă să folosească costume sau uniforme dintr-un anumit domeniu, medical, de exemplu, pentru a-și condimenta momentele din pat. Practica role play-ului nu mai este ceva neobișnuit și sunt multe persoane care apreciază acest tip de sex în care fiecare își asumă un rol diferit față de viața reală.

Primal fetish. Obținerea plăcerii în timpul sexului printr-o manifestare primară, animală, este unul dintre fetișurile comune în ziua de azi. Partea primară a creierului este responsabilă de supraviețuire, așa că se presupune că instinctele noastre de bază de a găsi hrană, autoprotecția și reproducerea, odată lăsate la suprafață, pot produce plăcere.

Plus size fetish. Acest tip de fetiș este o atracție sexuală îndreptată către persoanele supraponderale sau obeze, datorită în primul rând greutății și dimensiunilor lor. Acesta devine pentru oamenii cu "plus size fetish" un criteriu important de selecție a partenerilor.

Locuri publice. Pentru unii oameni, pe cât de periculos este să faci sex în locuri publice, pe atât de excitant li se pare. Poate fi vorba de adrenalina de moment care dă dependență ori despre momentul de sex efectiv.

Cum se diagnostichează o tulburare fetișistă

Fetișismul și fanteziile sunt frecvente și ar trebui tratate doar ca o tulburare atunci când provoacă o situație gravă sau afectează capacitatea unei persoane de a funcționa normal în viața de zi cu zi.

(articol realizat din surse online)

Citit 1341 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 August 2023 13:45

2 comentarii

  • postat de hahahaha@gmail.com
    Duminică, 27 August 2023 15:56
    89.39.81.***
    bondage robie...
    ai de noi...
    0
    0
  • postat de comunismul
    Sâmbătă, 26 August 2023 23:27
    5.13.211.***
    mda practici pentru oamenii bolnavi mintali!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.