Bizar. Viața sexuală în Evul Mediu

Bizar. Viața sexuală în Evul Mediu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Căsătoria - singura soluție pentru sex moral. Cea mai sigură cale de a-i rămâne aproape lui Dumnezeu, spunea Biserica, este celibatul. Din păcate, nu toată lumea (ca și astăzi) își putea stăpâni poftele carnale, așa că Biserica a decis că următorea cale spre puritate sufletească și trupească ar fi căsătoria.

Infidelitatea, pedepsită aspru. Tot popii au decretat că sexul nu poate avea decât un singur scop, procreerea. Și că păcerile sexuale sunt păcate cumplite, rezultate din păcatul originar al Evei; de altfel, legăturile extramaritale erau aspru pedepsite, mai ales pentru femei. Femeile adultere puteau fi alungate din casă. În schimb, femeilor clevetioare li se putea pune zăbală și puteau fi târâte pe străzi drept exemplu.

Vârsta căsătoriei. În familiile boierești sau domnești, fetele se puteau mărita la 12 ani, iar băieții la 14. Motivul ar fi fost că progeniturile atingeau pubertatea și erau apte de a face copii. Pe de altă parte, bărbații de rând preferau să nu locuiască în aceeași casă cu părinții; de aceea, adunau suficienți bani pentru a avea propria locuință și de-abia după aceea se puteau căsători, după vârsta de 20 de ani.

Post la mâncare și la sex. Era interzis să faci dragoste în timpul posturilor religioase, ca spre exemplu în Săptămâna Mare, când nu aveai voie nici să mănânci de dulce; deh, păcat de carne și colo, și dincolo! De asemenea, dulcețurile la așternut erau interzise miercurea, sâmbăta și duminica. De parcă stătea cineva să se uite în casa omului!

Contraceptivele medievale. Deși în mare parte a Europei era interzisă, contracepția era totuși o procedură standard pentru femeile care nu-și mai doreau copii. Cea mai răspândită metodă era introducerea în vagin a unui smoc de lână îmbibat în oțet; se zice că astringența oțetului determina strângerea și închiderea uterului. Ciudat, unele femei își puneau dopuri din ceară la gura vaginului, dar și mai și este că foloseau drept dop și bucăți de lemn! Pentru bărbați, de-abia prin secolul XVII a fost inventat prezervativul, care era fabricat dintr-un maț de oaie subțiat și legat la un capăt.

Cum se făcea un băiat. În vestul Europei se credea că testicolul stâng produce fete, iar cel drept - băieți. La fel, se credea că partea (trompa) stângă a uterului producea fete. Ca urmare, ca să dirijeze spermatozoizii cei mai potriviți pentru un fiu în direcția dorită, bărbații își legau cu sfoară testicolul stâng.

 

Citit 1818 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.