Pro sau contra eutanasierii câinilor comunitari

Pro sau contra eutanasierii câinilor comunitari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eutanasierea câinilor comunitari ar putea fi decisă de administraţia locală  după consultarea cetăţenilor din localitatea respectivă. Aceasta este principala concluzie a noului raport întocmit de Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor la proiectul de lege privind câinii fără stăpân.

Consultarea, au spus parlamentarii, se va face prin diverse metode, inclusiv prin studii, sondaje de opinie, referendum - cine are bani - sau dacă nu, adunări pe cartiere.

În Galaţi, problema câinilor comunitari rămâne deocamdată nerezolvată. De o parte a baricadei, sunt persoanele care au fost măcar o dată muşcate, de cealaltă parte sunt protectorii acestor câini.

Primăria Galaţi a mai făcut la finele anului 2008 un sondaj de opinie privind soarta câinilor fără stăpân. Rezultatele indicau că 95 la sută  dintre gălăţeni cer strângerea „comunitarilor” de pe străzi, însă doar 32 la sută cred că eutanasierea este o soluţie.

Sondajul a cuprins 18 întrebări şi s-a adresat unui număr de 10.000 de gălăţeni. Deranjaţi de faptul că sunt câini vagabonzi pe străzi s-au declarat 66,7 la sută din gălăţeni, iar 89 la sută din ei au spus că Primăria ar trebui să treacă imediat la programul de sterilizare gratuită.

La întrebarea „ce ar trebui să se întâmple cu câinii prinşi pe străzi?”, 87 la sută s-au declarat pentru sterilizare, 85 la sută pentru menţinerea animalelor în padocuri şi 65 la sută pentru eutanasierea celor bătrâni, bolnavi şi agresivi.

Cât priveşte eutanasierea câinilor care nu sunt adoptaţi din padocuri, doar 32 la sută din gălăţenii întrebaţi au spus că „da”. Numai că, după sondajul finalizat în octombrie 2008, nu s-a mai întâmplat nimic…în afară de faptul că plătim o taxă de ecarisaj.

Până când municipalitatea va decide dacă face o nouă consultare publică asupra acestei probleme, i-am întrebat noi pe  câţiva gălăţeni ce părere au despre eutanasierea câinilor comunitari:

Gina Furdulea: „Nu aş fi de acord cu eutanasierea, ci cu un adăpost special pentru ei, unde să li se acorde îngrijirea necesară. Sunt şi ei nişte fiinţe ca şi noi, oamenii”.

Paraschiva Berizovschi: „Nu sunt de acord să fie omorâţi. Nici într-un caz! Deja ni se opresc la Direcţia de Fiscalitate bani ca să aibă grijă de ei, ar fi păcat să-i omoare! Să-i strângă într-un ţarc, să-i hrănească!”.

Neculai Zamfirache: „Da, să fie eutanasiaţi! Sunt cartiere unde nu te poţi duce cu un copil, cu un om bolnav, cu un bătrân şi asta e prea de tot! Sunt magazine în care nu poţi intra din cauza lor! Cine vrea să-i protejeze să-i ia în casă! Nu zic să nu ai grijă de un câine, dar nu de haite întregi. Sincer, trebuie făcut ceva.

Bogdan Bujoreanu: „Da, câinii de pe stradă să fie eutanasiaţi! M-am săturat să fac vaccin la Spitalul de Boli Infecţioase pentru că, până acum, am fost muşcat de trei ori. Cine se ocupă de animale, să-i ridice! Muşcă oameni, omoară copii. Mă gândesc serios să-i dau în judecată pe cei responsabili, că nu se mai poate aşa!”.

Citit 2608 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

5 comentarii

 • postat de cornelia oprisan
  Luni, 23 Septembrie 2013 02:56
  109.102.90.***
  sunt suflete lasate de D ZEU...nu suntem un popor de barbari...trebuie sterilizati si lasati in teritoriu ,persoanelor iubitoare care i ingrijesc..trebuie legi pt pedepsirea abandonului,doar asa nu se vor mai inmulti....si daca tot vb de pericole,mai periculosi sunt pedofilii,criminalii,talharii,soferii care conduc haotic sub influenta alcoolului...traficantii de organe,distribuitorii de droguri,proxenetiii....hai sa i eutanasiem pe toti,nu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de constantin cristian
  Marți, 03 Septembrie 2013 23:15
  94.52.145.***
  Maidanezii trebuie eutanasiati iar zoofilii care ne impun sa traim printre javre ar trebui deportati in paduri. Acolo pot trai printre animale aflate in libertate. In localitatile civilizate nu au ce cauta animale periculoase fara stapan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Poporul Roman
  Miercuri, 12 Iunie 2013 19:48
  Maidanezii au ucis oameni gata ajunge e timpu sa fie eutanasiati http://www.maidanezii.blogspot.ro
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hingher Pe Viata
  Miercuri, 12 Iunie 2013 19:47
  Pentru eutanasiera maidanezilor mam saturat pina in git . Haitele de maidanezi trebuie adunate si eutanasiati in masa .
  0
  0
  Raportează
 • postat de iliescu
  Joi, 27 Octombrie 2011 14:53
  daca solutia ca sa scapam definitiv de cainii comunitari este eutanasierea lor, atunci asa sa fie. o sa ajungem sa fim inconjurati de sute de caini. la mine la bloc sunt in jur de 10 caini- o haita, pe care ii hraneste o nebuna... fecale de caine sunt peste tot, vara copilul vine cu pureci in casa. trebuie sa scapam de ei.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.