Copii şi profesori evacuaţi, după ce un elev a adus un obuz la şcoală (VIDEO)

Copii şi profesori evacuaţi, după ce un elev a adus un obuz la şcoală (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Momente de panică pentru elevii și profesorii unei școli dintr-o comună a judeţului Galați, în cursul zilei de joi, 14 martie, după ce un elev a introdus în incinta unității de învățamânt un obuz. Se pare că elementul de muniție a fost descoperit de copil pe malul râului Prut. Copilul, elev în clasa a VIII-a la școala din Cavadinești, a adus obiectul găsit în școală.

Directoarea unității de învățământ a solicitat imediat ajutorul pompierilor, prin apel la 112, iar militarii au evacuat 90 de elevi și 10 cadre didactice. "S-au deplasat la locul evenimentului echipajul pirotehnic şi un echipaj al Inspectoratului de Poliție Județean", ne-a declarat căpitan Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați.

Potrivit informaţiilor primite la ora 16,00 de la ISU Galaţi, intervenţia a fost finalizată. A fost identificat, cercetat, ridicat, transportat şi depozitat, în vederea distrugerii, un proiectil exploziv, de calibrul 75 mm.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, cercetările urmând a fi continuate de poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Galaţi. 

Pompierii atrag atenția asupra faptului că muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de explozibil intactă şi în multe cazuri chiar şi focosul, astfel că există riscul ca acestea să explodeze. "Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general: terenuri agricole, păduri, îngropate în pământ, în zidăriile construcţiilor vechi rămase din timpul războiului, sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, ISU Galați recomandă să se  respecte următoarele reguli: anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită, nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi focul în apropierea lor, nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate, nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.

Media

Citit 2750 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2024 10:41

1 comentariu

 • postat de Sarmală
  Joi, 14 Martie 2024 19:52
  86.120.239.***
  Era lecția despre triunghiul obuz-unghic
  0
  3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.