Deocamdată e tot 1 leu călătoria

Deocamdată e tot 1 leu călătoria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aplicarea majorării cu 50 la sută a tarifului de transport local mai întârzie * Primarul Dumitru Nicolae crede că Transurb va trebui să se doteze şi cu maxitaxi *

În ultimele zile, tot felul de zvonuri alarmiste circulau prin mijloacele de transport în comun: „De la 1 decembrie intră în vigoare noul tarif aprobat de aleşii locali de 1,5 lei călătoria”.

Fals! Vestea bună pe care am aflat-o de la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco este că, deocamdată, preţul unei călătorii, fie cu maxi-taxi, fie cu Transurb, va rămâne  un leu. În niciun caz nu vă lăsaţi păcăliţi să plătiţi mai mult pentru o călătorie!

Majorarea cu 50 la sută a preţului la biletele de transport, deşi votată acum o săptămână, nu a ajuns încă pe masa prefectului judeţului Galaţi, Cosmin Păun, pentru validare.

Mai mult, n-ar fi exclus să fie ceva probleme cu numărul de voturi „pentru” – 13 (PSD+PNL) şi cu cvorumul aleşilor prezenţi în sală. Dar despre legalitatea procedurii de adoptare a hotărârii, numai prefectul judeţului se poate pronunţa, evident, atunci când autorităţile vor găsi timp să trimită documentele.

Consilierul PC Picu Apostol Roman, cel care a ameninţat că va ataca în contencios administrativ hotărârea de majorare a preţului unei călătorii, nu a apucat să facă demersurile necesare. Deocamdată mai are de strâns documente pentru a-şi susţine acţiunea în instanţă.

De ce era nevoie de majorare?

Chiar dacă pe moment scăpăm de noul tarif, problema rămâne şi doare la portofel. De ce a fost necesară? „Până la urmă s-a ajuns în situaţia în care, din nefericire, gălăţenii trebuie să scoată 50 la sută în plus din buzunar pentru un bilet şi din vina CL, care niciodată nu are curajul să ia măsurile curajoase la timp pentru a nu se ajunge într-o astfel de situaţie”.

„Dacă această creştere se făcea în timp, fără ca partidele să considere că vor pierde voturi la campania electorală, şi fiind conştienţi că trebuia făcut, nu s-ar fi ajuns să crească tariful biletului. Personal, consider că nu era momentul şi că nu ar fi trebuit să aibă loc această creştere”.

„Am încercat să-i conving pe factorii de decizie să o lăsăm la primăvară, dar pe de altă parte, trebuie să fim corecţi cu noi şi să recunoaştem: situaţia e tristă şi dramatică la nivelul bugetului municipiului şi va trebui să luăm hotărâri: vrem să dăm subvenţie la căldură, la transport, trebuie să găsim o variantă echilibrată ca lucrurile să meargă”. 

„Transurb trebuie să-şi rezolve problemele interne pentru a-şi recupera banii de la călătorii pe care îi transportă, deoarece CL nu mai poate aloca sumele de anul trecut”.

„Nu mi se pare normal nici faptul că mare parte din banii pe care îi produc operatorii de transport privaţi să nu fie impozitaţi. Nu este corect, dar Primăria nu are pârghiile necesare pentru a verifica evaziunea fiscală”, a declarat Ciumacenco. 

Maxi-taxi pentru Transurb

La şedinţa Consiliului Local la care preţul de transport a fost majorat, primarul Dumitru Nicolae a încercat să le explice aleşilor de ce Galaţiul are în prezent unul dintre cele mai ieftine bilete din ţară:

„În alte oraşe, costul biletului de transport e dublu faţă de noi. Trebuie să facem ordine în transport mai ales că i-am dotat cu autobuze cu toate că ne trosneau măselele de bani! Transurb ar trebui să mai se doteze şi cu maxi-taxi, ca să terminăm odată tot circul”.

„Să întărească controlul în mijloacele de transport, pentru că noi o să-i calculăm ce subvenţie ne putem permite”, a spus Nicolae.

Citit 1557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.