„Vreau să-mi îmbrăţişez părinţii cu ambele mâini”

„Vreau să-mi îmbrăţişez părinţii cu ambele mâini”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Viaţa liberă” organizează un spectacol de caritate * Maria Cristina Crăciun, laureata noastră la San Remo, va cânta pentru Alexandra * Deşi are numai 10 ani, ea vă demonstrează că se poate face ceva * Voi cum ne susţineţi? *

Alexandra Sima este un copil minunat. Are numai 5 ani, un zâmbet plin de lumină, o fire prietenoasă şi deschisă. Este o luptătoare şi, când spun asta, mă refer la lucruri pe care puţini dintre noi le-am putea face.

La vârsta ei a învăţat să se îmbrace cu o singură mânuţă şi să mănânce singură, şi, oricât te-ai strădui, n-ai s-o poţi convinge să-ţi accepte ajutorul. La grădiniţă se numără printre cei mai activi copii din grupă şi, anul acesta, a început să înveţe să cânte la pian cu o singură mânuţă şi să danseze la Estrada Copiilor de la Casa de Cultură a Sindicatelor. 

Am stat şi-am privit-o pe ascuns minute în şir şi aproape nu mi-a venit să cred că un copil aflat în situaţia ei poate fi atât de vesel, dezinvolt şi puternic. Înconjurată de dragostea familiei şi a prietenilor, Alexandra a uitat că în urmă cu aproape un an a trecut printr-un groaznic accident de maşină din care toată lumea se miră cum a scăpat cu viaţă.

Atunci şi-a pierdut însă mânuţa stângă. Dar tot de atunci a devenit o lecţie de viaţă pentru toţi cei care o cunosc, prin forţa cu care a reuşit zi de zi să depăşească necazul.

„Mami, te-aş strânge tare, tare în braţe”

E adevărat că cei care s-au priceput să-i susţină zborul au fost părinţii ei, Monalisa şi Bogdan, alături de frăţiorul mai mic Matei. Iar Alexandra simte acest lucru: „Mami, te iubesc, te-aş strânge tare, tare în braţe. Dar nu pot numai cu o mânuţă”.

Şi nu e numai asta. În curând, pentru că micuţul trupuşor este dezechilibrat, i se va strâmba coloana, iar acest lucru ar readuce-o pe patul de spital şi nu mai vrea să treacă prin aşa ceva.

Se descurcă cu o mânuţă, dar cât de bine i-ar prinde şi a doua, fie ea şi o proteză. Însă costul depăşeşte posibilităţile financiare ale familiei. Bani de la stat, slabe şanse să obţină. Lista de aşteptare stă încremenită din 2008. Iar o proteză din umăr, nu foarte performantă, ajunge la 20.000 de euro.

Trist este şi faptul că, fiind în creştere, va avea nevoie să schimbe protezele la 2-3 ani. Ceva bani s-au strâns, în jur de 2.000 de euro. Dar e abia a zecea parte din sumă!

Oameni buni, toţi pentru Alexandra!

Din  experienţă ştiu că nu e suficient să se întâmple lucruri bune, doar plângând pe umărul cuiva. În fiecare dimineaţă aproape, când îmi duc copilul la grădiniţă, imaginea Alexandrei (e colegă la grupa mare cu fiica mea) îmi taie pentru o secundă respiraţia.

Şi iată-mă mare organizator de spectacol de caritate, în numele ziarului la care lucrez şi care a pus întotdeauna umărul acolo unde a fost nevoie. Speriată la început, am descoperit pe parcurs că unele lucruri au ieşit de la sine, pentru că sunt mulţi oameni cu suflet în oraşul acesta.

Un înger cântă pentru un înger

Prima la care am apelat a fost Maria Cristina Crăciun – vocea de aur a Galaţiului, premiată la zeci de festivaluri, printre care şi cel de la San Remo. Bineînţeles că a acceptat să cânte pentru cauza Alexandrei.

Apoi ni s-au alăturat doamna Silvia Niţă şi corul Allegria, Estrada Copiilor de la Casa de Cultură a Sindicatelor, Alexandra Penciu, dar şi marii artişti de la grupa mare a Grădiniţei „Parfumul Teilor”.

Nu numai colegii Alexandrei Sima s-au implicat, ci şi educatoarele grupei, Marilena Acătănoaie şi Ana Ciuraru, şi părinţii trec în aceste zile prin febra organizării spectacolului.

De asemenea, un sprijin important l-am primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Primăria şi Teatrul Dramatic ne-au pus gratuit sala la dispoziţie. Domnul Vlad Vasiliu şi regizorul tehnic Lică Dănilă ne-au asigurat că vor veghea ca spectacolul să se desfăşoare în bune condiţii.

Prefectura ne-a promis susţinere. Iar actorul Aurelian Iorga, de la Teatrul de Păpuşi, s-a oferit să ne prezinte spectacolul. Invitaţiile frumoase şi afişul au fost concepute de plasticianul Eduard Costandache.

Mulţi s-au oferit deja să cumpere invitaţii. Pentru că ne-am propus să strângem măcar jumătate din cei 20.000 de euro, am fixat preţul invitaţiei la 100 de lei.

Nu vă speriaţi. Ştim că vântul crizei bate în toate buzunarele, aşa că puteţi cumpăra mai mulţi un singur bilet. Şi nu trageţi la sorţi pe cel care va putea veni la spectacol. Acolo unde se adună oameni buni, vor încăpea toţi.

Pentru bilete puteţi să ne contactaţi la redacţie sau să sunaţi la numărul 0722 72 14 30. Vă aşteptăm să veniţi.

Surpriza cea mai mare o va constitui chiar Alexandra Sima. Plină de curaj, ea va cânta la pian şi va dansa alături de colegii ei.

E o lecţie de viaţă întrupată într-un copil de 5 ani, care merită toată atenţia şi toată consideraţia noastră.

Citit 2135 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.