Mulţi tineri folosesc reţelele sociale pentru a evada din viaţa reală

Mulţi tineri folosesc reţelele sociale pentru a evada din viaţa reală
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În zilele noastre, telefoanele mobile au devenit instrumente folosite zilnic de către tinerii din întreaga lume. Acest obicei de a petrece mult timp pe internet s-a extins la nivel global, depășind barierele naționale și culturale. Aceasta este o realitate indiferent dacă este vorba de copiii din România, Austria, Croația, Grecia sau din alte țări.

Ca tânără în era digitală, îmi este ușor să înțeleg atracția către telefoane mobile. Ele ne oferă acces la informații, divertisment și conexiuni sociale fără prea mult efort. Într-o zi obișnuită, este dificil să rezistăm dorinței de a verifica notificările, de a urmări videoclipuri și de a vedea ce postează prietenii noștri. Totuși, timpul petrecut excesiv pe telefon are și dezavantaje, care ne pot afecta semnificativ viața și interacțiunile. Rețelele sociale încurajează adesea comunicarea rapidă și superficială, cum ar fi comentarii scurte sau aprecieri. Aceste interacțiuni lipsite de profunzimea și complexitatea comunicării față în față reduc calitatea relațiilor interpersonale care sunt foarte importante în perioada adolescenţei.

Factorii care provoacă această nevoie de a petrece mult timp pe rețelele de socializare sunt foarte asemănători, chiar dacă este vorba de tineri din țări diferite. Eu sunt de părere că, la noi, un factor major care contribuie la această dependență de dispozitivele mobile este lipsa activităților recreative în oraș. Multe orașe, fie ele mari sau mici, nu oferă suficiente oportunități de petrecere a timpului liber pentru adolescenți. Astfel, preferăm să ne "întâlnim" în lumea virtuală, unde putem interacționa liber și fără restricții.

Acest lucru este menționat și de o tânără din Croația, care a remarcat că "declanșarea nevoii de telefon este probabil datorată faptului că avem mult timp liber și sunt mulți adolescenți care nu fac sport sau orice alt hobby, merg doar la școală și când vin acasă sunt neîncetat pe rețelele de socializare. Cred că oamenii ar trebui să iasă mai mult să socializeze cu prietenii pentru a se opri din a-și folosi telefonul."

Klara a stat temporar în România pentru un program Erasmus. Ea a subliniat că mulți tineri aleg să-și petreacă timpul pe telefoane, folosind aplicații precum Instagram, TikTok sau Snapchat.

"În clasa mea, noi, fetele, ne petrecem de obicei timpul pe Snapchat și pe toate celelalte rețele sociale, în timp ce băieții petrec mai puțin timp pe ele și mai mult pe jocuri video. Cred că dependența de telefon a devenit o problemă pentru că rețelele sociale sunt ca drogurile, nu ne putem opri din a le folosi și timpul trece atât de repede încât nici nu ne dăm seama", a mai explicat ea.

Nancy, o tânără din Grecia, gazda unui schimb cultural, a relatat că prietenii ei preferă să se întâlnească în mediul virtual și din alte motive. Ea a subliniat că mulți tineri folosesc rețelele sociale pentru a evada de problemele din viața reală și că există o "frică de a pierde evenimente și tendințe" care îi împinge să rămână conectați constant. "Sistemul este conceput pentru a declanșa ceva în utilizatori. Aceștia folosesc rețelele sociale pentru a scăpa de problemele din viața reală", a adăugat ea, evidențiind complexitatea relației dintre tineri și mediul online.

Alexander, care este jumătate român, jumătate austriac şi locuieşte în Austria, a menționat că i se pare îngrijorător faptul că prietenii lui petrec mult timp pe telefon, chiar dacă el preferă să facă alte lucruri, dacă are ocazia.

El a observat că deși în țara lui există multe alternative de a petrece timpul liber, colegii lui tot preferă telefonul: "La mine la școală este chiar o problemă mare. Mulți din prietenii mei petrec timp pe telefon, nu vorbesc cu nimeni și stau izolați. Desigur că mai și comunică pe rețele, dar de cele mai multe ori le folosesc doar pentru a pierde timpul. La noi există multe oportunități să facem lucruri în afara telefonului, dar tinerii sunt tot mai atrași de rețele." Aceste observații dezvăluie un fenomen comun în multe țări dezvoltate, unde, în ciuda activităților extracurriculare numeroase, tinerii aleg să se izoleze în lumea digitală.

Maria Cristiana, autoarea articolului

Psihologul Silvia Stamate a explicat că "rețelele de socializare au devenit foarte atrăgătoare prin prisma modalității imediate în care utilizatorii primesc un plus de încredere cu fiecare apreciere, comentariu, distribuire sau chiar un simplu «like» la o fotografie sau postare." În realitate acestea sunt nesemnificative și pot afecta sănătatea mintală a tinerilor. Psihologul subliniază că "pentru conștientizarea eventualelor dificultăți și gestionarea corectă a timpului petrecut pe rețelele de socializare, într-o primă etapă este recomandată monitorizarea zilnică a acestuia, care să includă durata efectivă, distribuția timpului pe etape ale zilei, frecvența logărilor etc." Astfel, se deschide și o cale către gestionarea timpului alocat telefonului și aplicațiilor de socializare.

Deși internetul oferă avantaje care ne ușurează viața, cum ar fi accesul la informații și posibilitatea de a menține relații la distanță, acest fenomen ridică și probleme legate de sănătatea mentală a tinerilor. Gestionarea timpului petrecut pe rețele ține de voința și motivația fiecăruia. Totuși, este esențial ca atât familiile, cât și comunitățile să găsească soluții pentru a echilibra utilizarea tehnologiei cu activități care promovează interacțiunile și dezvoltarea personală.

Citit 1469 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 August 2024 10:38

1 comentariu

  • postat de Gigel
    Vineri, 02 August 2024 18:52
    5.13.163.***
    Multi tineri spera ca daca fac ei un clip kmecker prin toalete la mall pentru TikTok sa dea lovitura si sa curga banii.
    3
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.