Impresii de călătorie pe plaiuri dobrogene

Impresii de călătorie pe plaiuri dobrogene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Asociația "Magister XXI" a cadrelor didactice pensionare (președinte, prof. Cornelia Mateiță) ne-a obișnuit cu surprize dintre cele mai plăcute. Recent, a organizat o excursie pe plaiuri dobrogene, cu aproape 50 de participanți, care au vizitat Mănăstirea Cocoș, Satul pescăresc tradițional din zona Mahmudia, Laguna albastră - plimbare cu barca pe brațul Sf. Gheorghe şi Mănăstirea Saon.

Atmosfera plină de voioșie, încărcată de bogate informații culturale, turistice și educative, întreținută de însoțitorul de grup, Carmen Isac, și de şoferul autocarului, Florin Huruianu, a caracterizat întreaga excursie.

Primul popas a fost la Mănăstirea Cocoș, așezământ monahal de călugări, având drept hramuri "Pogorârea Sfântului Duh" (biserica mare) și "Sf. Ierarh Nicolae" (paraclisul), care datează din anul 1679. Mănăstirea există însă din anul 1833, fiind ctitorită de călugării Gherasie, Gherontie și Isaia, veniți de la Mănăstirea Neamț. După mai multe etape de dezvoltare, de construcție și reconstrucție, așezământul a devenit, în 1959, monument istoric.

Cum călătorului îi stă bine cu drumul, dornic să admire frumusețile zonei, să cunoască tradiții, oameni și așezări, următorul popas a fost în Satul pescăresc tradițional, un adevărat muzeu în aer liber. Am admirat și vizitat construcții ce formează un parc tematic (circa 50 de căsuțe mobilate cu obiecte tradiționale, specifice zonei), sistematizat pe trei alei principale, care încearcă să reconstituie brațele Dunării, pe fiecare alee fiind amplasate construcții reprezentative pentru localitățile din Deltă.

Laguna albastră, aparținătoare comunei Murighiol, care reprezintă o adevărată poartă spre mirifica Deltă a Dunării, ne-a prilejuit intrarea cu o elegantă ambarcațiune pe brațul Sfântul Gheorghe. Timp de aproape trei ore, săgetând luciul apei, am admirat o parte din bogata floră (peste 1.500 de specii de plante), nuferii albi și galbeni, crinul galben, stuful plutitor, trestia, feriga de apă sau plantele existente pe uscat (salcia albă, arinul, frasinul și ulmul). Am avut privilegiul să privim de foarte aproape o parte din cele peste 300 de specii de păsări (lebede, gâște cu gât roșu, stoluri de rațe - rața pestriță, rața sulițar, pelicani, cormorani etc).

După o copioasă masă pescărească, pe drumul de întoarcere ne-am oprit și am vizitat un alt lăcaș de cult, Mănăstirea Saon (Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" și Biserica veche "Înălțarea Domnului"), din comuna Niculițel, mănăstire de maici care, se spune, și-ar fi luat numele de la "luminișul de apă" din apropierea mănăstirii și care are forma unei căldări sau a unui ceaun, balta Saon fiind alimentată de Dunăre prin canalul Călugărul. În anul 1881 s-a ridicat biserica cu hramul "Înălțarea Domnului", iar după consistente lucrări de refacere, de consolidare, pe 2 septembrie 2007 a avut loc slujba de sfințire a lăcașului de cult.

Atmosfera din autocar a fost una entuziasmantă, iar impresiile consistente sunt numai bune de împărtășit celor ce doresc să urmeze un asemenea itinerar pe plaiuri dobrogene.

Citit 1073 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 August 2024 16:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro