Un gălățean își cere dreptul de a-și înscrie copilul la o creșă din Galați, după ce dosarul de înscriere al minorului a fost respins pe motiv că acesta nu este vaccinat
Potrivit legii, printre documentele necesare înscrierii copilului la o formă de învățământ se află şi dovada că micuțul are schema de vaccinare completă și, deci, poate intra în colectivitate.
Înainte de orice, menţionăm că lista documentelor medicale necesare înscrierii sau transferului în unitățile de învățământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Educației nr. 2508/4493 din 2023. Acesta este documentul conform căruia se fac înscrierile în învățământul din România.
Cu jalba în proțap la autoritățile publice locale
Vizibil nemulțumit, după ce dosarul de înscriere al copilului său a fost respins, gălățeanul a început lupta cu autoritățile publice. Pentru că creșele sunt instituții care se subordonează Primăriei, omul a făcut publică solicitarea de reevaluare a dosarului minorului, acuzațiile pe care le aduce conducerii creșei, pe care o face vinovată de discriminare, precum și memoriile adresate, pe rând, Inspectoratului Școlar Județean Galați și Consiliului Local. „Refuzul înscrierii copilului meu pe motiv de nevaccinare constituie o încălcare a principiului nondiscriminării. Legea 198/2013 stabilește caracterul neobligatoriu al învățământului preșcolar, ceea ce presupune că normele de vaccinare din învățământul obligatoriu nu se aplică și la creșe. Consiliul Local Galați vă solicit să vă implicați pentru a asigura accesul nediscriminatoriu la serviciile de creșă pentru toți copiii din comunitate”, este mesajul făcut public de părintele nemulțumit.
Creşa respectă prevederile legale în vigoare
De cealaltă parte, conducerea creșei se apără și susține că prioritară este sănătatea micuților și a personalului didactic și nedidactic din unitatea de învățământ. „Având în vedere că toată legislația menționată face referire la obligativitatea primirii în colectivitate numai a copiilor imunizați conform calendarului național de vaccinare recomandat de Ministerul Sănătății precum și sancțiunile aplicate instituției dacă nu respectă prevederile legii, vă asigurăm că instituția noastră pune pe primul loc sănătatea tuturor copiilor care intră în colectivitate, având în vedere vârsta copiilor, și respectă întru totul toată legislația în domeniu”, este răspunsul formulat de conducerea creșei.
Menționăm faptul că dovada de vaccinare însoțește copilul pe toată perioada în care acesta se află în colectivitate, fiind necesară și în cazul unui transfer de la o unitate de învățământ la alta și chiar și la înscrierea la facultate. Vom reveni cu amănunte despre modul în care a fost soluționată problema micuței nevaccinate, însă atragem atenția că și părintele, nu doar statul, are responsabilităţi privind sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Lăsând la o parte implicaţiile medicale, să decizi că imunizarea copilului cu vaccinurile din schema obligatorie nu trebuie făcută este echivalent, în condiţiile actuale, cu a-i îngrădi acestuia, mai târziu, accesul la educaţie.