Sistemul antigrindină, oprit din lipsa banilor

Sistemul antigrindină, oprit din lipsa banilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sistemul antigrindină care protejează culturile agricole din judeţele Galaţi şi Vrancea a fost oprit, pe 1 septembrie, din cauza faptului că Ministerul Agriculturii nu a mai alocat fondurile necesare continuării activităţii. Situaţia generează un risc major pentru livezi şi culturile de viţă-de-vie, care sunt încă nerecoltate şi pot fi afectate de fenomenele meteo din această toamnă.

"Am intrat în conservare cu o lună şi jumătate mai devreme. Temperaturile actuale sunt destul de ridicate şi există riscul dezvoltării unor formaţiuni noroase cu potenţial de grindină, ceea ce ar putea duce la calamitarea culturilor nerecoltate, care rămân expuse fenomenelor meteo extreme", a declarat, pentru Agerpres, directorul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ionuţ Lucian Lazăr.

"Sistemul are circa 230 de angajaţi, care în perioada următoare vor realiza doar activităţile de pază şi conservare a instalaţiilor şi punctelor de lansare. Nu ştim dacă sistemul va fi operaţionalizat din primăvară", a mai spus Ionuţ Lazăr.

Unitatea Moldova II are 20 de puncte de lansare antigrindină funcţionale, dintre care 12 în judeţul Vrancea şi opt în judeţul Galaţi. Un punct de lansare poate acoperi 12.000 de hectare, gradul de protecţie a culturilor cu ajutorul rachetelor antigrindină fiind cuprins între 75 şi 80%.

Citit 1383 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2024 20:02

1 comentariu

  • Joi, 05 Septembrie 2024 09:53
    5.2.208.***
    Da,sistemul antigrindina este scump ca sa fie folosit. Insa si solutiile impotriva tantarilor ce formeaza roiuri imense in tot mun. Galati, sunt foarte scumpe?Dl.Primar nu a fost intepat de tantari? Chiar el,poate sta in curte sau in parc sau la terasa proprie, fara bazaieli de tantari pe la urechi?
    0
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.