Werner Vogels, directorul tehnologic (CTO) al Amazon, consideră că angajații de mâine nu vor fi motivați doar de succesul financiar și în carieră, ci că vor fi tot mai mult interesați ca viețile și profesiile lor să aibă un impact pozitiv în lume, relatează Business Insider.
„Am intrat într-o eră a provocărilor societale fără precedent și a avansurilor tehnologice rapide. Valorificarea tehnologiei în scopuri benefice a devenit atât o obligație etică, cât și o oportunitate profitabilă. De la inovații în energie curată care deschid noi căi pentru dezvoltare durabilă, până la instrumente bazate pe inteligență artificială care înclină balanța în lupta împotriva dezinformării, asistăm la modul în care tehnologia amplifică ingeniozitatea umană într-un mod inspirant. Ascensiunea tehnologiilor ghidate de intenție redefinește relația noastră cu lumea digitală, promovând concentrarea și bunăstarea în locul captării simple a atenției. În același timp, o forță de muncă cu misiune bine definită își face simțită prezența, mai dornică să abordeze problemele dificile ale umanității decât să urmărească doar profitul. În anii care vor urma, utilizarea tehnologiei pentru un impact pozitiv nu va fi doar posibilă – ci va redefini modul în care percepem succesul”, afirmă Vogels într-o amplă postare publicată pe blogul său.
Potrivit acestuia, pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări urgente legate de sustenabilitate, echitate socială, securitate alimentară și economică, precum și utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale, „o revoluție tăcută se desfășoară pe piața muncii”: „orientarea către locuri de muncă care aduc beneficii umanității”.
„Cercetările arată că Millennials și Generația Z, care reprezintă acum segmentele cele mai mari ale forței de muncă globale, pun un accent deosebit pe găsirea sensului și scopului în munca lor. De fapt, un studiu recent realizat de Harvard Business School susține că absolvenții de facultate sunt dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru a obține locuri de muncă cu impact social. Această tendință nu este limitată doar la tinerii lucrători – cercetările indică faptul că angajații din toate grupele de vârstă sunt tot mai atrași de roluri care au un impact social pozitiv”, continuă Vogels.
„Comparativ cu generațiile anterioare, care erau mai preocupate de libertatea personală și creșterea economică, Millennials și Generația Z manifestă, de obicei, o preocupare mai mare față de probleme precum inegalitatea, sănătatea mintală și schimbările climatice. Fiind nativi digitali, recunosc că pot contribui la rezolvarea acestor probleme complexe cu ajutorul tehnologiei. Acest lucru indică o realiniere fundamentală a aspirațiilor de carieră și a valorilor societale”, subliniază șeful de la Amazon.
El spune că, în aceste condiții, companiile din toate sectoarele trebuie să-și adapteze strategiile pentru a atrage și reține angajații motivați de astfel de obiective.