Două domenii cheie ale societăţii, învățământul și sănătatea, ar putea fi bulversate de aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 9/2025, prin care s-a interzis cumulul pensiei cu salariul pentru personalul contractual, măsură care se estimează că va avea un impact major, datorită numărului mare de persoane vizate de prevederile actului normativ.
În acest context, prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a explicat, în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Judeţean și ai Direcției de Sănătate Publică, consecințele pe care le va avea textul legii la nivelul Galațiului.
Conform analizei făcute de reprezentanții Guvernului în teritoriu, aplicarea acestei măsuri în sistemul sanitar din județul Galați va duce la vacantarea a 49 de posturi, dintre care 13 de medici, 18 de asistenți medicali, unul de chimist (singurul pe care îl are Spitalul de Boli Infecțioase), restul fiind personal auxiliar, ceea ce va genera o criză majoră de personal, cu consecințe directe asupra calității serviciilor medicale oferite.
În învățământ, aplicarea legii va duce la dispariția a 269 de angajați, dintre care 210 cadre didactice, 19 cadre didactice auxiliare și 40 de persoane din cadrul personalului nedidactic. Așa cum este de așteptat, cele mai mari probleme vor fi în unitățile școlare din mediul rural, unde se va ajunge la imposibilitatea acoperirii predării anumitor discipline, în timp ce lipsa personalului auxiliar va afecta logistica și suportul administrativ, esențiale pentru buna funcționare a școlilor.
"Orice măsură, indiferent de intențiile sale pozitive sau de beneficiile pe termen lung, trebuie să fie însoțită de predictibilitate și să ofere instituțiilor vizate timpul și mijloacele necesare pentru a se adapta, mai ales că acestea se confruntă deja cu deficit de personal. Vom întocmi un raport detaliat cu situația din județul Galați, pe care îl vom transmite la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și la Guvernul României, în vederea identificării cât mai rapide a soluțiilor care să prevină o criză de personal în sănătate și învățământ. Totodată, sper ca autoritățile să reglementeze cât mai curând posibil prorogarea termenului de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 9/2025, ceea ce ar permite organizarea, până la sfârșitul anului, a concursurilor pentru ocuparea posturilor contractuale ocupate de pensionari, astfel încât să se asigure continuitatea serviciilor, protejând totodată interesele pacienților și ale elevilor", a explicat Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați, în cadrul ședinței de joi, 13 martie.
Guvernul a găsit o soluție
Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 introduce o modificare în legislația muncii pentru angajații din sistemul bugetar. Potrivit acesteia, orice persoană din sectorul public pentru care s-a emis decizia de pensionare nu mai poate rămâne în sistem, eliminând astfel posibilitatea cumulului pensiei cu salariul. Acest lucru ar fi trebuit aplicat imediat, ceea ce ar fi dat peste cap activitatea din mai multe sectoare bugetare.
Luat cu asalt de numărul mare de plângeri, premierul Marcel Ciolacu a făcut un pas înapoi și a anunţat că se va amâna aplicarea ordonanței până la finalul anului 2026, pentru a da astfel posibilitatea sectoarelor bugetare car vor fi afectate să organizeze concursuri de angajare.
Legea în vigoare a pensiilor permite cumulul pensiei și salariului, pensionarul putând să muncească și după 65 de ani. El trebuie doar să semenze un contract cu angajatorul o dată pe an. De asemenea, pensionarul nu va putea cumula ca vechime anii munciți după vârsta de 65 de ani.