Sărbătoarea Bunei Vestiri este prilej de rugăciune, de fapte bune şi de bucurie duhovnicească pentru foarte mulţi clerici şi credincioşi din Arhiepiscopia Dunării de Jos, aflăm de la părintele Rareş Bucur.
După ce, în ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian s-a rugat împreună cu slujitorii şi credincioşilor de la Biserica româno-elenă ”Buna Vestire” din municipiul Brăila, iar în prima parte a zilei această comunitate parohială a oferit daruri maternităţii din oraşul vecin, marţi, în ziua praznicului Bunei Vestiri, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la istorica biserică din zona centrală a oraşului Galaţi, ce îşi sărbătoreşte hramul. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia profundă a sărbătorii închinată Maicii Domnului de la începutul primăverii.
După Sfânta Liturghie a fost săvărşit un parastas pentru preoţii mai înainte-slujitori la acest Sfânt Altar, împreună cu ctitorii, binefăcătorii şi enoriaşii acestei parohii, trecuţi la cele veşnice.
Susţinerea mamelor şi pruncilor din Maternitatea "Buna Vestire"
Parohia a derulat o activitate social-filantropică la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire“ din municipiul Galaţi. Acţiunea a vizat susţinerea tinerelor mame, care au primit de curând dar de prunci, în semn de dragoste şi apreciere pentru contribuţia pe care acestea o aduc în societate. În incinta spitalului, preotul coslujitor de la Parohia ”Buna Vestire” din Galaţi, în prezenţa medicilor, a asistentelor medicale şi a personalului administrativ din această instituție medicală, a săvârșit o slujbă de mulţumire, a rostit rugăciuni pentru cei bolnavi şi s-a rugat pentru odihna veşnică a ostenitorilor, binefăcătorilor şi a pacienţilor trecuţi în veşnicie.
Apoi, a urmat binecuvântarea mamelor în saloane şi oferirea de flori, iconiţe, pachete cu produse igienico-sanitare şi diverse articole de îngrijire pentru copii. Toate persoanele internate aici au primit din partea parohiei şi o masă caldă.
Un pic de istorie
Biserica „Buna Vestire“ din municipiul Galaţi, de pe strada Română, a fost construită între anii 1857-1859, în timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza. Odinioară, în vremea când acest sfânt locaş se ridica de comunitatea creştinilor de aici, această parte a oraşului era plină de grădini, mărturie grăitoare în acest sens fiind strada Mihai Eminescu, fostă „Grădinarilor“. Sinodicul Bisericii consemnează că ridicarea acesteia s-a făcut pe la 1857, terenul fiind donaţia unui creştin pe nume Fotie, care a oferit şi cea mai însemnată contribuţie financiară pentru construcţie.
Începând cu anul 2009 s-a început renovarea sfântului lăcaş, însă cu multe dificultăţi tehnice, deoarece, neavând nici un schelet metalic care să susţină zidirea, a fost necesară adăugarea acestuia la exterior şi întărirea temeliei cu alte centuri de rezistenţă. Şi pictura bisericii s-a aflat, pe parcursul mai multor ani, într-un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare.