Lume multă, fum, muzică și prețuri de speriat buzunarele. Aceasta era, sâmbătă seara, atmosfera de pe faleza Dunării, la marele eveniment organizat de autoritățile locale cu ocazia sărbătorii de Florii.
În această zi, conform tradiției gălăţene, se mănâncă scrumbie, așa că vedeta festivalului a fost scrumbia, pregătită pe grătarele special amenajate cu această ocazie. În ceea ce privește distracția, foișorul a fost luat cu asalt de zeci de gălățeni, care au asistat cu sufletul la gură la spectacolul oferit de Dorian Popa.
Drumul la pomul lăudat începe cu o coadă de maşini
Ici, colo, la câte o masă, gălățenii savurau din bucatele proaspăt pregătite de invitații prezenți la eveniment. Destul de curios, la mare căutare au fost micii cu cartofi prăjiți. Poate datorită preţului mai accesibil...
Mulți dintre cei ieșiți la plimbare pe faleză se arătau nemulțumiți, sentiment încercat încă din momentul în care au trebuit să găsească un loc de parcare. Deziderat foarte dificil, pentru că şirul de mașini se întindea din dreptul Zidului până undeva în zona Trecere bac.
"Am ieșit din casă pentru că s-a făcut mai frumos afară, dar nu îmi place cum e organizat. Toate tarabele s-au înghesuit aici, te plimbi prin fum, care nu știi dacă este de la mici sau de la pește, prețurile sunt foarte mari, aglomerația este pe măsură. Din păcate, este dezolant să vezi coșurile de gunoi pline și cotoare de porumb sau caserole de plastic aruncate peste tot în iarbă. Nu ne mai disciplinăm", ne-a spus un gălățean, ieșit cu soția la plimbare pe faleză, cu prilejul Festivalului Scrumbiei Dunărene.
Cei mai încântați au fost adolescenții, care s-au adunat în număr mare la foișor, unde Dorian Popa a făcut spectacol preț de câteva zeci de minute. "Mi-a plăcut cum a cântat. Eu îl ascult și acasă. Acum mă bucur că l-am văzut de aproape și mai ales l-am mângâiat pe Cheluțu (câinele artistului - n.r), pe care îl știu de la televizor și de care îmi place foarte mult", ne-a spus Andreea, în vârstă de 14 ani.
Show-urile culinare și concursurile gastronomice au continuat şi pe parcursul zilei de duminică, protagonişti fiind chefii bucătari Rikito Watanabe, George Saizu, Orlando Zaharia și Gina Bradea, precum și celebrul Nea Mărin (Marin Barbu). Festivalul Scrumbiei Dunărene, ajuns la ediția XXI-a, a fost organizat de SC Paf Media SRL, firmă pe care Primăria Galați o plătește cu 260.000 de lei.
Cu 100 de lei nu poţi să cumperi mare lucru
"Prețuri pentru toate buzunarele", anunţau organizatorii, care ne îmbiau să ieșim din case pentru un weekend de neuitat. Din păcate, nu era deloc așa. Am constat că cea mai mare aglomerație era la tarabele unde se vindea churros, pentru care trebuia să plătești între 35 și 40 de lei, în funcție de numărul de sosuri care însoțea desertul. Apa plată la sticla de jumătate era 7 lei, iar o porție de cartofi prăjiți cu degețele de pui costa 40 de lei. Dacă îți doreai să savurezi şi un porumb fiert sau copt trebuia să mai suplimentezi bugetul cu 10 lei de bucată. Vedeta zilei, scrumbia, se vindea cu 50-60 de lei bucata (20 de lei suta de grame), fără alte "accesorii", iar celelalte tipuri de peşte aflate pe grătare (macrou, crap, caras, hering, păstrav) aveau preţul de 15 lei suta de grame. Una peste alta, cu 100 de lei nu poţi să iei mare lucru.
Același lucru se poate spune în ceea ce privește prețurile de la tarabele amenajate în Grădina Publică, la Festivalul de Paşte, unde însă măcar era liniște și puteai să te plimbi în voie, fără să te îneci în fum de mici sau de scrumbie.
Festivalul de Paște Galați 2025, eveniment organizat în Grădina Publică de firma Autentic Events, va continua până pe 27 aprilie.