Ultramaraton Galați 24 - o poveste de speranță

Ultramaraton Galați 24 - o poveste de speranță
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați (APCA) a organizat unul dintre cele mai mari evenimente sportive caritabile din oraș - Ultramaraton Galați 24. Ajuns la cea de-a cincea ediție, evenimentul, dedicat Zilei și Lunii Internaționale de Conștientizare a Autismului, s-a desfășurat pe Faleza Dunării și a durat 24 de ore.

Alături de organizatori s-a aflat o întreagă comunitate - locală, națională și chiar internațională - în semn de solidaritate cu familiile care se confruntă zilnic cu provocările aduse de tulburările din spectrul autist.

Alergători, caiaciști, artiști, copii și parteneri și-au unit eforturile la malul Dunării, pentru un crez comun: construirea „Căsuței cu Super Eroi”, primul centru de excelență în recuperarea autismului la Galați. Centrul va fi unic în regiune și este proiectat să aibă demisol, parter și trei etaje.

Teren achiziționat pentru centrul de recuperare

Eforturile din primele trei ediții ale evenimentului s-au concretizat, la finalul anului 2023, în achiziționarea unui teren în valoare de 30.000 de euro, situat chiar în Galați. Pe acest teren va fi construită „Căsuța cu Super Eroi”.

Începând cu acel moment, medaliile competiției au fost realizate exclusiv în formă de piesă de puzzle, simbolizând continuitatea și unitatea acestui demers. Fiecare ediție adaugă o nouă piesă în „puzzle-ul speranței”, până la finalizarea centrului.

Două zile de emoție, sport și solidaritate

Cele două zile ale evenimentului Ultramaraton Galați 24 - ediția a V-a - au fost marcate de momente simbolice, dedicate acestor copii și tineri cu autism. De la un flashmob dansat pe imnul „Ultramaraton Galați”, până la activități recreative și creative pentru copii, ateliere de înălțat zmeie, momente artistice alături de cele mai îndrăgite personaje, stand-up comedy, interviuri, emisiuni în direct, spectacole pentru cei mari și, bineînțeles, premierile pentru toți alergătorii și caiaciștii.

Imnul „Ultramaraton Galați” a fost compus special de AlexandRRa, sora lui Cosmin - băiețelul cu autism de la care a pornit, în urmă cu 14 ani, povestea APCA Galați.

Astfel, pe lângă cel mai mare vis de împlinit, respectiv construirea „Căsuței cu Super Eroi”, în fiecare an au fost susținute și cauzele specifice fiecărei ediții din comunitate: în 2021, cazuri oncologice; în 2022, studenți fără posibilități; în 2023, copii sportivi care s-au remarcat în anul respectiv; în 2024, școli speciale din oraș, cu materiale sportive pentru sală sau terenul de sport; în 2025 urmând să fie susținute proiectele bazate pe sport și mișcare dedicate copiilor și tinerilor cu dizabilități.

Un mesaj puternic pentru întreaga societate

”Ne dorim o societate mai informată, empatică și pregătită să răspundă nevoilor reale ale copiilor, tinerilor și adulților cu TSA (Tulburări din Spectrul Autist). Este nevoie de acces real la educație incluzivă, de sprijin comunitar și de programe de formare pentru profesori, specialiști și angajatori. Soluțiile există, dar ele trebuie puse în practică prin colaborare, voință și implicare instituțională. Autismul este RECUPERABIL - Cel mai frumos luptăm ÎMPREUNĂ!”, transmite APCA Galați.

Evenimentul reconfirmă misiunea APCA Galați - primul ONG înființat în județ pe această problematică - de a lupta neobosit pentru un viitor mai bun, real și tangibil pentru copiii și tinerii speciali, care, singuri, nu ar avea nicio șansă.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 14 Aprilie 2025 18:56

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro