Festivalul „Moldovioară, plai de dor”, la Târgu Bujor

Festivalul „Moldovioară, plai de dor”, la Târgu Bujor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Asociația Culturală “Flori de dor” din Galați, coordonată de Dorina Grecu, a organizat, pe 22 iunie, la Târgu Bujor, a doua ediție a Festivalului "Moldovioară, plai de dor”, în parteneriat cu Casa de Cultură "Mihai Eminescu" din localitate. 

Festivalul a debutat cu o uimitoare paradă a portului popular, pe străzile orașului Târgu Bujor, de la care nu a lipsit nici edilul orașului, Ion Andone, însoțit de Ecaterina Cristea, coordonatoarea ansamblurilor folclorice “Bujorelul” și “Umbrăvioara” din Târgu Bujor. Reîntorși în fața Casei de Cultură, invitații au avut parte de un recital excepțional de muzică populară al Biancăi Grecu.

Prin efortul conjugat al familiei sale, Dorina Grecu, inițiatorul festivalului, împreună cu soțul său, Traian Grecu și cu fiica acestora, Bianca Grecu, elevă la Colegiul Național "Costache Negri" din Galați, care a şi prezentat evenimentul, folclorului, muzicii ușoare și populare, portului și dansului popular românesc le-au fost redate locul pe care îl merită în atenţia publicului.

Invitați speciali la eveniment au fost: Ștefan Sorocoleț, primarul comunei Frumușița; Benone Ichim, primarul comunei Cavadinești; Brândușa Ilie, doctor în etnografie și folclor, muzeograf la Muzeul Brăilei “Carol I”; Antoaneta Crudu, președinta Asociației “Danubiana” Galați (fiică a satului Moscu, profund legată de valorile autentice), precum și subsemnata.

Fiecare dintre invitați a rostit cuvinte de mulțumire și apreciere pentru natura și importanța festivalului la care au fost invitați să participe, pentru eforturile susținute ale organizatorilor de a promova și susține tot ceea ce este românesc și autentic. Dr. Brândușa Ilie a lansat cu acest prilej invitația tuturor concurenților și membrilor Asociației Culturale “Flori de dor” de a fi prezenți și la Muzeul “Carol I”, unde, se știe, se desfășoară permanent astfel de activități de promovare, de cunoaștere, de transmitere către generațiile viitoare a obiceiurilor și tradițiilor românești.

Participanţi din patru judeţe şi din Capitală

Zeci de elevi talentați au urcat apoi pe scena Casei de Cultură, impresionând publicul cu profesionalismul vocilor lor și cu dragostea sinceră pentru muzică. La acest festival au fost prezenți participanți din Galați, Buzău, Tulcea, Vrancea şi București.

Concursul de interpretare vocală a fost o adevărată desfășurare de talent şi emoție, concurenţii demonstrând că sufletul românesc știe să cânte, să vibreze și să dăruiască. S-a remarcat grupul “Tinerețe fără bătrânețe”, coordonat de Antonia Buruiană, format din doamne care au vârste cuprinse între 65 şi 80 de ani, din satul Fârțănești, a căror evoluţie a fost îndelung aplaudată.

Președintele juriului a fost binecunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară din Bucovina Laura Olteanu, care a încălzit inimile celor prezenți la eveniment cu melodii precum “Acasă-i România”, fredonată la unison de cei prezenți în sală. Au făcut parte din juriu Silvia Giorgiana Păunel, profesor de canto, mentor de talente, Ecaterina Cristea, coordonatoare a ansamblurilor locale și directorul Casei de Cultură “Mihai Eminescu” din Târgu Bujor.

A urmat un regal de muzică (ușoară, populară) și dansuri populare, în cadrul căruia concurenții au oferit tot ceea ce ar fi putut avea mai bun: pasiunea și dragostea pentru muzică și dans. Astfel, aceștia au concurat la următoarele probe: dans, grupuri, debut, muzică populară (6-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani), pop românesc (7-9 ani, 10-12 ani, 13-17 ani), pop internațional (7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani), idolul meu (7-9 ani, 13-15 ani), etno (10-12 ani), in memoriam, duet.

Elevii care în loc să-și aniverseze ziua de naștere au ales să concureze în cadrul festivalului, au fost întâmpinați de către organizatori și colegii lor de scenă cu urări și cântece tradiționale de “La mulți ani”!  

Concurenții au fost răsplătiți cu trofee, premii, diplome și medalii, iar dintre aceștia îi amintim pe câștigătorii trofeelor:

- Trofeul Festivalului: Aniela Ştefania Andrei, din București, şi Maria Vîrlan, din Târgu Bujor;

- Trofeul "Flori de Dor": Rania Roman şi Sofia Constantin, din Berești;

- Trofeul Junior: Maria Alessia Ștefu, din Galați

- Trofeul Sectiunii muzică populară: Rebeca Tăbuş, din Fârțănești, şi Lavinia Lepădatu, din Cavadinești.

La final, microrecitalul interpretei de muzică populară Laura Olteanu a antrenat la muzică și dans întreaga mulțime prezentă la evenimentul cultural.

Din nou s-a dovedit că, atunci când autoritățile își dau mâna cu organizatorii, atunci când există un “motor”, un iubitor de tradiții și de neam, așa cum este familia Grecu, copii receptivi, muncitori, talentați și dăruitori, nu se poate să nu asistăm la un adevărat spectacol, care să bucure, care să educe tânăra generație în direcția promovării valorilor care contează!

Galerie de imagini

Citit 572 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2025 18:43

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro