Preoţii, aşteptaţi în casele creştinilor de Bobotează

Preoţii, aşteptaţi în casele creştinilor de Bobotează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilele acestea, premergător sărbătorii Botezului Domnului din 6 ianuarie, preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi din întreaga Patriarhie Ortodoxă Română merg la casele creştinilor, cântând Troparul Bobotezei, binecuvântând Noul An şi sfinţind cu Agheasmă Mare oamenii şi casele.

„Altădată, când comunităţile de creştini erau mai mici, preoţii mergeau şi sfinţeau credincioşii şi gospodăriile lor în Ajunul Bobotezei. Însă în condiţiile de astăzi - când comunităţile sunt mari şi oamenii lucrează -  încercăm să ducem binecuvântarea de început de an şi să sfinţim oamenii şi casele lor cu câteva zile  înainte de Ajunul Bobotezei, inclusiv în ziua de ajun din 5 ianuarie. Unii creştini se bucură, alţii sunt îndoielnici, dar după zgura unui an întreg e nevoie de binecuvântarea lui Dumnezeu care are darul de a ne primeni sufletele şi de a merge mai departe cu credinţa în zile mai senine şi pline de lumina faptelor bune”, ne-a spus părintele Eugen Ioan Buruiană, protoiereu de Galaţi. 

De la apa Iordanului

La fiecare casă, preotul va cânta „Troparul Bobotezei” şi prin stropirea cu Agheasmă Mare va sfinţi şi va curăţi fiinţa, sufletele şi casele noastre de duhurile rele. În unele aşezări de la Dunărea de Jos (şi din ţară) obiceiul este cunoscut drept „Iordănitul”. Denumirea de „Iordănit”  vine de la numele râului Iordan, în apele căruia a fost botezat Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul. Indiferent cum se numeşte, accentul sărbătorii cade pe sfinţenie, iar Botezul Domnului se mai numeşte în popor Bobotează.

La Galaţi, Boboteaza a devenit tradiţie, când pe 6 ianuarie, cu mic cu mare ne vom întâlni la Dunăre - „Iordanul românilor” - şi vom participa  la slujba de sfinţire a apei Dunării, a oamenilor şi a întregii creaţii.

Citit 1250 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2012 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.