Refugiul mamelor chinuite

Refugiul mamelor chinuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Asociaţia Nova 2002 este un centru care sprijină mamele aflate în dificultate. Angajaţii centrului (îngrijitori, psihologi) fac tot ce le stă în putere pentru a le ajuta astfel încât, la plecarea din centru, să aibă un cămin aşa cum visează orice femeie. Aici învaţă să fie mame. Pot petrece aici între trei luni şi un an de zile. Anul trecut, 90 la sută dintre mamele care au venit la centru, s-au reintegrat în familiile lor. „Am reuşit să ajutăm fetele să restabilească relaţia cu familia din care proveneau. În momentul în care tânăra are un copil, e un şoc pentru celelalte rude pentru că acest lucru e o noutate şi refuză să dea piept cu realitatea. Astfel, mămicile sunt respinse. Dacă sunt minore, lucrurile stau şi mai rău. Aici intervenim noi: ele au nevoie de ajutorul nostru - le găzduim, le învăţăm să aibă grijă de copil şi comunicăm cu familia în permanenţă pentru a fi restabilite legăturile. Şi am reuşit. A fost un singur caz în care un copil a fost dat spre adopţie: mama a spus că iese să cumpere pâine şi a plecat, părăsind copilul în centru”, a explicat Cristina Mereuţă, psiholog şi coordonatorul instituţiei.

Un chip, două trăiri

„Atunci când mă uit la aceste mame, văd pe o parte a chipului speranţa şi bucuria, iar pe cealaltă parte nevoia de ajutor. Niciuna din ele nu şi-ar fi dorit să treacă pe aici în momentul în care au primul lor copil: ar fi vrut să fie acasă, cu soţul, într-un cămin călduros. Dar realitatea e altfel”, mai adaugă Cristina Mereuţă.

Într-adevăr, când am cunoscut şi noi aceste mămici, se citea pe chipul lor dragostea pentru copii, dar şi tristeţea pentru au trecut prin multe greutăţi.

”Am venit aici pentru fetiţa mea”

Camelia (un nume asupra căruia am convenit pentru a-i proteja identitatea) a cerut ajutorul centrului maternal pentru că este într-un conflict cu tatăl fetiţei iar acum ei sunt într-un proces pentru custodia micuţei. Deşi au trăit în concubinaj cinci ani de zile, Camelia spune că nu mai vede nimic din omul pe care l-a cunoscut. ”Mi-a luat fetiţa de lângă mine. A internat-o în spital astfel încât să nu o mai văd. Am găsit-o cu ajutorul poliţiei. Nu am crezut niciodată că se va purta aşa. Ba chiar spunea poliţiei că am probleme psihice şi nu sunt în stare să am grijă de copil. De aceea am venit aici, pentru fetiţa mea, să fie în siguranţă. Să fie lângă mine. Dacă nu mi-o lua, acum eram acasă.  Nu ştiu ce va fi mai departe, dar sunt sigură că în instanţă eu voi câştiga”, ne spune aceasta, cu amărăciune.

Învaţă să fie mamă

Să fie cea mai bună mamă pentru fetiţa ei. Asta este dorinţa Mihaelei (un alt nume asupra căruia am convenit), care spune că angajaţii centrului au învăţat-o să aibă grijă de micuţă până la cele mai mici detalii, mai ales regulile de igienă. ”A fost foarte greu. Locuiam la părinţii mei, unde era multă mizerie şi nu puteam ţine copilul acolo. Cu ajutorul unor doamne de la o biserică, am venit aici imediat după ce am născut”, explică tânăra.

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

3 comentarii

 • postat de Viviana
  Marți, 03 Aprilie 2012 15:47
  Si eu am donat lucruri la acest Centru.Mi se pare ca fac o treaba foarte buna, pacat ca aceste tinere, totusi nu isi pretuiesc mai mult viata-libertatea.
  Anul trecut eu am donat hainute de la baietelul meu (0-2 ani), jucarii, biberoane, haine si incaltaminte ce au fost ale mele si alte cateva maruntisuri.Le-am pus in masina am sunat la 0236.322503 (sper ca mai au acelasi numar de telefon fix) si am stabilit o intalnire cu un angajat al cetrului si apoi la-m dus acolo....simplu si repede.
  Mult noroc in continuare la toti cei din Centrul Nova 2002!
  0
  0
  Raportează
 • postat de GHIBERGIU
  Marți, 03 Aprilie 2012 09:39
  adresa de e-mail ghibergiuraluca@yahoo.com unde imi puteti lasa un mesaj.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GHIBERGIU
  Marți, 03 Aprilie 2012 09:37
  As vrea sa donez cateva hainute pentru copii 0-2 ani( ale copiilor mei), un scaun de masa pentru bebe,etc.Cum pot ajunge la acest centru?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.