Profesorii, jecmăniţi ca-n codru

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fondul de salarii a fost diminuat cu 20 la sută * Semestrul al II-lea ar putea începe cu un protest al cadrelor didactice, la fel cu cel din noiembrie 2008 (foto 2) *

„Ca şi cum nu este suficient că se întârzie acordarea celui de-al 13-lea salariu şi că nu se aplică Legea 221 prin care salariile noastre ar fi trebuit majorate cu 50 la sută, aflăm astăzi că Primăria a dispus diminuarea fondului de salarii din fiecare şcoală, pe luna ianuarie, cu aproximativ 20 la sută” ne-a declarat, ieri, Valeriu Diculescu (foto 1) – preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP). Acesta susţine că a primit din mai multe şcoli informaţii potrivit cărora contabilele s-ar fi întors înapoi de la Trezorerie cu statele de plată pentru a tăia din salarii:

„Li s-a spus că Primăria nu va mai da bani pentru orele suplimentare şi pentru plata cu ora şi nici pentru acea premiere de 2 la sută. Pe ce temei iau cei de la Primărie astfel de decizii? Pe ceea ce se vorbeşte la televizor? Deocamdată există nişte legi după care se face salarizarea oamenilor din învăţământ, care sunt în vigoare.

Deşi au fost nişte declaraţii la televizor, nu s-a emis niciun act normativ care să-i îndreptăţească pe cei de la Primărie să diminueze fondul de salarii. În plus, banii de salarii vin de la minister, chiar dacă sunt gestionaţi de Primărie. Cum ministerul nu a anunţat oficial nicio diminuare a salariilor, nu văd de ce ar face primăriile acest lucru”, a declarat liderul SIP.

„Se vor închide şcolile”

Valeriu Diculescu avertizează că profesorii au anunţat că, în cazul în care într-adevăr li se vor micşora lefurile, când ei aşteaptă o mărire stabilită de lege, nu vor mai intra la ore de săptămâna viitoare, când va începe semestrul al II-lea: „Se vor închide şcolile. Nici în anii cei mai grei, de exemplu în 2000, când România era în pragul falimentului, nu s-a întâmplat ca profesorii să nu primească al 13-lea salariu sau să li se diminueze veniturile”, mai spune Diculescu.

„E ilegal să se oprească aceşti bani”

Am discutat cu secretara-şefă a unei şcoli gimnaziale care ne-a confirmat cele spuse de liderul sindical: „La noi în şcoală sunt 18 cadre didactice care au ore suplimentare. Ne-au anunţat că nu şi le vor mai face dacă nu sunt plătite. Conform Codului Muncii, toţi bugetarii primesc bani pentru orele suplimentare. E ilegal să se oprească aceşti bani”, susţine secretara-şefă.

Primăria tace şi face?

Am încercat să obţinem şi poziţia Primăriei dar, din nefericire, după ce ne-a răspuns iniţial la telefon şi a promis că se va interesa, purtătoarea de cuvânt a instituţiei – Nicoleta Manole - nu a mai putut fi contactată.

Citit 1469 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.