Ierburile „pentru vise” şi pastilele de slăbit, interzise

Ierburile „pentru vise” şi pastilele de slăbit, interzise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ocazia vizitei la Galaţi, abordat în legătură cu proliferarea magazinelor şi punctelor de vânzare a unor ierburi cu efect halucinogen, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat: „Am discutat pe marginea acestui fenomen cu colegii mei din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, de la care am aflat că statutul ierburilor comercializate nu este clar din punct de vedere legal şi pe această lacună se bazează comerţul cu „plante de colecţie”.

Fenomenul nu se manifestă doar în România, ci şi în alte ţări europene. Legiuitorii din ţările UE nu s-a gândit să interzică de exemplu comercializarea salviei. Îngrijorarea cu privire la tinerii cărora le sunt destinate aceste produse este exprimată în toată Uniunea Europeană şi de aceea, la nivelul forurilor de conducere ale organizaţiei, se are în vedere interzicerea acestor produse din plante cu conţinut de alcaloizi care au efect euforizant, halucinogen.

De asemenea, şi în România am demarat realizarea unui proiect de includere a acestor plante în rândul stupefiantelor. Agenţia Naţională a Medicamentului lucrează la proiectul de act normativ a cărui aprobare în Guvern ne va permite să blocăm cât mai repede vânzarea lor”.

Ministrul Ion Bazac a mai spus că a fost demarată o anchetă pentru a se lămuri cum s-a ajuns ca vânzarea plantelor respective să fie avizată de un alt minister.

Demnitarul a precizat că marţi, 9 mai, va participa la Luxemburg la o reuniune a miniştrilor sănătăţii din ţările UE, reuniune pe a cărei ordine de zi se află şi acest subiect.

Amfetamină pentru… slăbit

Oarecum în acelaşi context, ministrul a confirmat şi faptul că isteria pastilelor de slăbit care conţin un derivat de amfetamină, declanşată de câteva zile, nu este lipsită de temei: „Produsul Super Slim şi altele similare conţin amfetamină. De două săptămâni, împreună cu OJPC şi ASV, desfăşurăm controale la toţi agenţii economici care comercializează astfel de produse”. Controale imposibil de efectuat în cazul comercianţilor de pe Internet!

Date despre nocivitatea pastilelor de slăbit am găsit şi pe site-ul Food and Drug Administration, instituţia americană care reglementează regimul de comercializare şi utilizare a alimentelor şi medicamentelor. Potrivit acesteia, 28 de produse din această gamă conţin sibutramină (un derivat de amfetamină) care taie pofta de mâncare şi, evident, au şi celelalte efecte nocive ale substanţei a cărei comercializare este interzisă prin lege şi în România.

Din lista dată publicităţii de FDA, fac parte produsele: Fatloss Slimming, 2 Day Diet, Perfect Slimming, Japan Lingzhi, 24 Hours Diet, 7 Diet Day/Night Formula, 7 Day Herbal Slim, 8 Factor Diet, Perfect Slim, Lida DaiDaihua, Miaozi Slim Capsules, Perfect Slim, Perfect Slim 5x, Phyto Shape, ProSlim Plus, Royal Slimming Formula, Slim 3 in 1, Slim Express 360, Slimtech, Somotrin, Superslim, TripleSlim, Zhen de Shou.

Majoritatea sunt importate din China şi păcălesc clientele că sunt realizate din ingrediente care sunt remedii folosite încă din antichitate. Aşadar atenţie să nu pierdeţi kilogramele suplimentare împreună cu sănătatea!

Citit 2143 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.