Site specializat pentru semnalarea neregulilor din sistemul sanitar

Site specializat pentru semnalarea neregulilor din sistemul sanitar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atât pacienţii cât şi medicii au de acum la dispoziţie un nou site pe care să-şi poată exprima reclamaţiile şi nemulţumirile cu privire la sistemul sanitar din România, la serviciile medicale acordate în spitale şi la „onorariile” acordate medicilor.

Platforma este destinată atât pacienţilor care au fost obligaţi să dea bani în schimbul unor servicii medicale, cât şi medicilor şi altor categorii de personal medical care se dezic de corupţia şi de problemele din sistemul românesc de sănătate.

Corupţia din sistemul sanitar românesc s-a dublat în ultimii ani, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială.

Proiectul acestei platforme a fost dezvoltat de Restart România (iniţiativă a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, pentru promovarea transparenţei şi a statului de drept în România) în parteneriat cu organizaţia TechSoup Romania (TSRO).

Doi din trei români au dat bani personalului medical

Potrivit unui raport anual întocmit de Uniunea Europeană cu privire la România, două din trei persoane chestionate au recunoscut că au dat bani către personalul medical. În 80 la sută dintre cazuri, intervievaţii au considerat că banii daţi au influenţat favorabil calitatea actului medical.

Iniţiativa a fost apreciată atât de ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, cât şi de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. „Este foarte important acest proiect pentru cetăţeni. Este important ca aceştia să sesizeze toate disfuncţionalităţile din sistem şi problemele, care să fie cunoscute şi de autorităţi şi să se ia măsuri. Fără să generalizăm că există corupţie în sistemul de sănătate, la diferite nivele problemele trebuie cunoscute, pentru că astfel se poate cunoaşte adevărata dimensiune a fenomenului şi se pot lua măsuri”, a declarat Raed Arafat, citat de site-ul www.evz.ro.

Citit 1563 ori Ultima modificare Marți, 15 Mai 2012 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.