Lupta pentru demnitate - Ionuţ vrea să muncească

Lupta pentru demnitate - Ionuţ vrea să muncească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şomajul e în floare la Galaţi. În evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă se aflau la sfârşitul lunii mai 13.850 de persoane neangajate. Când sunt atâţia gălăţeni fără loc de muncă, probabil că soarta unui singur om care-şi caută de lucru nu interesează pe nimeni. Şi totuşi, situaţia în care se află Ionuţ Constantin Popa, de 37 de ani, din Galaţi, este una dificilă, ca să nu-i spunem la limită.

Ionuţ suferă de balbism, motiv pentru care se exprimă destul de greu. Din documentele pe care mi le-a prezentat şi din scrisoarea pe care mi-a adus-o la redacţie, am înţeles că  trăieşte, împreună cu mama sa, din pensia acesteia. Şi se întreabă, cu durere în suflet, cum şi-ar putea câştiga pâinea muncind. În 2007, un certificat medical, eliberat de medicul de familie Iulia Cârlan pentru a-i servi la Primărie, atesta faptul că Ionuţ era inapt de muncă. Un an mai târziu, în 2008, certificatul de încadrare în grad de handicap  nr. 1653 îl încadra pe Ionuţ în gradul "uşor". În 2011, un alt certificat, de constatare a capacităţii de muncă, spune că Ionuţ poate munci, cu jumătate de normă, adică 4 ore pe zi, în locuri de muncă fără eforturi fizice mari, utilaje în mişcare, aparatură care să presupună atenţie, concentrare. În aceste condiţii, eforturile tânărului de a-şi găsi un loc de muncă au fost până acum în van. Când nu sunt slujbe nici pentru oamenii complet sănătoşi, ce şanse are o persoană cu handicap să încerce să se integreze în societate? În scrisoarea sa, Ionuţ spune lucrurilor pe nume: "Patronii, când văd oameni ca mine, nu-i angajează. Ei vor oameni dinamici, prezentabili şi care vorbesc bine". Şi totuşi, mai sunt gălăţeni care îşi ajută aproapele. O demonstrează povestea de viaţă a lui Ionuţ Călugăreanu, orfanul ajutat cu o locuinţă, despre care am scris recent.

În prezent, la sesizarea noastră, cazul lui Ionuţ a intrat în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Emilia Manon Cristoloveanu, directorul instituţiei, ne-a asigurat că vor urma paşii necesari pentru reevaluarea handicapului de care suferă Ionuţ Popa şi acesta va fi sprijinit să-şi găsească un loc de muncă. Orice ajutor în acest sens este binevenit şi din partea gălăţenilor cu suflet mare.

Citit 6710 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2012 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.