Tuberculoza nu mai este o boală a sărăciei

Tuberculoza nu mai este o boală a sărăciei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Temuta boală afectează mai ales pe cei care au un sistem imunitar slăbit * În multe cazuri, bacilul Koch se găseşte inactiv în plămânii persoanei * Din cauza semnelor nespecifice, cei mai mulţi bolnavi ajung la medic cu forme avansate ale bolii


 

Considerată în trecut o boală a sărăciei şi a mizeriei, tuberculoza (TBC) afectează în zilele noastre persoane aparţinând tuturor categoriilor. Indiferent de statutul social sau de avere, predispuşi la dezvoltarea acestei afecţiuni sunt mai ales cei care au un sistem imunitar slăbit. Pe parcursul acestui material vom discuta despre ce înseamnă TBC-ul, cum se manifestă şi cum îl putem trata sau preveni.

Ce este tuberculoza şi cum se transmite?

TBC-ul este o infecţie localizată de cele mai multe ori la nivelul plămânilor, deşi poate afecta aproape fiecare organ al corpului. Forma pulmonară este de cele mai multe ori şi contagioasă. Ceea ce o cauzează este o bacterie numită mycobacterium tuberculosis, denumită şi bacilul Koch, după numele medicului şi omului de ştiinţă german care a descoperit-o pentru prima dată, Robert Koch.

O persoană poate contracta bacilul Koch atunci când inhalează din aer particule care conţin această bacterie. Bacilul ajunge în aer atunci când o persoană bolnavă de TBC tuşeşte, strănută sau scuipă. TBC-ul nu se transmite, în schimb, dacă dăm mâna cu o persoană deja infectată sau dacă îi atingem hainele.

Simptome şi semne ale tuberculozei

În mod normal, un organism cu un sistem imunitar normal poate face faţă infecţiei cu bacilul Kock, nelăsând boala să avanseze. În momentul în care sistemul imunitar este slăbit, bacteria se poate activa sau reactiva. Pe lângă infecţia propriu zisă, bacilul se va extinde şi la celelalte organe. „În fazele incipiente, boala nu are semne specifice. În mod normal, simptomele iniţiale pot fi puse pe seama unei viroze sau a unei nevralgii. Tusea este pusă pe seama fumatului. Sindromul febril este pus pe seama răcelii. Lipsa poftei de mâncare şi slăbirea sunt considerate de pacient ca efecte ale programului zilnic dezordonat sau a unei perioade mai încărcate profesional. Transpiraţiile abundente, mai ales cele nocturne, sunt şi ele explicate de către bolnav, în sezonul cald, de temperaturile ridicate. Poate apărea, de asemenea, astenia. Deoarece pacienţii îşi caută singuri explicaţii pentru simptome, ei ajung să se adreseze târziu medicului, abia atunci când apar expectoraţii cu sânge, junghiuri puternice în zona toracică şi senzaţie de lipsă de aer”, explică dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog şi coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al TBC.

Dificultăţi în calea diagnosticului

Astfel, debutul treptat şi semnele de boală „banale” întârzie destul de mult diagnosticul. Pacienţii ajung la spital cu leziuni pulmonare foarte extinse, ceea ce îngreunează în mod simţitor tratamentul. Toate aceste simptome evoluează ondulator, ceea ce înseamnă că perioadele simptomatice sunt urmate de intervale de timp asimptomatice.

Dr. Tănase recomandă ca pacientul să se prezinte la medic în momentul în care sesizează modificări ale stării de sănătate. Diagnosticul se pune foarte uşor, printr-un examen bacteriologic al sputei, destinat evidenţierii bacilului Koch şi printr-un examen radiologic normal.

Cum se tratează tuberculoza?

„Indiferent de localizare şi de stadiul evolutiv al bolii, tratamentul medicamentos este acelaşi. La acesta se pot adăuga, eventual, tratamente chirurgicale la nivelul coloanei, al gleznei sau al genunchiului, intervenţii recomandate doar de medicii specialişti. Când vorbim despre TBC, tratamentul este împărţit în faza intensivă şi în cea de consolidare. În prima etapă se asociază mai multe medicamente care trebuie administrate zilnic. În cadrul consolidării, se reduce numărul medicamentelor şi ritmul în care sunt administrate. Dacă tratamentul este urmat corect pe toată durata lui, se asigură vindecarea pentru cazurile de tuberculoză cu bacili sensibili”, adaugă dr. Tănase.

Care sunt factorii favorizanţi?

Orice circumstanţă care duce la scăderea capacităţii de apărare a organismului poate crea premisele îmbolnăvirii de tuberculoză. Alimentaţia insuficientă cantitativ sau calitativ, cauzată de sărăcie sau de curele drastice de slăbire, alcoolismul sau tabagismul, anumite tratamente pentru diverse boli (corticoterapia, spre exemplu) pot scădea imunitatea organismului. Diabetul zaharat şi contactul apropiat cu un bolnav care expectorează bacili sunt alţi factori care pot favoriza apariţia TBC-ului.

Cum ne ferim?

„Pentru că TBC-ul pulmonar se transmite pe cale aeriană, mijloacele de profilaxie sunt destul de reduse. Singura cale eficientă este depistarea precoce, izolarea şi tratarea bolnavilor eliminatori de bacil Koch”, concluzionează specialistul nostru.

În pagina de medicină de mâine vom discuta despre o formă specială de tuberculoză, cea rezistentă la tratament (TBMDR). Vom avea în vedere, pe lângă manifestări, şi implicaţiile clinice şi financiare pe care le presupune această complicaţie.

 

Citit 6053 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2012 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.