Reţetele electronice există doar teoretic

Reţetele electronice există doar teoretic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Medicii gălăţeni nu au prescris încă nicio reţetă electronică * Farmaciştii nu au vândut nimic pe baza acestui program, dar susţin că sunt pregătiţi să o facă

Luni a fost dat startul la eliberarea reţetelor electronice, menite să le uşureze munca medicilor de familie şi farmaciştilor. Aceştia spun că implementarea acestui sistem de evidenţă digitală a datelor este o idee bună şi că le vine în ajutor.

Cum funcţionează?

Pentru a prescrie aceste reţete electronice, medicii de familie au nevoie de un calculator, conexiune la internet, o imprimantă laser şi semnătură digitală. Farm. Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS), ne-a explicat, pas cu pas, cum funcţionează sistemul. Aceasta susţine că se reduce considerabil timpul de eliberare a reţetelor şi se uşurează munca medicilor şi a farmaciştilor. „În primul rând, pacientul se prezintă la medicul de familie. Medicul se autentifică pe baza unei semnături digitale şi verifică calitatea de asigurat a pacientului. Este completată o reţetă, după care este trimisă în sistemul informatic al farmaciilor. Apoi, aceasta este tipărită în două exemplare, câte una pentru fiecare parte. Până în data de 1 ianuarie 2013, pacientul va merge la orice farmacie cu reţeta în format A4 eliberată de medic, care are un cod de bare ce trebuie scanat cu ajutorul unui cititor. În acest fel, farmacistul vede reţeta pe monitor. După 1 ianuarie, pacientul va merge doar cu buletinul şi îşi va lua medicamentele pe baza codului numeric personal. Dacă farmacia nu are toate medicamentele, eliberează o reţetă cu cele lipsă şi ne trimite la o altă farmacie să le luăm. În cazul în care medicul nu are conexiune la internet, tipăreşte reţeta şi o completează de mână. Cu aceasta, pacientul merge la farmacie şi acolo va fi introdusă în sistem în maximum 72 de ore de la eliberare. Aceasta este forma offline. Până în data de 1 ianuarie, vor fi folosite, în paralel şi reţetele clasice”, a explicat Olimpia Buzia. Aceasta a mai adăugat datele personale ale pacientului sunt confidenţiale.

Cu practica, mai greu

Farmaciştii spun că nu au eliberat medicamente pe baza acestor reţete, pentru că medicii nu se înghesuie să folosească sistemul. „Nu am testat deocamdată sistemul, dar pentru mine nu va fi nicio schimbare, pentru că oricum introduc datele pacienţilor în calculator şi astfel am o evidenţă lunară. Cred că este o idee bună, pentru că nu va mai sta nici medicul, nici farmacistul să scrie de mână toate datele pacientului şi în acest fel va fi mai uşor. Din câte ştiu, la nivel naţional au fost câteva probleme, dar în Galaţi deocamdată nu am primit feedback”, a explicat medicul de familie dr. Valentin Boldea, director al Direcţiei de Sănătate Publică.

Dr. Liliana Pavel, medic de familie, spune şi ea că reţetele electronice le vin în ajutor dar, ca orice lucru nou implementat, mai durează până va funcţiona ca la carte. „În urmă cu o lună, am fost puşi într-o situaţie dificilă. A trebuit să ne cumpărăm aceste semnături electronice şi le-am plătit degeaba. Abia acum le putem folosi. Va mai dura o perioadă în care programul reţetelor electronice va funcţiona aşa cum trebuie. Eu le eliberez în forma clasică, dar le introduc şi în sistem, fără a le trimite. Doar pentru a mă obişnui cu programul. Cam o lună aşa voi face, pentru a cunoaşte sistemul. Am tot echipamentul necesar. Reţeta îl ajută foarte mult pe pacient, pentru că îşi poate lua medicamentele chiar şi de la şapte farmacii. Mai întâmpin greşeli, de exemplu nu pot să mă conectez”, a explicat aceasta.

Farmaciile sunt dotate

Farmaciştii susţin că sunt pregătiţi şi aşteaptă reţete. „Avem deja toată dotarea tehnică. Ştiu că o perioadă vom lucra şi cu reţetele electronice, şi cu cele clasice, dar nu ne va fi greu pentru că lucrurile sunt clare. Momentan aşteptăm să primim reţetele”, a explicat farmacist-şef Tereza Botezatul.

Citit 1497 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.