Termoizolaţiile din polistiren expandat iau foc la o singură scânteie

Termoizolaţiile din polistiren expandat iau foc la o singură scânteie

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii
Termoizolaţia blocurilor din polistiren expandat ia foc la o mică scânteie, aşa cum s-a întâmplat recent cu un bloc turn din Bucureşti. „Am constatat că e de ajuns să ajungă o scânteie în preajma suprafeţelor cu termoizolaţie din polistiren expandat pentru ca totul să se transforme în scrum”, ne-a spus colonelul Vasile Balaban, inspector şef (împuternicit) al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Interlocutorul nostru ne-a explicat că polistirenul expandat, folosit de regulă pentru ambalajul unor obiecte fragile televizoare, aparatură electronică şi altele, este preferat de unele firme pentru termoizolarea clădirilor. Cauza este preţul mai mic, în comparaţie cu preţul mare al polistirenului extrudat. „Le recomand gălăţenilor să se informeze atunci când îşi fac termoizolaţia. Pentru a nu se expune unor riscuri cum sunt incendiile, să ceară realizarea termoizolaţiei din polistiren extrudat, care este ignifug, adică nu ia foc. Dacă nu ştiu calitatea polistirenului, le recomand gălăţenilor să încerce materialul dând foc unei bucăţi de polistiren cu un chibrit. Dacă se aprinde înseamnă că este polistiren expandat şi investiţia nu este sigură. Dacă nu ia foc, atunci este polistiren extrudat şi din punctul nostru de vedere este recomandabil”, spune colonelul Vasile Balaban.
Interlocutorul nostru ne-a spus că în judeţul Galaţi sunt doi producători de polistiren extrudat şi că o bună informare este de preferat înaintea unui astfel de demers, destul de costisitor.
Citit 9748 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 09:27

6 comentarii

 • postat de Gabi Joi, 19 Iulie 2012 10:13 Link la comentariu
  0
  0

  Ce articol idiot. Pai si unul si altul poate sa fie ignifugat sau nu, diferenta consta in densitate. Nenea colonelu´, daca un bloc este termoizolat cu expandat ignifugat si unul cu extrudat neignifugat care arde mai repede? Cred ca matale ai vrut sa spui altceva. Ca cel cu densitate mai mica se topeste mai repede decat cel cu densitate mai mare.

  Raportează
 • postat de Polistirenul expandat sau extrudat au la bază tot polistirenul ce este inflamabil.Densitatea diferă,deci timp de propagare a focului diferit,întradevăr. Miercuri, 18 Iulie 2012 21:57 Link la comentariu
  0
  0

  Polistirenul extrudat sau expandat are la bază tot polistirenul care este foarte inflamabil.Deci de incendiu nu se scapă.Polistirenul extrudat are densitate mai mare de polistiren,iar polistirenul expandat are densitate mai mică de granule de polistiren.Polistirenul extrudat se face prin compresie forțată a granulelor de polistiren,deci se scoate aerul,deci densitate mai mare,deci rezistență mecanică mai mare la deformări mecanice,deci rezistență la grindină ca un exemplu.Se poate chiar merge pe el fără să se spargă,deci se poate folosi chiar la izolare de podele.Sunt recomandate pentru izolări exterioare pentru rezistență mai mare le deformări,lovituri.Din păcate fiind mai grele sunt mai scumpe.Efectul de izolare termică sunt identice între cele două,dar la parter sunt mai recomandate pentru că sunt expise la lovituri.Asta dacă nu vine grindina care ,,împușcă'' polistirenul expandat ce este mai aerisit.

  Raportează
 • postat de Flory Miercuri, 18 Iulie 2012 12:24 Link la comentariu
  0
  0

  Mai fratilor....daca un grup de copii se joaca,prin absurd,la coltul blocului cu chibrituri si sxact intr-o portiune unde polistirenul este mai putin acoperit de plasa cu adeziv,se poate intampla sa ia foc?Sau voi nu stiti ca potistirenul ia foc si se amplifica singur in prezenta aerului?Intradevar,polistirenul extrudat este ptr.izolatii.De ce atatea discutii daca voi nu stiti ce este ptr..si ce nu?Exista chiar si diferenta ca material intre ele.

  Raportează
 • postat de e Miercuri, 18 Iulie 2012 10:18 Link la comentariu
  0
  0

  Seamănă a reclamă ceea ce face domnul colonel. Eu nu spun că nu e bună informarea, dar nu era necesar să ne spună câţi producători sunt în judeţul Galaţi.

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 18 Iulie 2012 09:04 Link la comentariu
  0
  0

  si de vazut daca incendiul a pornit de la polistiren sau a fost amplificat de acesta cand flacarile s-au extins si in exterior.

  Raportează
 • postat de Pascu Miercuri, 18 Iulie 2012 09:00 Link la comentariu
  0
  0

  Polistirenul este sau nu acoperit cu unul-doua straturi considerabile de adeziv sau ciment si apoi vopsit cu var lavabil ?!
  dar varul este inflamabil? Atunci rugam sa ne informeze tot aici Primaria daca pentru blocurile reabilitate termic prin programul de reabilitare termica s-a folosit polistiren expandat sau extrudat. Ca sa stim daca trebuie sa ne asiguram. Multumim.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.