Programul împotriva cancerului de col va demara de săptămâna viitoare

Programul împotriva cancerului de col va demara de săptămâna viitoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi la nivel naţional Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a început de la 1 august 2012, în Galaţi va fi demarat abia de la începutul săptămânii viitoare. Doar două spitale din tot judeţul au obţinut validarea pentru efectuarea propriu-zisă a analizelor. Maternitatea „Bunavestire” şi Spitalul CFR sunt singurele unităţi sanitare din judeţ care au întocmit corespunzător dosarul de validare. „Aşteptăm ca şi Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, precum şi Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci să-şi întocmească corespunzător dosarele de validare, pentru a putea demara şi ele campania de screening”, a explicat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Pe parcursul programului 200.000 de femei din judeţul Galaţi pot beneficia de examinare gratuită. Singura condiţie pe care gălăţencele trebuie să o îndeplinească este să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Formularele de caz vor putea fi luate de la medicii de familie, tot de săptămâna viitoare.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru examinarea fiecărei femei suma de 100 de lei. Programul de screening se va desfăşura pe parcursul a cinci ani. „Sperăm ca astfel să se reducă simţitor mortalitatea provocată de acest tip de cancer. În prezent, România ocupă primul loc pe continent în ceea ce priveşte mortalitatea de pe urma cancerului de col uterin. Boala este tratabilă, dacă este descoperită într-un stadiu incipient”, a mai explicat dr. Boldea.

Citit 2010 ori Ultima modificare Joi, 23 August 2012 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.