Gălăţeancă acuzată că a înşelat 24 de persoane

Gălăţeancă acuzată că a înşelat 24 de persoane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Li se întâmplă tot mai multor persoane. De bună credinţă, sau pentru că vor să ajute pe cineva aflat la nevoie, acceptă să devină giranţi. Nu în puţine cazuri, însă, pentru că persoana care a beneficiat de împrumut nu mai are posibilitatea sau pur şi simplu nu mai vrea să plătească ratele, toată responsabilitatea cade pe umerii celor care au girat. Mulţi gălăţeni plătesc astfel scump excesul de încredere; unii ajung să trăiască din sume lunare derizorii, în vreme ce alţii pot rămâne chiar şi în stradă.

Cine împrumută şi cine plăteşte

Gheorghe Neagu, angajat al RAR Galaţi, a acceptat să o gireze pe Monica Boşneagă, o colegă de serviciu. Aceasta l-a convins şi pe Nicu Buluc, un pensionar şi un prieten de familie al ei, să facă acelaşi lucru. Împrumutul a fost făcut la C.A.R. Covurlui. Suma girată s-a ridicat la puţin peste 5.000 de lei. „Practic, Monica Boşneagă nu a plătit decât câteva rate. Noi ne-am trezit cu dosar în instanţă şi cu dosar de executare, pentru plata sumei datorate către C.A.R. Covurlui. Mai mult, ni s-a calculat şi dobânda aferentă, precum şi majorări de întârziere şi comision de gestionare. Când ne-am trezit cu toate aceste probleme pe cap, am sunat-o pe Monica Boşneagă, pentru a o întreba de ce nu plăteşte ratele. Ne-am gândit că poate are vreo problemă de sănătate în familie. Mult timp, nici măcar nu ne-a răspuns la telefon. Când am reuşit să dăm de ea, ne-a spus pe un ton batjocoritor că nu ne-a obligat nimeni să o girăm şi că nu avem decât să plătim. Soţia mea a fost colegă cu ea, la RAR Galaţi. Acolo au prins-o cu lipsă în gestiune, de 8.000 de lei. Conducerea instituţiei a fost indulgentă, însă: pentru a n-o da afară, a mutat-o la RAR Brăila, unde lucrează şi în ziua de astăzi, bine-mersi. Nu mai răspund la telefon, nici ea, nici soţul ei”, explică Nicu Buluc.

Lanţul se extinde

După spusele bărbatului, Monica Boşneagă şi-a făcut o adevărată meserie din a-şi convinge prietenii sau cunoscuţii să o gireze, pentru ca apoi să lase doar pe umerii acestora responsabilitatea returnării sumelor. „Suntem 24 de persoane înşelate în acelaşi fel. Din câte ştiu eu, Boşneagă a făcut împrumuturi la cel puţin nouă cooperative de credit doar din oraşul Galaţi. Am înţeles, însă, că la fel a procedat şi în Tecuci”, continuă domnul Buluc.

Alte exemple de persoane înşelate

În scrisoarea pe care Nicu Buluc a adus-o la redacţie, mai apar alte două exemple de persoane care au fost convinse să gireze şi apoi înşelate de aceeaşi persoană. „Virgil Bucur, din Galaţi, a girat-o pe Monica Boşneagă la trei CAR-uri: Moldova, Belşugul şi Şantierul Naval Galaţi. El este nevoit să plătească acum suma lunară de 650 de lei. Traian Munteanu, coleg de serviciu la RAR Galaţi cu Monica Boşneagă, a girat-o la CAR Belşugul. Acum, el achită lunar 200 de lei. Convins de colega sa, Traian Munteanu a mai şi împrumutat-o pe aceasta cu suma de 2.600 de euro, bani în posesia cărora nu a mai intrat”, se arată în scrisoare.

Pentru că nu a ajuns la o înţelegere amiabilă cu Monica Boşnagă, Nicu Buluc a făcut şi o reclamaţie la Poliţie. „Ca urmare a plângerii dumneavoastră din data de 16 iulie 2012, îndreptată împotriva numitei Boşneagă Monica, vă comunicăm că aceasta a fost înregistrată în evidenţele lucrărilor penale cu autori cunoscuţi. Lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor efectuează cercetări împotriva sus-numitei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune””, este specificat în adresa trimisă de IPJ Galaţi către Nicu Buluc.

„Îi înţeleg, însă nu pot plăti acum”

Am reuşit să luăm legătura şi cu Monica Boşneagă. Prin intermediul telefonului, acesta ne-a explicat că nu a avut niciun moment de gând să-i înşele pe cei care au girat-o. „Am vorbit deja cu oamenii şi le-am spus că voi face tot posibilul pentru a le returna banii pe care li-i datorez. Câteva luni după ce am făcut împrumuturile, am plătit la zi ratele. Apoi, însă, a intervenit o problemă familială şi nu am mai avut această posibilitate. Domnul Nicu Buluc trebuie să-şi demonstreze afirmaţiile conform cărora am făcut împrumuturi la atât de multe cooperative de credit. Le înţeleg perfect situaţia şi îmi pare rău că s-a ajuns în acest punct. Însă pur şi simplu nu pot plăti acum, pentru că mi se opresc lunar bani din salariu, pentru un alt împrumut”, a explicat Monica Boşneagă.

Citit 5924 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.