Campanie VL - Pescari pe apa sâmbetei: Cât e de proaspăt peştele de import refrigerat?

Campanie VL - Pescari pe apa sâmbetei: Cât e de proaspăt peştele de import refrigerat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din momentul în care este pescuit şi până când ajunge în farfuria gălăţenilor, un peşte necongelat nu trebuie să stea mai mult de o săptămână * Este posibil aşa ceva sau se folosesc conservanţi?


Peştele refrigerat de import este sau nu este proaspăt? Este întrebarea pe care şi-o pun toţi consumatorii de câţiva ani, de când pe piaţa gălăţeană au apărut tot felul de specii de peşti, mai mult sau mai puţin exotici, sub formă refrigerată. Cei mai mulţi consumatori sunt de părere că timpul care trece între pescuitul şi gătitul peştelui depăşeşte cu mult perioada de garanţie de o săptămână.
Marfă de colea, din Marea Nordului
"Nu ştiu când este prins, dar vedeţi că e proaspăt, nu miroase, arată bine", ne-a declarat o vânzătoare de la o pescărie din Micro 19, unde se vinde şi macrou refrigerat. Într-adevăr, peştele arăta bine, dar nu se ştie cât timp a trecut de când acel peşte a fost pescuit şi dacă nu cumva, pe parcurs, s-au folosit conservanţi care să îi prelungească perioada de valabilitate. Asta dacă peştii nu sunt congelaţi imediat după ce au fost capturaţi şi apoi dezgheţaţi şi vânduţi drept produse refrigerate, aşa cum bănuiesc mulţi consumatori. De altfel, drumul lung pe care trebuie să îl parcurgă un peşte oceanic până la pescăriile din Galaţi le dă dreptate consumatorilor, care cred că nu se poate ca un macrou refrigerat din galantar să fi fost prins de cel mult o săptămână. Vasele de pescuit comercial nu pleacă dimineaţa şi se întorc în port seara, ci stau pe mare chiar şi săptămâni întregi, apoi urmează depozitarea în ţara de origine, drumul până în România, care se face cu vaporul (alte câteva zile), depozitarea şi transportul până la Galaţi. Plus cât timp stă peştele în pescărie sau în supermarket.
Valabilitatea medie - şapte, opt zile
Neavând răspunsuri clare din partea comercianţilor, am luat legătura cu specialiştii în industrie alimentară, care ne-au lămurit în ce priveşte posibilităţile de conservare a peştelui, un aliment extrem de delicat din acest punct de vedere. Conf. dr. Iuliana Aprodu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, spune că, în medie, un peşte poate fi păstrat sub formă refrigerată timp de şapte, opt zile. "Există trei variante de conservare a peştelui: prin frig, prin afumare şi prin sărare. Conservarea prin frig este de două feluri: prin refrigerare şi prin congelare. Dacă vorbim strict de metoda refrigerării, atunci perioada medie de păstrare este de aproximativ şapte, opt zile, la o temperatură cuprinsă între 0 şi 4 grade. Dar mai sunt aici unele aspecte. Nu toţi peştii au aceeaşi perioadă permisă de refrigerare. De exemplu, pentru peştele slab, perioada de refrigerare este mai mare. La fel şi în ce priveşte muşchii albi de la peşte, se păstrează bine pentru mai mult timp. Acum depinde de procentul de muşchi alb şi cel de muşchi roşu pe care îl are fiecare peşte. Mai mult, peştele mic se păstrează pentru mai multă vreme faţă de peştele mare. O altă variabilă este provenienţa peştelui. Dacă zona din care este pescuit este pură, atunci perioada de conservabilitate creşte. Dar, repet, perioada medie în care un peşte poate fi păstrat refrigerat este de şapte, opt zile. Există şi excepţii. Ştiu că în unele cazuri se poate ajunge chiar la 18 zile de păstrare în formă refrigerată", spune conf. dr. Iuliana Aprodu.
Peşte curăţat sau cu tot cu maţe?
Întrebată cum este mai bine să se păstreze peştele refrigerat (cu maţe sau curăţat?), specialista de la "Chimie alimentară" a declarat că pentru fiecare dintre variante există avantaje şi dezavantaje. "Pe de o parte, ar fi mai bine să fie curăţat pentru că sângele grăbeşte procesul de descompunere. Pe de altă parte, procesul de curăţare prezintă riscuri de contaminare, dacă nu e procesat în mod corespunzător", susţine Iuliana Aprodu.
Se folosesc sau nu conservanţi?
Deşi mulţi dintre consumatori susţin că peştele refrigerat este păstrat mai multă vreme cu ajutorul "medicamentelor", specialiştii în industria alimentară susţin că această variantă nu trebuie folosită. "Teoretic, există o serie de conservanţi care ar putea prelungi perioada în care un peşte să poată fi păstrat, însă practic aceştia nu trebuie să se folosească în industria alimentară. V-am spus, conservarea peştelui se face doar prin frig", explică conf. dr. Iuliana Aprodu.


Părerea gălăţenilor: "Bagă în el tot felul de medicamente"
Gălăţenii sunt destul de circumspecţi în ceea ce priveşte prospeţimea peştelui de import refrigerat. Majoritatea susţine că nu consumă decât peşte indigen şi acela numai dacă este proaspăt. Consumatorii pe care i-am intervievat ieri în Piaţa Centrală cred că peştele de import este, de fapt, congelat şi dezgheţat apoi pentru a i se creşte preţul. Sau, dacă nu e congelat, mai spun cumpărătorii, se folosesc tot felul de conservanţi, de "medicamente".
Frăsina Ivan: "Eu mănânc doar peşte de la noi. Soţul meu e pescar şi am noroc că, în felul acesta, mâncăm doar peşte proaspăt. Doar iarna, când nu e sezon de pescuit, mai cumpărăm de la pescării, dar numai dacă este proaspăt. Congelat nu am mâncat în viaţa mea şi nici nu mănânc pentru că nu am încredere. Iar în cel refrigerat nu am deloc încredere. Cum să îl aducă proaspăt tocmai din Norvegia? Păi peştele se strică repede. Nu cred că e bun. Vă spun, soţul meu a fost vaporean şi a lucrat şi pe pescadoare. Păi treceau săptămâni, luni până când veneau cu peşte în port. După părerea mea, îl congelează şi apoi îl decongelează aici. Dacă nu îl congelează, atunci sigur bagă în el medicamente".
Toader Şcheopu: "Nu am încredere în peştele de import proaspăt. Nu am încredere nici în cel de la noi, darămite dacă e adus de departe. Ei zic că e proaspăt. Aşa şi eu zic că haina asta a mea e din aur şi uitaţi-vă cât e de jerpelită. Bagă în el tot felul de substanţe. La fel şi cu florile, le iei acasă, le pui în apă şi imediat se ofilesc. De ce? Pentru că aici au tot felul de substanţe în apă. Dar peştele îl mănânci şi e pericol dacă nu e proaspăt".
Vanan Cristea: "Eu nu mănânc decât peşte de la noi, şalău, crap, caras, ştiucă. Cu peştele congelat nu mă prea omor şi cu atât mai puţin cu cel refrigerat din import. Nu cred că e marfă proaspătă, că nu are cum".

Citit 7893 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2012 22:50

4 comentarii

 • postat de him
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 19:50
  Un articol despre peste stricat.....bun asa. Nu articolul e problema, ci valoarea profesionala ridicata a celui care l-a scris. Acum ca am aflat ca esti doctor ma astept la articole mai bune de la tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andreescu
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 13:40
  articol nedocumentat redactat de dragul de a umple spatiul..ma intreb ce comercianti au fost consultati...si daca numele acestora poate fi facut cunoscut.
  0
  0
  Raportează
 • postat de silviu
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 13:29
  cine va pune fratilor sa cumparati peste congelat......
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 06:12
  Fotografia care insoteste articolul este edificatoare ,dupa culoare ,numai proaspete nu arata fileurile si rondelele din imagine. Crapii respectivi au facut ceva vechime in vitrina frigorifica ,datorita pretului prohibitiv -nu s-au vandut ,au fost eviscerati ,fileteti si trecuti sa faca vechime si sub forma de tacam ,rondele sau fileuri.La fel fitofagi si somn,la alte specii se procedeaza numai la eviscerare iar la altele numai la amestecarea pestelui cu vechime in cel mai proaspat sau la sarare .Am cumparat peste de la pescariile din zona respectiva si din alte piete din oras ,de ala mai marunt si mai ieftin ,aproape in toate cazurile din cinci -sase bucati ,doua-trei erau aproape putrede ,numai bune de aruncat ,asta prin buna vointa si iuteala de mana a vanzatoarelor .......Totusi ,privite cu atentie vitrinele frigorifice ,ofera si marfa de calitate ,da de gandit marfa care-ti face cu ochiul fix ,timp de o saptamana,doua ,eventual din alta pozitie.....Ar fi interesanta o statistica privind cantitatile de peste expirat distruse de magazinile din Galati , nu ma convinge nimeni ca se vand, in perioada de valabilitate ,chiar toate cantitatile aprovizionate.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.