Celebrare sub semnul unităţii şi solidarităţii: A XX-a ediţie a Sărbătorilor Andreiene

Celebrare sub semnul unităţii şi solidarităţii: A XX-a ediţie a Sărbătorilor Andreiene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A XX-a ediţie a Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, din Anul Domnului 2012,  a fost pusă sub semnul unităţii, tinereţii, al solidarităţii şi comuniunii. Prin grija Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, în anul Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, creştinii gălăţeni au avut şansa a se închina la moaştele a doi doctori fără de arginţi: Cuviosul Patapie, ale cărui Moaşte au fost aduse de la Mănăstirea Loutraki-Grecia, de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint, şi Sfântul Luca al Crimeii, ale cărui moaşte au ajuns la noi prin grija Prea Fericitului Patriarh Daniel.

Momente unice

Aceste zile de smerită Sărbătoare Andreiană au fost momente unice, începând cu pelerinajul din deschiderea manifestării, continuând cu popasul pelerinilor la Catedrală pentru a se închina la Sfintele Moaşte şi încheind cu Liturghia arhierească de ieri. În aceste zile, credincioşii gălăţeni au fost martorii resfinţirii Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde câteva mii de pelerini au aşteptat ore în şir să treacă prin Sfântul Altar. În noaptea sfinţirii, Biserica a fost deschisă până a doua zi la ora 2,00. Tot la aceste manifestări a fost sfinţită Capela de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Galaţi şi s-au sărbătorit zece ani de la sfinţirea Catedralei Siderurgiştilor, eveniment onorat de cei doi arhierei.

Seminarul Teologic gălăţean, tinereţe şi armonie

Momente aparte au fost în aceste zile la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, prima instituţie de învăţământ teologic din România care îl are ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, încă din anul 1909. Instituţia gălăţeană  a fost, ca de obicei, iniţiatoarea şi gazda mai multor manifestări. Înscriem aici simpozionul despre importanţa Sfântului Maslu în viaţa noastră, unde au participat elevi de la mai multe seminarii din ţară şi de la Colegiul Naţional "M. Kogălniceanu" Galaţi.

Muzica bizantină nu moare

Atracţia serii de joi a fost concertul de muzică bizantină care a reunit pe scena Muzicalului gălăţean armoniile a şase coruri bărbăteşti ale seminariştilor din Tulcea, Huşi, Slobozia, Iaşi şi Galaţi, la care s-a adăugat Corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Într-o sală arhiplină, încălzită şi la propriu şi la figurat, tinerii seminarişti au demonstrat cum cântarea de factură bizantină face casă bună cu prelucrarea folclorică românească. Melosul bizantin s-a unit cu cel românesc, dar şi cu marea muzică clasică europeană, alături de imna de slavă, de prelucrări folclorice precum „Doruleţ, Doruleţ” sau „Brâul”, au încăput şi „Glorie Patriei” şi „Corul robilor evrei” din opera „Nabucco”, ambele de G. Verdi. Trei din cele şase formaţii corale au interpretat Corul Sfântului Andrei.

În duhul andreian

„Aceste evoluţii înregistrate în cei douăzeci de ani de trăire în duhul andreian sunt impresionante nu numai la Seminarul din Galaţi, ci în toată România. Cel care trebuie pus în contemporaneitate în această continuă şi statornică lucrare este Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, căruia îi datorăm reînvierea pelerinajului în România, dar mai ales repunerea în valoare a muzicii bizantine în Biserica noastră Dreptmăritoare”, sublinia Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

În contextul manifestării, Arhiereul locului a dat sfat organizatorilor ca în anul următor fiecare corală să prezinte două piese obligatorii, pentru a evidenţia şi compara mai bine calităţile artistice şi tehnice de interpretare.

Oaspeţi la Galaţi

În Biserică avem Lumina lui Hristos

"Dacă Hristos a venit în lume nu a venit pentru că El avea nevoie de noi, ci El S-a Întrupat, pentru ca noi să nu fim singuri. Oricât de mult unii dintre oameni L-ar alunga pe Fiul lui Dumnezeu din viaţa noastră, oricâte filozofii omeneşti am născoci cu mintea noastră pământească - impregnată de materialism - un fapt este evident: Hristos este Acelaşi şi va fi Acelaşi din veac în veac. Hristos rămâne în inimile noastre, iar Biserica nu va vedea moartea; ea va rămâne în veci pentru învierea noastră din neam în neam, pentru că în ea găsim Lumina lui Hristos", a spus Înalt Prea Sfinţitul Dionisie de Corint - Grecia, oaspetele special al manifestărilor din acest an.

Mărturii peste timp: Bucuria de a-i urma Apostolului

"A-i urma Apostolului Andrei în Biserica lui Hristos este o misiune grea. Însă, zilele acestea fiind prezent la Galaţi şi văzând câţi pelerini aşteptau să se închine la Sfintele Moaşte, la Catedrala Galaţilor, am înţeles că lumea aceasta - care, aparent, pare că s-a întors cu faţa de la Dumnezeu - nu e pierdută. Constat că în ultimii douăzeci de ani toată România a devenit o singură cetate, Cetatea Sfântului Andrei. Faptul că oamenii răspund chemării Bisericii şi a arhiereilor ei ne arată că nu e totul pierdut. Eu şi generaţia mea de seminarişti, ca ˝viitori pescari de oameni˝, suntem datori să continuăm ce am primit prin arhiereii noştri de la Apostolul Andrei - frumuseţea şi Lumina Cuvântului lui Dumnezeu”, ne-a mărturisit Mihai Valentin Ivancea, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Bucureşti.

Citit 1048 ori Ultima modificare Vineri, 30 Noiembrie 2012 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.