Opt din zece români au probleme dentare

Opt din zece români au probleme dentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 80 la sută dintre români au probleme dentare, conform unui studiu realizat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sănătate orală


 

În cazul celor mai mulţi conaţionali, igiena dentară se rezumă doar la spălatul pe dinţi, o singură dată pe zi. Cele mai des întâlnite probleme dentare sunt reprezentate de carii. Studiul relevă faptul că patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar trei din zece au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinţi sensibili sunt durerile apărute în momentul în care mănâncă produse reci sau calde (91 la sută dintre cazuri), urmate de durerea produsă de consumul produselor dulci sau acre (50 la sută din situaţii) sau atunci când intră în contact cu aerul rece (47 la sută dintre respondenţi). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat, în cea mai mare parte, sângerarea gingiilor după periaj, iritarea gingiei şi inflamaţii ale acesteia.

În urma unui studiu pan-european în care au fost intervievaţi 3.500 de respondenţi, 70 la sută dintre ei au declarat că sunt mulţumiţi de starea sănătăţii lor dentare. În acelaşi timp, însă, jumătate au recunoscut faptul că nu mai au toţi dinţii naturali.

Tratament scump, dar indispensabil

Chiar dacă tratamentul bolilor cavităţii bucale este costisitor, netratarea acestora nu este o soluţie. Chiar şi o simplă infecţie dentară, netratată la timp, creşte simţitor riscul de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare sau cancer. Persoanele care au deja boli cardiace trebuie să aibă o grijă specială. Astfel, unele afecţiuni cardiace ale valvei mitrale se pot agrava brusc în urma infecţiilor dentare netratate.

Specialiştii recomandă ca, pe lângă periajul de două ori pe zi, să se folosească atât aţa dentară, cât şi apa de gură. De asemenea, vizita la un cabinet de stomatologie nu trebuie făcută doar în momentul în care durerea devine insuportabilă. Astfel de vizite pot avea şi un rol preventiv.

Citit 1218 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2012 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.