Iată cât vă poate costa mâncarea pentru masa de Crăciun

Iată cât vă poate costa mâncarea pentru masa de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Febra sărbătorilor se simte în egală măsură în supermarketuri, pieţe şi magazine * Gălăţenii cumpără câte puţin din toate * Coşul pentru Crăciunul de anul acesta este mai scump, ne uşurează portofelele cu aproape 500 lei


Au mai rămas doar câteva zile până la Crăciun, iar în supermraketurile, carmangeriile şi piețele gălățene este forfotă mare. De departe, cele mai căutate produse în această perioadă sunt cârnații, toba, caltaboşii şi cozonacii. Oricât de limitat ar fi bugetul, gălăţenii recunosc că vor cumpăra mai puţin, însă din toate, în aşa fel încât să nu le lipsească nimic de pe masa de Crăciun. Am dat un tur al piețelor şi magazinelor, iar după ce am bifat toate produsele de pe listă, am tras linie şi iată cât costă pregătirea mesei festive pentru patru persoane.

Produse tradiţionale şi preţuri consistente

La aperitiv se optează pentru tradiţionalele preparate din porc, care scot din buzunarele oamenilor sume consistente. Aşa că pentru un kilogram de cârnaţi proaspeţi veţi plăti 18 lei. Toba de casă vă va uşura portofelul cu aproape 40 de lei pe kilogram, iar caltaboşul cu încă 27 lei. Dacă pe platou doriţi să mai adăugaţi şi ceva brânză plus câteva măsline, veţi mai scoate încă 26 lei pentru kilogramul de telemea de oaie, iar pentru cel de măsline, 18 lei.

Indiferent de sărbătoare, sarmalele sunt nelipsite de la mesele românilor. Aşa că pentru prepararea lor, gospodinele vor plăti 14 lei pentru kilogramul de carne tocată şi 6 lei pentru punga de orez. Vor mai avea nevoie de bulion (8 lei borcanul de 580 grame), ceapă (2 lei kilogramul) şi ulei (8 lei pe litru).

Friptura de porc încununează masa de Crăciun. Iar pentru a o prepara veţi scoate din buzunare între 16 şi 18 lei pentru un kilogram de pulpă dezosată şi aproximativ 19 lei pentru un kilogram de muşchiuleţ. Persoanele care nu consumă carne de porc şi totuşi nu vor să renunţe la tradiţionala friptură, au de ales între pui, curcan sau vită. Preţul din galantare pentru un kilogram de pulpe de pui este 12 lei, iar pieptul dezosat se vinde cu 18 lei pe kilogram. Carnea de vită se vinde cu 24 de lei pe kilogram, iar cea de curcan este ceva mai scumpă, ajungând până la 29 de lei pe kilogram.

Vin, cozonac şi fructe, detalii la care nimeni nu renunţă

Şi după o aşa masă copioasă, se cade să se închine şi un pahar cu vin bun, la care nimeni nu renunţă de sărbători. În funcţie de preferinţe, de meniu şi buget pentru o sticlă cu vin veţi plăti între 9 şi 40 de lei. În ceea ce priveşte băuturile răcoritoare, doi litri de suc costă în jur de 5,5 lei, la care mai adăugăm încă 2,5 lei pentru doi litri de apă, fie ea plată sau minerală.

Cât priveşte cozonacul, mult aşteptatul desert de la masa de Crăciun, gospodinele au două alternative. Fie îl pregătesc în casă şi plătesc 3,5 lei pentru kilogramul de făină, 6 lei pentru litrul de lapte, 0,7 lei pentru un ou şi 5 lei pentru punga cu zahăr. La acestea se mai adaugă miezul de nucă (30 lei kilogramul), esenţele (1 leu bucata), stafidele (4 lei suta de grame) şi cacaoa (5 lei plicul). Cele care nu au timp sau nu sunt suficient de îndemânatice, aleg să cumpere cozonacii gata rumeniţi. Astfel, „prăjitura” Crăciunului se vinde în magazine, la preţuri cuprinse între 9 şi 35 lei pe bucată, în funcţie de gramaj, ingrediente şi reţetă.

Pentru ca alimentaţia să fie echilibrată, din coşul de Crăciun nu lipsesc nici legumele şi fructele. Cei care vor să încropească o salată pe lângă friptură vor plăti 6,5 lei pentru un kilogram de roşii, tot atât pentru cel de castraveţi şi 12 lei pentru ardei. Kilogramul de banane se vinde în pieţe cu 6 lei, portocalele cu 4,5 lei, iar merele cu 3 lei.

Listă lungă, preţ pe măsură

La un calcul simplu, pentru produsele enumerate, gălăţenii lasă pe puţin 500 de lei în magazine, doar pentru coşul de Crăciun, fără a mai pune la socoteală bradul sau cadourile pentru cei dragi. Chiar dacă mulţi spun că au bugetul clar stabilit, de cele mai multe ori socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, iar oamenii ajung să se scotocească adânc prin portofele după resurse suplimentare.

Citit 1873 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2012 10:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.