Se reînfiinţează profilul pedagogic la liceu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform ordinelor ministrului Educaţiei, începând cu anul şcolar 2009-2010 se reînfiinţează în cadrul liceelor profilul pedagogic, specializarea învăţători-educatori.

În anul 2006, această specializare a fost desfiinţată, deoarece directivele de la Uniunea Europeană prevedeau că învăţătorii trebuie să aibă facultate, nu doar liceul. În timp ce la Colegiul Negri „C. Negri” (fostul liceu pedagogic din Galaţi care şi-a pierdut şi titulatura odată cu profilul) ultimele clase  de învăţători sunt în lichidare, Ecaterina Andronescu reînfiinţează în mod tacit profilul.

Inspectorul general Vasile Ciuchină consideră că e un lucru bun: „Există o tradiţie a acestor licee pedagogice de mai bine de o sută de ani. Nu trebuie să se renunţe la ea. Oamenii care au ieşit de pe băncile acestor instituţii sunt calitativi, comparativ cu absolvenţii de postliceale particulare sau cu cei de la aşa-zisele colegii de institutori.

Un învăţător se formează de la vârstă fragedă şi trebuie să-i placă această meserie de timpuriu. Nu să se înscrie la o facultate în ideea că nu avea altceva mai  bun de făcut”, consideră inspectorul general.

„Suntem bulversaţi”

Conducerea Colegiului Naţional „C. Negri” susţine că vestea i-a bulversat total: „Noi am trimis la minister un plan care cuprinde doar clase la profil teoretic. De trei ani, profilul pedagogic nu mai figurează în planul nostru de şcolarizare.

Vom avea voie să înfiinţăm aceste clase? Sau numai liceele care au rămas în continuare în profil şi care au şcolarizat pedagogi şcolari, animatori şi mediatori? Nu se ştie nimic clar.

Eu am aflat întâmplător de reînfiinţarea profilului. Deşi există un ordin semnat de ministru, nu există date clare. Voi întruni consiliul profesoral, voi discuta cu colegii, voi întreba la minister. Nu ştiu ce să spun”, declară directoarea de la fostul „Pedagogic”, Ileana Şelaru.

Profilul pedagogic pare să fie unul foarte controversat, în perioada de după 1989. Acesta a mai fost o dată desfiinţat, între 1999-2001, când au înflorit ca ciupercile după ploaie acele postliceale care au scos absolvenţi pe bandă rulantă ce au suprapopulat sistemul de învăţământ cu oameni care nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate.

Citit 1363 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.