APEL UMANITAR/ Viaţa unui gălăţean depinde de ajutorul fiecăruia dintre noi

APEL UMANITAR/ Viaţa unui gălăţean depinde de ajutorul fiecăruia dintre noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viaţa unui gălăţean atârnă de ajutorul, oricât de mic, al fiecăruia dintre noi. Anii petrecuţi în halele poluate ale Şantierului Naval Galaţi au avut repede repercusiuni drastice asupra sănătăţii lui Eugen Teodoraşcu. Depistat cu boală pulmonară obstructivă cronică (afecţiune în care bolnavul devine incapabil să respire, treptat n.a.), bărbatul a ajuns, în anul 2007, să depindă în totalitate de o mască şi de o butelie cu oxigen. După o luptă crâncenă de câţiva ani cu un sistem birocratic indiferent, făcut parcă să funcţioneze doar pe hârtie, familia Teodoraşcu a reuşit să obţină fonduri de la statul român, pe baza ordinului 40/2004, pentru un transplant pulmonar într-un spital din Viena. Chiar dacă operaţia a fost un succes, redându-i gălăţeanului şansa de a respira, problemele de sănătate au continuat.

Aşteptând diagnosticul pe patul de la Reanimare

Simpla enumerare a acestora ne poate ajuta să ne dăm seama de coşmarul prin care trece zilnic domnul Teodoraşcu, sau „Moşul”, aşa cum îi spun prietenii şi apropiaţii: esofag Barrett (afecţiune în care esofagul capătă în timp structura celulară a stomacului sau a intestinului subţire, încercând să îndeplinească funcţia acestora), hernie inghinală şi un blocaj renal produs de problemele la prostată, pentru care tocmai a fost operat într-o clinică din Cluj zilele trecute. „Acum aştept rezultatul de la biopsie deoarece profesorul a găsit anumite ţesuturi în neregulă atunci când m-a operat. După toate prin câte am trecut, sunt încrezător că nu va fi cancer, totuşi”, ne spune, optimist, Eugen Teodoraşcu.

Viaţa lui atârnă de o lucrare dentară

Deşi transplantul de plămâni efectuat în anul 2010 i-a îmbunătăţit simţitor viaţa, Eugen Teodoraşcu are nevoie periodică de controale la Viena. „La ultima vizită medicală efectuată luna trecută, medicul austriac mi-a atras atenţia că dacă la următorul control din luna septembrie nu îmi rezolv problemele cu dantura îmi vor fi retraşi toţi banii de control pe care încă îi mai am în cont. Practic, bolile de care sufăr şi zecile de medicamente luate zilnic mi-au distrus dantura în întregime. Acum, am nevoie de o lucrare stomatologică completă, care nu ştiu exact cât mă va costa. Nu mai am, însă, niciun ban, deoarece toate veniturile familiei se duc pe tratamente şi pe cazare, cât timp sunt la Viena”, mai spune bărbatul.

Când viaţa e calculată în bani

Pentru că suferă de diabet (în cazul suferinzilor de diabet rănile se vindecă mult mai greu, n.a.), operaţia de hernie inghinală nu poate fi efectuată decât într-o clinică particulară din Bucureşti şi costă 4.000 de lei. La această sumă se mai adaugă cel puţin 10.000 de lei, bani necesari pentru lucrarea dentară. Practic, de aceasta din urmă depinde, la propriu, viaţa lui Eugen Teodoraşcu. Toţi cei care văd acest mesaj umanitar şi pot ajuta, oricât de puţin, sunt rugaţi fie să ne contacteze la redacţie (str. Domnească, nr. 68, tel. 0236/460 620 sau 0745.299.914), fie să depună bani în contul în lei, deschis la BCR: RO78RNCB0748116649330001.

Citit 1386 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.