Cetăţenii nu au drepturi doar în Centru: Plătitori de taxe, vrem trotuare şi verdeaţă

Cetăţenii nu au drepturi doar în Centru: Plătitori de taxe, vrem trotuare şi verdeaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cartier muncitoresc, Micro 14 sau Piaţa Energiei se remarcă prin forfota deosebită încă de la primele ore ale dimineţii. La parterul blocurilor unde altădată se aflau un aprozar, un spaţiu al Loteriei, o librărie, o farmacie, un oficiu poştal şi o cofetărie, toate într-o linie elegantă, într-o culoare unică, creând impresia de aerisit, astăzi se înghesuie unele în altele, pe lângă toate astea, şi alte magazine micuţe, în care se vând fie covrigi, fie articole de îmbrăcăminte, dar şi locuri în care adepţii păcănelelor îşi "exercită" pasiunile costisitoare sau restaurante. Fiecare spaţiu şi-a respectat însă doar propria linie, trântind o altă culoare, cu cât mai ţipătoare, cu atât mai bine par să-şi fi spus patronii, ignorând cu totul bunul gust. Şi cum, în România, tot ce nu este interzis, se poate, ne ridicăm pălăria şi mergem mai departe.

Rondoul chel

Lumea, grăbită să ajungă acolo unde are treabă, pare să ignore pământul care dă semne că se va surpa, spaţiul prea îngust al staţiei, scările neamenajate pe care urcă zilnic pentru a ajunge unde are nevoie. Doar un gălăţean, văzându-ne maşina, s-a oprit, începând să-şi spună năduful. Omul este supărat că în alte oraşe se poate să fie şi curăţenie, şi bunăstare, numai la noi, nu. Chioşcurile… ”Au spus că le desfiinţează, le-au desfiinţat şi acum au apărut altele…Este o mizerie de nedescris, Uitaţi-vă la rondoul acesta…Vai de mama lui! Unul nu vine să taie iarba frumos, să dea cu o mătură, să-i dea un aspect frumos, să-ţi fie drag să te uiţi, când treci pe aici.. Priviţi-l.. iarba nu-i tăiată, flori, pe ici, pe acolo… De ce domnule? La alţii cum se poate, iar la noi nu?!”, s-a întrebat retoric omul. Mai trist este faptul că el nu crede că administraţia va face vreodată ceva în acest sens. Şi cea veche, şi cea nouă, din punctul lui de vedere, nu are urechi să audă…”Şi dacă spun…ce?.. Credeţi că se întâmplă ceva?”, a adăugat gălăţeanul, luându-şi traista la spinare şi plecând.

Din nefericire, nu-i poţi da un răspuns afirmativ, pentru că nu ai argumente pro administraţie, în schimb el are zeci împotriva acesteia, iar fotografiile sunt grăitoare. Într-adevăr rondoul este neîngrijit, are „alei”, făcute de paşii celor care-l traversează. Cei câţiva trandafiri sunt aşezaţi parcă special pentru a fi văzuţi doar dintr-o parte, în rest, rondoul e urâţel şi sărăcăcios. Asta în condiţiile în care, în zonele centrale, îi poţi vedea zilnic pe angajaţii municipalităţii cu apa şi cu sapa. În plus, cartierul nu este unul care să se bucure de foarte mult spaţiu verde, un motiv în plus pentru ca autorităţile să folosească acest rondou pentru a da un aer cochet şi vesel locului.

Oamenii străzii şi tentaţia alcoolului

Ionel Samara este „un om care munceşte” şi este mai degrabă „un musafir” în cartierul său, dar are şi el câteva necazuri. Autoturismele le dau de furcă gălăţenilor care stau în Piaţa Energiei. „Acum este bine, chiar dacă nu poţi să treci pe trotuar. După cum vedeţi cele mai multe maşini sunt parcate pe trotuar. Să veniţi pe aici însă atunci când plouă şi când strada se umple cu apă. Nu ai unde pe unde trece.. Maşinile sunt pe trotuar, strada este sub ape, iar noi, trecătorii, ne uităm îngroziţi pentru că nu avem pe unde merge”, a afirmat Samara. Cum toţi simţim pe propria noastră piele, efectele unei vremi extrem de instabile, când cu soare, când cu ploi, ne imaginăm ce sfârşit de săptămână au avut cei care locuiesc aici.

Tot bărbatul ne-a făcut cunoscut că în zonă gunoaiele şi depozitele de băuturi alcoolice îi atrag pe oamenii străzii, care „complică lucrurile şi mai mult”. Totul este un cerc vicios, despre care omul crede că nu va fi spart niciodată atâta vreme cât oamenii de aici nu iau măsuri, şi dacă iau, acestea nu au sprijinul autorităţilor. „Vin, atraşi de băutură şi răstoarnă gunoaiele. Depozitele astea ar trebui desfiinţate”, ne-a spus Samara, concluzionând că în zonă sunt multe probleme, de la gropi, mizerie, mergând până la câinii vagabonzi. „Dar nu de ăştia cu patru picioare mă tem, ci de ăştia cu două”, a încheiat gălăţeanul.

Citit 1073 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iulie 2013 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.