Piaţa muncii la Galaţi, fără perspective: Mii de tineri fără şanse reale de angajare

Piaţa muncii la Galaţi, fără perspective: Mii de tineri fără şanse reale de angajare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rata şomajului la Galaţi a atins 9,36 la sută, în iulie 2013, fiind cu 1,77 la sută mai mare faţă de aceeaşi lună a anului 2012. Oficial, avem 18.505 şomeri în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, dar cu siguranţă numărul celor care îşi caută de lucru este mult mai mare. Dintre cei peste 18.000 de şomeri, 1.872 sunt tineri, proaspăt absolvenţi de liceu sau facultate, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. "1.654 de şomeri din cei 1.872 de tineri care s-au adăugat în ultima lună în evidenţa AJOFM Galaţi sunt absolvenţi de liceu, cu sau fără bacalaureat. Diferenţa o reprezintă tineri cu studii superioare, oameni în floarea vârstei. Îi consiliem, îi pregătim, dar dacă economic nu ne însănătoşim, speranţele sunt slabe", ne spune Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Privind înspre piaţa muncii gălăţene din perspectiva unui "căutător" de lucru, situaţia nu e deloc optimistă. Cu o economie la pământ, cu firme care abia mai respiră, cine să mai angajeze? De ani de zile, ofertele de angajare în judeţul nostru sunt nesemnificative; câte un post de muncitor necalificat, pe ici, pe colo, alte două de sudor şi (sau) de coafeze, altul de manipulat şi vreo 11 de agenţi de vânzări. Ne întrebăm, care anume din aceste oferte mai vorbesc despre vocaţia de oraş riveran Dunării? Niciuna. Nu mai spunem că activitatea siderurgică este şi ea pe cale de dispariţie.

Ce preocupări are AJOFM Galaţi, în privinţa calificării şomerilor? În context, AJOFM Galaţi organizează periodic cursuri de calificare, în meserii cum ar fi cele de ospătar, de contabil evidenţă primară, operator PC... E adevărat însă că am cunoscut destui tineri care au făcut colecţii de diplome. Simpla „patalama” nu-i dă nimănui şansa unui loc de muncă, dacă diploma nu este susţinută de abilităţile practice. Şi, mai ales, nu dă speranţe nimănui, dacă pe piaţa muncii nu se întâmplă nimic sănătos, o revigorare a unor sectoare de activitate care să creeze noi şi noi locuri de muncă.

Citit 1310 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.