Până duminică după-amiază / Moaştele Sfinţilor Constantin şi Elena, la Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Până duminică după-amiază / Moaştele Sfinţilor Constantin şi Elena, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mii de creştini au participat la pelerinajul care a deschis Sărbătorile Sfântului Apostol Andrei de anul acesta


Creştinii gălăţeni au primit ieri cu braţele deschise Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, oferite ca dar de mângâiere de PF Părinte Patriarh Daniel. La ediţia din anul Domnului 2013, ÎPS Părinte Calinic al Argeşului a poposit la Dunărea de Jos ca delegat al Întâistătătorului Bisericii noastre.

Aseară, la ceas de lină lumină, primirea oaspeţilor pământeşti şi cereşti, deopotrivă, a fost făcută de ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul locului, care de aproape un sfert de veac ne învaţă lecţia apostolatului andreian. Galaţiul este primul oraş din România ce poartă, din 1992, peceţile Apostolului Andrei. Frigul nemilos de ieri a fost înfruntat de câteva mii de pelerini, care aveau în frunte un luminos sobor de preoţi. Urma un alai sobru şi smerit, alcătuit din cinul monahal, seminarişti, elevi şi creştini.

Crucea, Icoana „Prodomiţa” (pictată la Athos la 1892) şi Racla cu Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Împăraţi au îmbrăcat şi au sfinţit toată suflarea. În plus faţă de alte ediţii, au ieşit în întâmpinarea oaspeţilor prefectul Dorin Otrocol, lucrătorii Prefecturii Galaţi, dar şi ai altor instituţii de pe strada Domnească, oameni care s-au bucurat să primească binecuvântarea Arhiereilor lui Hristos.

„Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, mergând pe urmele Sfântului Andrei, prin lucrarea lor săvârşită acum 17 veacuri nu au făcut decât să unească - peste graniţe şi timp - cugetele, inimile şi popoarele, din veac în veac, din neam în neam. Ca urmaşi, astfel trebuie să facem şi noi”, a spus ÎPS Părinte Calinic.

În cuvântul de deschidere, ÎPS Părinte Casian a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru roadele de la Dunărea de Jos şi a subliniat comuniunea în slujire cu Apostolul Andrei, care nu este numai Ocrtotitorul gălăţenilor şi al românilor, ci este şi Ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului Românesc, edificiu aflat în plină zidire.

Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena fac parte din tezaurul bizantin al Catedralei Patriarhale din Bucureşti şi au fost dăruite românilor în anul 2002, de Biserica Ortodoxă din Cipru. Racla cu Sfintele Moaşte va rămâne la închinare în faţa Catedralei până duminică după-amiază.

Citit 1711 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 10:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.