Gălăţenii din cartierul "Dimitrie Cantemir", abandonaţi de autorităţi şi cu Biserică la cort
Foto: Foto: Arhiva ADJ

Gălăţenii din cartierul "Dimitrie Cantemir", abandonaţi de autorităţi şi cu Biserică la cort
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creştinii din tânărul cartier “Dimitrie Cantemir” din Galaţi sunt încă în aşteptarea unui loc pentru ridicarea biserici. Pe ger cumplit, pe soare torid, pe vânt sau cer senin, părintele paroh Adrian Portase slujeşte Liturghia, botează sau cunună într-un cort. “Parohia a luat fiinţă în 2009, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos. Mai întâi s-a slujit într-un apartament, dar de la an la an, ne-am adunat mai mulţi la rugăciune şi în 2011, apartamentul a devenit neîncăpător. Atunci, creştinii din comitetul parohial au luat hotărârea să ridice un cort”, ne spune părintele Adrian.

I-am surprins pe creştini din cartierul de aici, tineri cu o medie de vârstă de 35-36 de ani, entuziaşti şi plini de speranţă, mai ales, pentru că proprii copii s-au îndrăgostit de activităţile de la biserică. “Vara e mai bine, că stăm cu cei mici în parcul din faţa bisericii, dar iarna e din ce în ce mai greu”, spune părintele. Din 2009 şi până în prezent, creştinii de aici şi slujitorul lor s-au adresat Primăriei Galaţi, pentru a li se repartiza un loc de biserică în noul cartier, unde trăiesc 320-340 de familii. Numai că de aproape cinci ani, primăria nu a răspuns...

În lipsa unui răspuns prin fapte la cerea lor, la acest sezon geros, enoriaşii s-au mobilizat, au cumpărat tablă şi au acoperit cortul. Au adăugat polistiren, în locul pereţilor, ca să poată sta peste iarnă la rugăciune.

În numele creştinilor din Parohia “Sfântul Dimitrie cel Nou”, îl rugăm pe primarul Marius Stan  ca, măcar în 2014, să treacă pe agenda de lucru şi această prioritate care ţine de slujirea tinerelor suflete din noul cartier gălăţean în care oamenii se simt abandonaţi de... oameni.

Citit 1511 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2013 16:26

9 comentarii

 • postat de @paun
  Joi, 26 Decembrie 2013 09:20
  5.13.216.***
  Daca apare o voce sau mai multe cu ton critic, e drept, cam excesiv aici, vine si un intolerant=fanatic religios care spune ca ''esti cu cel rau''. Pt. ei a fi critic cu abuzurile unora sau altora, inclusiv al unor fete bisericesti, inseamna ca ''persecuti preotii''. S-au mai publicat aici liste cu cei mai bogati preoti din oras, imbogatiti, bietii de ei, prin mijloace curate, sfinte. Dar ''vrem liniste de Craciun, nu mai dati in preoti, Biserica, crestini'' ne zic acesti bravi ortodocsi. Asadar liniste si pt. boldea, si pt toti interlopii....Craciunul in liniste si pace pt. toti.
  4
  1
  Raportează
 • postat de paun
  Joi, 26 Decembrie 2013 08:01
  5.13.161.***
  Capuse si calomniatori (atributul celui rau) sunt toti cei care, de sarbatori si in orice zi, nu gasesc sa faca altceva de facut decat sa persecute preotii, Biserica si pe crestini. Ei, desigur, fiind ”credinciosi foarte, dar nu au nevoie de preoti”... liniste, sunt dominati de ala...
  2
  13
  Raportează
 • postat de Casyo Popo
  Marți, 24 Decembrie 2013 19:11
  5.13.176.***
  Astia sunt mai ceva decat capusele. Unde sunt 3-4 case ,hop si o biserica. pentru jigodiile astea,avizele si autorizatiile sunt niste jigniri. Ei pot sa construiasca oriunde pe domeniul public. Naparcilor. Sute de turle in orasul asta indobitocit de poi si doar cateva spitale. Crapati ma!!!
  3
  9
  Raportează
 • postat de Gl
  Marți, 24 Decembrie 2013 13:15
  5.13.231.***
  Trebuie sa recunoastem ca bisericile-s pline de sarbatori si duminicele, din superstitie, misticism, credulitate, irationalitate, poate si din credinta adevarata. Daca asa merg lucrurile la noi nu o sa schimbam cativa comentatori de aici preferintele natiunii.

  Ce-i mai rau e ca acest articol se vrea un apel democratic, chipurile, adresat administratiei locale, ca o initiativa venita de jos in sus, pt. a se primi un loc de biserica. De parca dorintele IPS nu-s lege si pt actualul primar.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Sarac cu duhu
  Marți, 24 Decembrie 2013 13:12
  5.13.202.***
  Probabil ca articolul a fost scris la comanda vreunei preainalte si curate ca lacrima fete biserciesti.
  8
  7
  Raportează
 • postat de Anodin
  Marți, 24 Decembrie 2013 12:35
  89.121.158.***
  ......si o carciuma daca se poa' , ashea ,ca sa fie binecuvantata mai bine!
  6
  7
  Raportează
 • postat de Silviu
  Marți, 24 Decembrie 2013 11:15
  5.13.178.***
  Biserica le lipsea cand ei nu au o gradinita-cresa ( ca se presupune ca sunt familii tinere cu copii mici ) sau chiar o aripa de scoala pentru clasele 1-4 ( cred ca pana in clasa a 4-a este complicat ca un copil sa faca naveta in oras) , sa nu mai vorbim de un dispensar mic cu un medic de familie ...dar romanii sunt idioti si ar fi in stare sa construiasca o biserica dar un corp de cladire care sa contina toate cele mentionate mai sus NU ...
  1
  14
  Raportează
 • postat de ionica
  Marți, 24 Decembrie 2013 11:15
  89.137.30.***
  Veniti si luati biserici din oras cate vreti ca si asa s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie!
  4
  10
  Raportează
 • postat de dragos
  Marți, 24 Decembrie 2013 10:32
  79.116.111.***
  ce porcarie!!

  crestinii mai bine ar face o cerere pentru o scoala!
  dar probabil nu ar primi in veci bani de asa ceva
  asa ca daca incearca cu o biserica poate le ies ceva bani ca doar se fac in prostie biserici la noi.
  4
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.