Un Iepuraş în buzunarele goale

Un Iepuraş în buzunarele goale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În preajma Paştelui, majoritatea instituţiilor de stat (dar şi cele private) îşi vor felicita angajaţii. Şi atât. Au trecut vremurile bune. Paştele lui 2009 cum vine, aşa se şi duce, fără a schimba în vreun fel consistenţa buzunarelor angajaţilor săi. Le-am răsucit cuţitul în rană întrebându-i de primele aduse de Iepuraş atât pe lucrătorii la stat, cât şi pe cei din mediul privat. Au suspinat pe rând şi ne-au răspuns… *

Buget zero la Prefectură

La Prefectură, ca şi în anii trecuţi, nici anul acesta nu se dau prime de Paşti.

La Consiliul Judeţului, printr-o decizie a preşedintelui Eugen Chebac, aparatul propriu şi direcţiile subordonate vor primi primă de Paşti însă, conform cu criza, la jumătate din cuantumul anilor trecuţi.

Uniformele răspund într-un glas: „NU”

„Nici în anul 2008 nu s-au acordat prime de Paşti! În 2009 nici atât”, declară succint Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.

Un răspuns tras parcă la indigo atât de locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă Galaţi, cât şi de la Barbu Costin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.

Toate cele trei instituţii au ţinut însă să îi asigure pe gălăţeni că le vor veghea cu cerbicie Sărbătorile (N.R. tot nu au vreun supliment financiar de cheltuit).

Finanţele, fără prime

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi nu se pune problema acordării unor prime de Paşti, acestea nefiind acordate nici în anii precedenţi şi cu atât mai puţin într-un an cu resurse drastic limitate la buget.

Zona liberă, în top

Cei 500 de angajaţi ai Primăriei municipiului Galaţi primesc primă de Paşti 350 de lei, din care trei tichete cadou a câte 50 de lei şi restul sumei, în bani, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

De la city managerul municipiului Galaţi, Florin Popa (care coordonează activitatea tuturor societăţilor de interes local), am aflat că angajaţii Zonei Libere Galaţi primesc, potrivit contractului colectiv de muncă, prime în valoare de 500 de lei.

Tot de la dânsul am aflat că angajaţii Transurb primesc, potrivit CCM, prime de 150 de lei, la fel ca şi cele primite anul trecut.

Şi la restul societăţilor de interes local din municipiul Galaţi vine Iepuraşul, aducând cadouri la fel de substanţiale ca şi anul trecut, aşa să moară criza de ciudă!

De la directorul SC Ecosal, Ion Ionescu am aflat că angajaţii primesc, potrivit CCM, câte o primă de Paşti şi una de Crăciun, în valoare de câte 150 de lei, la fel ca şi anul trecut.

La SC Apaterm, directorul George Cubasa a precizat că, tot în baza CCM, angajaţii primesc câte o primă de Paşti în valoare de 90 de lei (sumă pe care au primit-o şi în 2008 şi în 2007).

La SC Apă Canal, directorul Gelu Stan a precizat că, la fel ca şi în 2008, angajaţii vor primi o primă în valoare de 130 de lei.

La Serviciul Administrarea Domeniului Public, directorul Eduard Grosu spune că angajaţii cu carte de muncă primesc, la fel ca în 2008, câte 150 de lei, primă, dar şi că în acest an, pentru prima oară, se acordă prime şi angajaţilor sezonieri – un tichet-cadou în valoare de 50 de lei.

Potrivit şefului Poliţiei Comunitare Galaţi, Cristian Gâscă, agenţii comunitari primesc prime de Paşti în valoare de 220 de lei, conform legislaţiei în vigoare.

La Teatrul Dramatic, directorul Vlad Vasiliu ne-a declarat că actorii vor primi prime de Paşti, însă nu ştia sigur care este valoarea acestora.

Câte 150 de lei, la "Muzical" şi "Păpuşi"

La Teatrul Muzical „Nae Leonard” s-au împărţit tichete-cadou în valoare de 150 de lei, ceva mai „slăbuţe” decât în 2008.

Acelaşi lucru ni l-a declarat şi directorul Teatrului de Păpuşi, Stelian Stancu: „Am avut de ales, fie luam întreaga sumă de Paşti, fie optăm pentru mai puţin, ca să ne rămână ceva şi pentru alte ocazii. Aşa că am primit trei tichete în valoare de 150 de lei”.

La Centrul Cultural „Dunărea de Jos” bate vânt de schimbare. Nu numai că angajaţii nu primesc prime de Paşti, dar în perioada următoare se aşteaptă ori la reduceri de personal, ori la salarii mai mici, ne-a declarat directorul Răzvan Avram.

Profesorii, unii da, alţii ba

Profesorii şi ceilalţi angajaţi din sistem, cu alte cuvinte, grosul bugetarilor, sunt mai moţ: iau şi nu iau bonusuri de Paşti. După ce, de câteva luni încoace, sunt fierţi la foc mic când cu măriri salariale exorbitante, când cu tăiere de sporuri, dascălii au intrat în Săptămâna Mare fiecare cum i-a fost norocul.

Angajaţii şcolilor din municipiul Galaţi îşi pot lua miel de 350 de lei, cât valorează tichetele-cadou alocate din fondurile Primăriei. Tot atât au luat şi anul trecut, de Paşti. În schimb, nimeni n-a mai primit nicio leţcaie în plus, dacă depinde direct de bugetul Ministerului Educaţiei.

Deşi în 2008 n-au fost trecuţi cu vederea, în acest an inspectorii şcolari şi angajaţii Casei Corpului Didactic, ai Palatului Copiilor, ai cluburilor sportive şi ai şcolilor speciale vor ţine post şi înainte şi după Paşti, pentru că nu primesc tichete-cadou.

Universitari fără prime

Niciun angajat al Universităţii „Dunărea de Jos” nu va primi anul acesta vreo primă de Paşti. De altfel, acest lucru nu s-a întâmplat nici în anii trecuţi, nici la celelalte sărbători legale, universitatea neavând fonduri pentru astfel de ocazii.

Nici la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi nu vine Iepuraşul. Conducerea instituţiei spune că este o perioadă de criză şi că nu are fonduri pentru prime de miel.

În porturi, fiecăruia după buget

La instituţiile dunărene, Iepuraşul de Paşti a rămas într-o ureche. Mai exact, prime vor primi doar salariaţii de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, în timp ce angajaţii de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi au rămas „pe uscat”.

Potrivit directorului general al AFDJ Galaţi, Dorin Otrocol, primele din acest an vor fi la fel ca acelea de anul trecut, respectiv câte 300 lei de angajat. „Această primă este prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, încheiat de precedenta administraţie în ianuarie 2008 şi valabil până la sfârşitul lui 2012”, a precizat Dorin Otrocol.

La APDM Galaţi, criza a avut efecte mai severe. Drept urmare, în acest an nici Iepuraşul nu mai intră în porturile gălăţene. „Nu sunt bani. Bugetul s-a diminuat simţitor, de unde prime dacă nu intră nave în porturi? Asta este situaţia, s-a discutat şi cu sindicatele, iar oamenii au înţeles că nu sunt resurse pentru aceste prime”, ne-a declarat directorul general al APDM Galaţi, Mihai Ochialbescu.

Câte 160 de lei pentru siderurgişti

Angajaţii Combinatului vor primi anul acesta prime de Paşti. Potrivit liderului FSS Metarom de la ArcelorMittal Galaţi, Adrian Adăscăliţei, zilele acestea toţi siderurgiştii vor primi câte 160 de lei, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă, semnat între patronat şi reprezentanţii salariaţilor.

La Şantierul Naval, procent în dar

La Şantierul Naval Damen Galaţi, Iepuraşul vine, tot conform CCM, cu câte 25 la sută din salariu, pentru fiecare navalist.

În Sănătate, primele  sunt flori rare

La Direcţia de Sănătate Publică, sărbătorile pascale nu vin, în acest an, nici cu tichete-cadou, nici cu vreun alt tip de primă, pentru că legislaţia nu prevede momentan astfel de cheltuieli de la buget, ne-a informat directorul dr. Costinela Georgescu.

Situaţia este întrucâtva similară şi în cazul multora dintre spitalele gălăţene. Diferenţa este că aici legea prevede că în bugetul spitalului pot fi prevăzute cheltuieli de acest tip, bineînţeles, dacă ajung banii.

La Spitalul de Urgenţă, nimic

„Noi considerăm că este o oarecare victorie a noastră că tichetele de masă s-au dat la timp şi nici un angajat nu a rămas fără bani, de Paşti. Funcţionăm, momentan, cu un buget de austeritate şi nu putem oferi prime. Ele se vor putea acorda, în viitor, când situaţia se va remedia”, ne-a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici.

Sărăcie şi la "Copii"

Contactată telefonic, dr. Victoriţa Ştefănescu, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, ne-a declarat că, în acest moment, fondurile unităţii spitaliceşti nu sunt suficiente pentru a le oferi angajaţilor prime sau tichete-cadou.

La Spitalul General Căi Ferate, managerul dr. Gabriela Ionescu ne-a spus că s-au dat, până luna trecută, tichete de masă. Luna aceasta ele întârzie, dar se vor acorda, în viitorul apropiat. Despre tichete-cadou nu poate fi vorba deocamdată, pentru că nu sunt suficienţi bani. De altfel, nu s-au dat nici anul trecut.

Tichete-cadou la "Psihiatrie"

Singurul dintre managerii de spital contactaţi care ne-a informat că toţi angajaţii pe care îi are în subordine vor primi tichete-cadou de Paşti a fost dr. Virgil Draşovean, directorul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi. Valoarea tichetelor oferite la "Elisabeta Doamna" este de 150 de lei.

„Oţelarii”, răsplătiţi condiţionat

Fotbaliştii de la Oţelul nu vor încasa prime de Paşti, însă au avut de a face cu un „bazin” de bonusuri săptămâna trecută. Atunci, Gabriel Paraschiv şi compania au găsit pe carduri primele de victorie restante.

Ei ar putea obliga conducerea clubului să-i cheme pe la casierie şi de sărbătorile pascale, condiţia de bază fiind obţinerea a şase puncte – maximum! – din meciurile cu Gloria Bistriţa (18 aprilie) şi Farul Constanţa (21 aprilie).

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.