9,26 la sută dintre gălăţeni sunt şomeri/ Polul sărăciei se adânceşte încet, încet
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

9,26 la sută dintre gălăţeni sunt şomeri/ Polul sărăciei se adânceşte încet, încet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, rata şomajului la Galaţi a fost de 9,26 la sută, puţin mai mare decât în decembrie 2013, când se situa la nivelul de 9,22 la sută, potrivit bazei de date a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. Astfel, judeţul nostru a intrat în noul an fiind, ca de obicei, în topul naţional, după judeţele Teleorman, Vaslui, Alba, Mehedinţi şi Dolj.

În fapt, la sfârşitul primei luni a anului în curs, aveam 18.891 de gălăţeni în căutarea unui loc de muncă, în condiţiile în care pe piaţa locală ofertele anunţate de firme la AJOFM sunt palide. Totuşi, angajările "mediate de AJOFM Galaţi", de la începutul anului, numără 994 de şomeri.

Pe ansamblu, situaţia nu este deloc roz, fiindcă din cei 18.891 de semeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă la sfârşitul lui ianuarie 2014, doar 4.700 sunt şomeri indemnizaţi. „Grosul“ celor fără un venit decent îl reprezintă cei 14.191 de şomeri neindemnizaţi, oameni care provin îndeosebi din sate şi care nu au alternative, mai ales pe timpul iernii.

Pe categorii de vârstă, vârful „aisbergului“ este constituit din cei de peste 50 de ani, cu 5.701 şomeri. Nici cei care au între 40 şi 49 de ani nu stau mai bine, 5.619 dintre ei neavând mari speranţe că-şi vor găsi prea curând de lucru. În topul pe categorii de vârstă, urmează alţi 4.301 şomeri cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, în timp ce 3.270 de şomeri sunt tineri între 18 şi 29 de ani.

Cum este echilibrată balanţa pe sexe? La începutul acestui an, rata şomajului masculin a crescut de la 10,43 la sută la 10,52 la sută, iar cea în rândul femeilor a scăzut de la 7,84 la sută la 7,82 la sută.

Situaţia nu este deloc încurajatoare, cu atât mai mult cu cât - sub aspect economic - în judeţul Galaţi nu s-au prea creat noi locuri de muncă. Şi nici nu se întrevăd prea multe posibilităţi, fiindcă din punct de vedere economic judeţul nostru pare în comă profundă. Şi asta nu de ieri, de azi, ci de ani buni, fapt care a făcut ca Galaţiul să se menţină pe primele locuri în topul naţional al ratei şomajului. Iar acest lucru duce la o adâncire continuă a polului sărăciei, instalat la Galaţi de prea multă vreme.

Citit 1032 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 17:41

3 comentarii

 • postat de psd, pdl, pnl, conservatorii, udmr, unpr, forta civica, in frunte cu golanul, care a schimbat crucea, cu stelutele, (sigla partidului, forta civica) noua ciuma-miscarea populara, AFARA DIN TARA CU EI!
  Marți, 18 Februarie 2014 10:05
  79.116.105.***
  Aceste partide, ca psd, pdl, pnl, conservatorii, udmr, unpr, forta civica, in frunte cu golanul, care a schimbat crucea, cu stelutele, (sigla partidului, forta civica) noua ciuma-miscarea populara, si alte gasti de talhari care vor aparea...pe parcursul anului, sub nici o forma nu trebuie sa fie alesi!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 18 Februarie 2014 08:59
  213.218.53.***
  pai fara investitii in infrastructura degeaba...

  infrastructura este reprezentata din trei mai factori :
  1. parcul industrial, baza de productie, servicii
  2. logistica - accesul de trafic foarte greu (dupa caz), trafic greu, trafic usor, transport persoane
  3. actele, avizele, finantele, birocratia cu statul / actorii locali ai statului


  Pai sa vedem despre Galati:
  1. NU PREA ARE PARCURI INDUSTRIALE !!!!
  Am putea numi Combinatul - platforma combinatului, sau Santierul Naval - platforma santierului, dar erau deja existente in comunism si care le-am mostenit !
  Facute noi si functionale - ZERO !

  2. logistica
  - trafic foarte greu = orasul Galati dispune doar de trafic foarte greu, Dunarea care asa a venit de la mama natura, si ca portul mineralier este construit pe timpul comunistilor si mostenit - in rest AUTORITATILE GALATENE INCOMPETENTE NU AU FACUT NIMIC TIMP DE 20 DE ANI !

  - trafic greu - orasul Galati nu dispone nici macar de o sosea de centura !!!
  actuala sosea de centura este o strada in intravilan, care nu se poate numi sosea de centura, si daca este denumita este pur si simplu o gluma proasta

  - trafic greu si usor - orasul Galati nu dispune de o cale rutiera cu 2 benzi pe sensul de mers, care sa predispuna, circulatia celor doua tipologii de trafic - trafig greu TIR-uri, Camioane, etc, trafic usor - autoturisme personale, auto pentru marfuri mici - utilitare SI ESTE ABSOLUT NECESAR 2 benzi pentru ca au regimuri viteza diferita, si nu poti lasa un intrec trafic usor in spatele unui trafic greu, si apoi sa te bazezi doar pe depasiri, si apoi si capacitatea de transport este clar mai mica

  - trafic usor - orasul Galati nu dispune in raza de 25km de un aeroport
  si asta cred construirea unui aeroport ca este esentiala si primordiala pentru acest oras !!!
  mai ales ca UN AEROPORT ar scurta drumul enorm intre UE15 si Galati, si mai ales faptul ca pozitionarea orasului Galati fata de UE - frontiera estica, determina ca faptul ca un aeroport deja facut este mult mai important decat un drum expres 2 benzi / autostrada 2 benzi cu Ploiesti !!


  3. acestea se fac din semnatura, si nu sunt momentan problema princiapala  Apropo stire din mai 2011
  Heliport in Parcul Industrial Brasov!

  Traficul aerian in zona Brasov este facilitat de noul heliport construit in Parcul Industrial Brasov. Pentru a facilita transportul aerian in zona Brasov pentru investitori si oameni de afaceri ce-si desfasoara activitatea in zona sau pentru cei care sunt interesati de oportunitatile de afaceri oferite, am construit un heliport in parcul industrial...


  Apropo, stire din ianurie 2014:

  Două parcuri industriale vor fi deschise, unul la Bălceşti, altul la Drăgăşani. Autorităţile locale, care au pus la dispoziţie 20 de hectare de teren pentru platformele industriale, speră că investitorii vor crea cel puţin 500 de noi locuri de muncă. Vâlcea este unul dintre judeţele cu o rată mare a şomajului - peste 6%.
  0
  3
  Raportează
 • postat de ama
  Marți, 18 Februarie 2014 08:44
  5.13.144.***
  ce ziceti de un 22% inclusi si somerii neindemnizati ??...un fel de valea jiului datorita cetatenilor care voteaza de 24 de ani aceiasi incompetenti la conducere ...forza PSD !!!
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.