Primim la redacţie: Scrisoare publică adresată autorităţilor din Galaţi

Primim la redacţie: Scrisoare publică adresată autorităţilor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt un pensionar de 78 de ani, cu probleme medicale locomotorii (handicap accentuat). Am ales această cale de a aduce la cunoştinţa domnului prefect Dorin Otrocol, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, următoarele nemulţumiri legate de modul cum am fost tratat de instituţia primarului Galaţi.

- În martie 2013, am adresat instituţiei primarului o cerere prin care solicitam adaptarea celor patru trepte ale scării blocului în care locuiesc, motivându-mi cererea că nu pot escalada aceste trepte în scaunul cu rotile pentru a face recuperarea medicală funcţională recomandată de comisia de evaluare a stării mele medicale (parapareză flască). În perioada martie-octombrie 2013 am adresat alte patru scrisori Primăriei pe această temă, la care nu am primit niciun răspuns.

- În toată această perioadă am avut sprijinul presei locale, cotidianul «Viaţa liberă» publicând mai multe articole despre necesitatea adaptării celor patru trepte ale intrării în bloc, cu scopul de a sensibiliza autorităţile. Rezultatul? Autorităţile publice locale sunt imune la conceptul de accesibilitate, aşa că m-am adresat Consiliului Naţional pentru  Combaterea Discriminării, care prin Hotărârea nr. 94 din 5 februarie 2014, a Consiliului director, hotărăşte:  

La punctul 3. Constatarea existenţei unui tratament diferenţiat, discriminatoriu, potrivit articolului 2, alin. 1, art. 10, litera H) din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată (unanimitate de voturi).

La punctul 4. Recomandă Instituţiei primarului Galaţi, reprezentată de primarul în funcţie al municipiului Galaţi, Marius Stan, să remedieze aspectele sesizate de petent în sensul montării unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi (5 voturi pentru şi o opinie separată) - e bine de văzut opinia separată.

Deşi Instituţia primarului Galaţi a fost înştiinţată pe 5 decembrie 2013, de către CNCD, despre demersul subsemnatului, Primăria Galaţi nu dă semn de aplicare a legislaţiei în domeniu şi a recomandării CNCD, respectiv de adaptare a celor patru trepte.

Au trecut 13 luni de când am solicitat adaptarea treptelor şi facilitarea accesului la spaţiul fizic, constat că funcţionarii publici nu şi-au însuşit conceptul de accesibilitate a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, concept ce se regăseşte în Convenţia ONU, a Convenţiei Europene, la care România este parte, şi a Legii nr. 448, art. 62, alin. 1, 2, 3. De ce, totuşi, tergiversează Primăria intrarea în legalitate, şi nu procedează la adaptarea celor patru trepte? Acest mod de a nu soluţiona nici după 13 luni o petiţie compromite conceptul de “autonomie locală” ce se vrea a fi implementat de Guvernul României (…)

CNCD la data de 29 ianuarie 2014 a lansat Campania publică “Accesibilitatea este un drept, nu un privilegiu.” Constituindu-se într-unul dintre cele mai numeroase grupuri din categoria persoanelor cu dizabilităţi din România, persoanele cu dizabilităţi locomotorii se confrunta cu situaţii frecvente de discriminare sau excludere, având în vedere lipsa mijloacelor și amenajărilor corespunzătoare pentru accesul în clădiri, la facilităţi şi servicii publice precum instituţii, spitale, transport în comun, taximetre etc.

Citit 2161 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2014 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.