Profesorii Bologna fără master nu predau la liceu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a dat liber la transferurile din rural în urban *

Absolvenţii de facultate pe sistem Bologna nu vor mai putea să predea la liceu dacă nu urmează în prealabil şi studiile de masterat. Guvernul a condiţionat ocuparea funcţiilor didactice din învăţământul liceal şi postliceal de obţinerea diplomei de master pentru absolvenţii ciclului Bologna.

Conform unei ordonanţe de urgenţă adoptată săptămâna aceasta, tinerii care au parcurs doar trei ani la nivelul licenţei nu mai au dreptul să predea decât în şcolile primare şi la gimnaziu. În privinţa celor care au terminat facultatea în cadrul vechiului sistem ce prevede patru ani de studiu reglementările rămân neschimbate, cu condiţia ca aceştia să fi parcurs şi pregătirea psihopedagogică.

La Galaţi, printr-o decizie comună a Inspectoratului Şcolar Judeţean  şi sindicate, la Galaţi acest lucru s-a aplicat încă de vara trecută. Absolvenţii pe sistem Bologna nu au primit repartiţie decât la gimnaziu, deşi pe atunci nu exista nicio prevedere legală în acest sens.

Ordonanţa mai prevede că transferul dascălilor se va putea realiza mult mai uşor decât în prezent. Profesorii care au obţinut o medie de minimum şapte la examenul de titularizare şi au optat pentru mediul rural se vor putea transfera în şcolile din mediul urban, nemaifiind constrânşi să treacă printr-o nouă evaluare.

Citit 1144 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.