Economii pe spinarea… şoferilor

Economii pe spinarea… şoferilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Suntem conducători auto cu atestate pentru transportul de persoane, iar ei ne plătesc cum vor, ca muncitori II” *

Angajaţi pentru a transporta elevi, cu „Maşina şcolarului”, din localităţile de domiciliu ale acestora până la şcolile unde învaţă, şi retur, câţiva dintre titularii microbuzelor Fiat Ducato, primite de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ne-au contactat, aducându-ne la cunoştinţă nereguli de încadrare care îi „ard” la buzunare.

Dintre acestea două sunt esenţiale.

1. Deşi practică meseria de şofer, în carnetele lor de muncă scrie că sunt angajaţi ca muncitor II. Ca şi cum nu s-ar atinge de volan şi n-ar circula pe drumurile publice.

2. Din această împingere spre altceva decât ceea ce fac în fiecare zi au de pierdut şi la salarii. În scripte, leafa lor e de aproximativ 800 de lei. „Nu este drept, ni s-au plâns, să se facă economie la fondurile de salarii pe spinarea noastră. În trafic, răspundem de tot ce se întâmplă cu şcolarii, în calitate de conducători auto”.

La Bereşti, de exemplu, directorul Grupului Şcolar „Paul Bujor”, profesorul Mihai Talaşman, la curent cu „anomalia”, ne-a precizat că această categorie de personal este angajată în baza unui stat de funcţiuni aprobat de Inspectoratul Şcolar – „Tu, jos, ca angajator, trebuie să te conformezi. La noi, în fişa postului este specificat că salariatul în discuţie este muncitor cu atribuţii de şofer”.

Cotizează cu toţii la sindicat. Unii, ca de pildă la Bereşti-Meria, fiindcă orarul uneia dintre şcoli este fragmentat, pornesc microbuzul dimineaţă, la ora 6, şi se întorc acasă după ora 17.30.

Sunt, în judeţ, şi cazuri de şoferi care, în plus, văd Galaţiul de două ori pe zi („Aducem profesorii navetişti la şcoală, iar după terminarea orelor îi ducem înapoi”.

În vreme ce, sâmbăta şi duminica, alte categorii de personal auxiliar stau acasă, şoferii primesc sarcini pe care nu le pot nici măcar comenta – transportă grupuri de elevi în excursii, la concursuri, activităţi sportive…

Din calculele lor rezultă că în fiecare lună iau mai puţin, la salariu, cu patru milioane de lei. La întâlnirea de la Prefectura Galaţi, astă-toamnă, când au adus cutiile cu buletinele de vot de la alegerile parlamentare, s-au sfătuit ce este de făcut, hotărându-se să pună piciorul în prag în această primăvară.   

Explicaţie foto: Elevii n-au de unde să ştie cu şoferii pe mâinile cărora se află zilnic au nemulţumiri privitoare la salarii

Citit 917 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.