Tată şi fiu, înjunghiaţi în stil „de cartier”

Tată şi fiu, înjunghiaţi în stil „de cartier”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Două poveşti înecate în sânge nevinovat * Doar un miracol i-a salvat viaţa părintelui, care a avut nevoie de patru litri de sânge * Un agresor prins şi alţi trei identificaţi *

Nu au avut nicio şansă! Erau doi oameni nevinovaţi, înconjuraţi de şase-şapte tineri furioşi. „Am încercat să îl ridic pe băiat, care fusese lovit cu bâta în cap şi căzuse. Atunci au tăbărât pe mine”, îşi aminteşte Traian Streşină, tatăl lui Cătălin.

Din salonul de la reanimare, părintele priveşte lumea cu un singur ochi, celalalt fiind aproape ascuns în bandaje. Şi-a riscat viaţa pentru copilul lui şi ar face-o oricând din nou.

Intersecţia scenariilor, sub o scară de bloc

Imprevizibil, victimele fac parte din cea de-a doua poveste. Traian şi Cătălin Streşină s-au aflat în momentul nepotrivit, la locul nepotrivit. Cei doi se adăposteau de ploaie, după ce lucraseră împreună ca să schimbe o roată la maşina lui Cătălin, de 20 de ani.

Băiatul, student la ASE în anul al II-lea şi şofer pe o dubiţă, coborâse sâmbătă după-amiază, împreună cu tatăl său, lăcătuş în Combinat, să  repare o pană. Când a început ploaia, cei doi au intrat în scara blocului G8, din Micro 18.

Prima poveste se intersectează cu Traian şi Cătălin Streşină în momentul în care pe lângă cei doi a trecut în fugă Cristi, băiatul al cărui conflict de cartier i-a transformat pe tată şi fiu în victime colaterale. Cristi fugea de cei care îl urmăreau, pentru că, cu o seară în urmă se pare că „îi cam bătuse”, conform propriilor declaraţii, acasă la o fată de 13 ani.

Fata îl chemase pe Cristi pentru că acasă la ea, unde era în plină desfăşurare un bairam, dispăruse laptopul. Cristi a plecat imediat la domiciliul prietenei lui, uitându-şi geaca în barul în care primise telefonul. A făcut „ordine” printre băieţii care se jucau la laptop, iar aceştia i-au promis răzbunare.

A doua zi, întorcându-se în bar după geacă, acelaşi Cristi s-a trezit faţă în faţă cu trei dintre tipii cu care se certase. A fugit, dar a fost totuşi lovit. A reuşit să scape din mâinile lor şi a intrat în scara blocului în care Cătălin şi Traian Streşină se adăposteau de ploaie.

A trecut pe lângă ei şi a văzut ce li s-a întâmplat celor doi. Deşi nevinovaţi, fiul şi tatăl au fost consideraţi „spatele” lui Cristi, iar răzbunarea tinerilor furioşi s-a răsfrânt cu şi mai mare putere asupra lor.

Aşa se explică de ce Cristi are doar câteva răni superficiale, iar Cătălin şi Traian Streşină par loviţi de tren. Găsit imediat de oamenii legii şi arestat, băiatul a povestit totul de-a fir a păr, datorită mărturiei lui reuşindu-se identificarea rapidă a făptaşilor. Încă de sâmbătă trei dintre agresori erau cunoscuţi, dar dispăruseră de la domicilii.

Duminică, un al patrulea agresor, în vârstă de 20 de ani, cel care se pare că a tras cu pistolul cu gaze, a fost prins. Dar conform declaraţiilor Poliţiei, „tânărul nu vorbeşte, nu spune nimic”. Sunt căutaţi şi ceilalţi făptaşi, cazul căpătând o amploare prea mare pentru a nu fi rezolvat cu maximă eficienţă.

Nu ar fi trebuit să aibă pistol

Declaraţiile comandantului Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi sunt concludente: „Nu a dormit nimeni, s-a constituit o celulă de criză. Îi căutăm şi pe ceilalţi agresori. În ceea ce priveşte arma cu gaze, nu trebuie să ai permis de port-armă pentru a avea aşa ceva. Dar Poliţia are o bază de date, organizată pe CNP-uri, în care se află toţi cei care au asemenea arme. Şi este important de spus că nici unul dintre cei patru agresori care au fost identificaţi nu apar în această bază de date”.

Aflăm, de asemenea, ca un amănunt, că în momentul atacului asupra celor doi Streşină, toţi agresorii purtau glugi trase pe cap.

Două victime… norocoase

La spital, Cătălin Streşină se află internat la Neurochirurgie. „Ce face tata?”, întreabă băiatul când îi vede pe ziarişti. Îl asigurăm că tatăl lui a fost stabilizat. „Nu ştiu pe nimeni din grupul acela”, murmură tânărul.

„Au venit şi nu au spus nimic, nu au întrebat de nici un Cristi. Pur şi simplu ne-au luat la bătaie. Când eu am căzut, tata a încercat să mă ia de jos şi atunci am simţit că şi el îşi pierde echilibrul. A căzut, şi ei continuau să ne bată. După ce au plecat, am văzut că din tata ieşea mult sânge, dar nu ştiam, nu găseam de unde. Până la urmă mi-a dat seama că este din spatele piciorului drept şi l-am legat deasupra rănii cu o curea. A venit repede un vecin şi l-a luat cu maşina lui la spital”.

„Nu, nu puteţi să ştiţi cum a fost. A fost mai mult decât îngrozitor. Aveau bâte, cuţite şi un pistol. Au tras de trei ori spre mine şi două gloanţe m-au atins”, istoriseşte Cătălin. Urmele sunt vizibile: pe pomete, o pată ca o arsură. În coşul pieptului, o alta mai mare.

„Ce face băiatul meu?”, de-abia reuşeşte să îngaime Traian Streşină. Îi spunem şi lui că fiul va veni în cursul zilei să îl vadă. Bărbatul vorbeşte greu, are faţa tumefiată:

„Erau mulţi, aveau între 18 şi 20 de ani. De-asta ne-au bătut, erau foarte mulţi. Când Cătălin a căzut, am încercat să îl ridic şi atunci au tăbărât pe mine”.

„Traian Streşină a ajuns la spital cu tensiunea 5! Este un miracol că a scăpat”, spune Nicolae Bacalbaşa, directorul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”:

„Tatăl a avut două ˝noroace˝ mari: că a fost adus repede la spital şi că avem un chirurg specialist în chirurgie vasculară periferică. A pierdut mult sânge, a stat patru ore în operaţie şi i-au fost băgaţi patru litri de sânge. Sperăm să nu aibă probleme mai târziu, pentru că nici o transfuzie nu este sută la sută lipsită de riscuri”.

„În cazul fiului, lucrurile erau mai simple: băiatul avea la ceafă o plagă care i-a fost suturată, un traumatism cranio-cerebral, un traumatism toracic şi o plagă tăiată la piciorul stâng, el fiind acum în afara oricărui pericol”.

Cine sunt agresorii

Poliţiştii au stabilit că în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1,00, Cristian D., de 19 ani, din Galaţi, fără ocupaţie, se afla într-un bar din cartierul gălăţean Micro 18, când a fost sunat de o prietenă de-a lui, în vârstă de 13 ani, care i-a spus că i-a fost furat laptopul. Cristian D. a mers acasă la fată, acolo găsind un grup de şase băieţi, toţi minori, care se jucau la un calculator.

Alex Robert I., de 17 ani, unul dintre cei şase, fiind deranjat de faptul că Cristian D. i-a întrebat dacă ştiu ceva de laptop, l-a ameninţat pe acesta şi i-a spus că o să-l contacteze pe „Miţă”, un individ din cartier, şi o să-l „aranjeze” ei.

A doua zi, în jurul orei 17, Mihăiţă R., de 19 ani, zis „Miţă”, împreună cu Alex Robert I., Marcel P., de 21 ani, din Galaţi şi alte trei-patru persoane, având asupra lor bate, cuţite şi un pistol cu gaze (pe care îl purta Marcel P.)  l-au urmărit pe Cristian D. pentru a-i aplica o corecţie.

Pentru a se apăra, Cristian a intrat în scara blocului în care locuieşte. Acolo se aflau şi cele două victime, care se adăposteau de ploaie… De aici încolo, povestea este ştiută.

La faţa locului, poliţiştii sesizaţi sâmbătă, la ora 17,15, prin 112, în legătură cu agresiunea din Micro 18, de la blocul G8, au găsit şi şapte cartuşe care provin de la un pistol cu gaze.

Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi declară: „În continuare, poliţiştii gălăţeni continuă audierile şi cercetările în vederea identificării tuturor indivizilor care i-au agresat pe cei doi. De asemenea, urmează să se stabilească cui aparţine pistolul cu gaze şi dacă acesta este deţinut sau nu în condiţiile prevăzute de lege. Agresorii vor fi cercetaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi vătămare corporală gravă”.

Gălăţeni, ne apropiem de o stare de Mexic, Bolivia sau Venezeula, unde cuţitele în plină zi sunt la fel de banale ca pătrunjelul vândut la piaţă. La fel ca în ţările sud-americane, răzbunările care se lasă cu vărsare de sânge ar putea deveni fapt banal. Iar noi ajungem să ne bucurăm că, miraculos, doi oameni nevinovaţi au supravieţuit.

Citit 3284 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.