Bruxelles şi grătare

Bruxelles şi grătare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „N-am mai jucat o polcă de pe timpul colectivizării” *

Alegerile europarlamentare bat la uşă şi la Ciureştii Noi. Am constatat acest lucru duminica trecută, la hramul satului, amplificat de Marian Toniţă, primarul comunei Bălăşeşti, până la dimensiunile unei petreceri populare abil trecute prin politic.

Invitând lumea la iarbă verde, i-a oferit de toate – un calup de spectacole artistice de tip şcolar, muzică de Ghidigeni, mici serioşi, prilejuri de a  dansa ca altădată, şarje întregi de ouă vopsite în portocaliu, amestecarea, ca într-o retortă…PD-L, a numeroşilor invitaţi de la Galaţi cu truditorii pământului din Pupezeni, Bălăşeşti, Ciureşti…

Ca bucurii suplimentare, „paraşutele zburătoare”, din Bârlad, pentru copii şi adolescenţi, o cădelniţare de un sfert de oră, marca preot Daniel Căpriţă, şi băutură capabilă, de la o jumătate de litru în sus, să-ţi toarne plumb în picioare…

Ca să iasă totul O.K., primarul Toniţă, strategic, a avut grijă să înconjoare imaşul şi uriaşa scenă pe roţi (adusă de la Tg. Bujor) cu grătare ce au funcţionat fără întrerupere patru ore.

Fum - să se zărească şi de la Tutova. Organigrama unui asemenea punct de lucru: şef de grătar, responsabilul cu cărbunii, un ospătar. Pe când se fixau grătarele pe poziţii, sâmbătă seara, s-a cutremurat pământul.

2800 de mici, 850 de cârnăciori, 1200 de ouă, vin alb şi vin roşu, friptură de miel la cuptor, cozonac. Ospăţ care să rămână în analele comunei. Totul, plătit cu bani din buzunarul primarului Toniţă. Că unii s-au cherchelit, era cazul. Le-a stat însă bine!

Ceea ce puţini ştiu: porţiunea respectivă de imaş este sortită de devină, prin voia edilului-şef de la Bălăşeşti, parc de agrement – cu alei, bănci, arbuşti ornamentali, o arteziană, lac…

Petrecerea în Duminica Sfântului Apostol Toma a avut, ca punct culminant, arătarea la faţă a europarlamentarului Constantin Dumitriu. Om de-al Galaţilor şi Bruxelles-ului! Venit dinspre Corod, a fost întâmpinat cu pâine şi sare. Voievod PD-L.

Condus spre masa întinsă pentru oficiali, a ciocnit ouă şi a strâns mâini. Invitat apoi pe scenă, s-a adresat participanţilor la petrecere. La un moment dat, ceva special pentru cei din faţa sa:

„Am nevoie de sprijinul dumneavoastră, le-a spus, pentru că vom începe, săptămâna viitoare (27 aprilie-3 mai a.c., n.n.), o acţiune de strângere de semnături, să susţineţi o lege ce se va vota între 5-7 mai, în Parlamentul European. Este vorba de modificarea unui act normativ. Trebuie să aflaţi că, în calitatea pe care o am, am cerut Parlamentului European, iar iniţiativa mea a fost aprobată de comisia pentru agricultură, ca sacrificarea animalelor, în România, în perioadele de dinaintea sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun, să se facă respectându-se tradiţia noastră”.

Asistenţa l-a aplaudat („Domnul Dumitriu ne va scăpa de asomarea animalelor”, „Vedeţi, fiind de-al nostru, s-a gândit şi la noi”).

Citit 951 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.