* Un cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” a fost filmat în timp ce primea bani în schimbul unei lucrări de licenţă din arhiva facultăţii * Rectorul Viorel Mînzu a anunţat că, cel mai probabil, eroul flagrantului va fi dat afară *
Scandal de amploare la Universitatea „Dunărea de Jos”. Conf. dr. Neculai Chifan, profesor la catedra de Matematică şi totodată prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, a fost filmat în timp ce vindea o lucrare de licenţă unui reporter de la Realitatea TV (foto 1 şi foto 2). Imaginile, care nu lasă loc la nicio interpretare, au fost difuzate duminică în cadrul emisiunii „Stradă, şcoală şi spital”.
Probabil va fi dat afară
Luni, rectorul Viorel Mînzu (foto 3) a anunţat că Senatul universităţii pe care o conduce va lua măsuri dintre cele mai dure împotriva profesorului Neculai Chifan, însă numai după ce o comisie va face o anchetă administrativă.
„Munca noastră de doi ani de zile, a actualei conduceri şi a colegilor din universitate, s-a năruit în urma emisiunii intitulate „Stradă, şcoală şi spital”. În luna aprilie a fost făcut un flagrant, cu un cadru didactic de la Catedra de Matematică, Facultatea de Ştiinţe, conf. dr. Neculai Chifan, care a pus în evidenţă o atitudine inimaginabil de nocivă”.
„Probabil că au fost, în decursul anilor, şi colegi care au luat o atenţie, sau chiar şi bani, dar modul în care a procedat acest cadru didactic, ca la piaţă, pentru a vinde lucrări de licenţă, este inadmisibil. Este o pată evidentă pentru Universitatea „Dunărea de Jos” şi va suferi rigorile pe care ni le permite legislaţia. Decizia va fi, probabil, destul de aspră, cred că Senatul nu va mai accepta ca dânsul să mai fie cadru didactic”.
„În mod normal, nu ar trebui să mă pronunţ, pentru că se va stabili o comisie de anchetă, care va propune soluţia şi până la urmă Senatul va vota. Dar, din ecourile pe care le am de la mulţi colegi senatori, nu cred că va scăpa de această pedeapsă”, a declarat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu.
La rândul său, profesorul filmat în timp ce primea bani în schimbul unei lucrări de licenţă, Neculai Chifan, nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii pe această temă.
„Sunt acum la o şedinţă la catedră, nu vreau să fac niciun comentariu, să treacă momentul acesta şi apoi discutăm”, ne-a declarat telefonic conf. dr. Neculai Chifan.
O declaraţie pe această temă, însă, o va putea face chiar astăzi, la ora 14:00, când este convocată o şedinţă de Senat care va lua în discuţie constituirea unei comisii de anchetă administrativă. Prezenţa lui Neculai Chifan astăzi la şedinţa Senatului este asigurată chiar de calitatea sa de senator al Universităţii „Dunărea de Jos”, prin funcţia de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe.
Practic, „eroul” flagrantului de la Realitatea TV va face parte din Senatul care va decide comisia care îl va ancheta, însă probabil nu va avea un cuvânt prea greu de spus în luarea unei decizii.
În acelaşi timp, Neculai Chifan e posibil să facă parte dintr-o anchetă a poliţiei. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Cristina Tatulici, a spus că oamenii legii vor analiza emisiunea în care a fost prezentat cazul profesorului Chifan şi că, dacă va fi cazul, se vor autosesiza şi vor demara o anchetă.
„Nu trebuie generalizat”
Rectorul Viorel Mînzu a ţinut să precizeze că, dincolo de ancheta administrativă în cazul profesorului Chifan, principalul scop al universităţii pe care o conduce este ca opinia publică să nu generalizeze. „Postura noastră este delicată, pentru că prima noastră grijă este de a încerca să facem în aşa fel încât să nu se creadă că întreaga universitate este formată din astfel de oameni”, a explicat Viorel Mînzu.
De altfel, acesta a şi discutat despre un alt caz prezentat în aceeaşi emisiune TV, al unui profesor de la Facultatea de Ştiinţe Economice care a şi fost condamnat pentru trafic de influenţă.
„Este vorba despre un cadru didactic, Florian Şipoş, care a fost pensionat acum zece ani, dar care a beneficiat de clemenţa fostei conduceri a universităţii noastre şi a mai obţinut nişte ore suplimentare. Între 1999 şi 2005 a mai avut ore suplimentare, prilej cu care a mai exersat ceea ce a făcut o viaţă. În 2005 s-a întrerupt filmul, pentru că se pare că a început o cercetare penală, facultatea i-a interzis în 2005 să mai aibă ore în universitatea noastră”, a mai spus rectorul Viorel Mînzu.
Întrebat dacă există soluţii pentru preîntâmpinarea unor cazuri similare, rectorul a spus că astfel de acţiuni se desfăşoară în permanenţă, dar că legislaţia nu permite măsuri concrete şi imediate.
„Nu suntem ajutaţi de studenţi, pentru că studenţii care fac acest lucru îşi rezolvă problema. Există o complicitate acolo şi, în general, în cazurile în care cadrul didacic face astfel de lucruri, de obicei se ajunge la flagrant”.
„Da, avem de gând să facem ceea ce trebuie făcut. Uitaţi, îl vom da afară pe omul ăsta! Dacă se va mai face un alt flagrant îl vom da afară şi pe respectivul. Vreţi să vă spun că încercăm să facem şi că nu putem datorită legii?”, a precizat rectorul „Dunării de Jos”.
Cazul conf. Dr. Neculai Chifan va fi luat în discuţie astăzi, 28 aprilie, de Senatul Universităţii „Dunărea de Jos”, care, potrivit rectorului Viorel Mînzu, va decide înfiinţarea unei comisii de anchetă. Aceasta trebuie, de asemenea, să stabilească cine sunt persoanele de contact din interiorul Universităţii „Dunărea de Jos” despre care Neculai Chifan spunea în filmul flagrantului că pot oferi spre vânzare lucrări de licenţă din diferite domenii.