CARDURILE DE SĂNĂTATE ajung la Galaţi după 20 septembrie

CARDURILE DE SĂNĂTATE ajung la Galaţi după 20 septembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Distribuţia în teritoriu a documentului va costa, la nivel naţional, câteva zeci de milioane de euro


Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că după data de 20 septembrie cardurile naţionale de sănătate vor începe să ajungă la asiguraţi. Potrivit oficialului, în ultimele şase luni au fost tipărite peste 9,5 milioane de exemplare. Suma alocată pentru această operaţiune a fost de 123 de milioane de lei. În prezent mai sunt de tipărit în jur de un milion de carduri, pentru care autorităţile spun că există deja alocaţi banii necesari.

Obligatoriu de la 1 ianuarie 2015

"Mă bucur pentru că în ultimele şase luni, de când sunt la Ministerul Sănătății, prin colaborarea cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări, am reuşit să tipărim cea mai mare parte a cardurilor. După ce vor ajunge la asiguraţi, cardurile ne vor permite să avem un sistem mult mai eficient, mult mai transparent în cheltuirea banului public şi în asigurarea serviciilor de sănătate", a afirmat ministrul, cu ocazia semnării, la Palatul Victoria, a contractului între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Poşta Română.

Gălăţenii vor primi cardurile naţionale de sănătate prin poştă, gratuit. Poştaşul va bate la uşă de două ori, iar, în cazul în care nimeni nu-i va răspunde, va trimite cardul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, de unde cei absenţi de la domiciliu pot să-l ridice ulterior. Fiecare persoană va trebui ca, de la 1 ianuarie 2015, să prezinte cardul de sănătate de fiecare dată când va avea nevoie de un serviciu medical.

"Cardul naţional va limita frauda din sistemul de sănătate şi va îmbunătăţi mecanismul de control al costurilor. În acelaşi timp, documentul asigură accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la date medicale necesare în caz de urgenţă, în condiţii de deplină siguranţă şi protecţie a datelor cu caracter personal", ne-a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei de Sănătate Galaţi.

Scandal înainte de lansare

Cardul de sănătate este proiectul din sănătate care a avut parte de cele mai multe amânări în ultimii ani. Doar cu distribuţia prin Poşta Română, CNAS a cheltuit de la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate zeci de milioane de euro. La scurt timp după ce contractul dintre CNAS şi Poşta Română a fost semnat, premierul Victor Ponta a ieşit la rampă şi a declarat că întârzierea de un an în distribuirea cardului a fost cauzată de fapte grave de corupţie comise de către fosta conducere a CNAS.

"A fost o poveste destul de lungă şi extrem de dificilă. Vreau să ştiţi ca am pierdut peste un an de zile în implementarea acestui proiect extrem de important din cauza unor fapte grave de corupţie, comise de către fosta conducere a Casei, de către domnul Duţă. Sigur, justiţia lucrează în ritmul său cunoscut şi o să-i tragă la răspundere peste 100 de ani pe cei care au greşit", a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Citit 1710 ori Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.