Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

Joi se împlinesc 13 ani de la atacurile teroriste din America, soldate cu moartea a peste 4.000 de oameni.

Pe 11 septembrie 2001, patru atacuri teroriste, coordonate de către gruparea islamistă al-Qaida, au vizat ţinte importante din America: turnurile gemene World Trade Center, Pentagonul şi Washingtonul. Conform raportului oficial, patru avioane de pasageri au fost deturnate de către 19 terorişti, pentru a fi folosite în atacurile sinucigaşe.

„Gemenele”

Două dintre avioane au intrat frontal în cele două turnuri World Trade Center, afectându-le structura de rezistenţă, astfel încât, în două ore de la producerea atacului, acestea s-au prăbuşit. Tragedia s-a soldat cu aproximativ 3.000 de victime, inclusiv 343 de pompieri şi 72 de poliţişti. Pagubele au fost estimate la aproximativ 10 miliarde de dolari, prăbuşirea celor două turnuri avariind grav şi alte clădiri din zonă. În zilele următoare atacurilor teroriste, întreaga economie a fost afectată, ca urmare a măsurilor luate din motive de securitate: bursa de pe Wall Street a fost închisă până pe 17 septembrie, iar spaţiul aerian civil al Statelor Unite şi al Canadei a fost închis până pe 13 septembrie.

Pentagonul şi curajul pasagerilor

Al treilea dintre cele patru avioane deturnate de către teroriştii islamişti din gruparea al-Qaida a lovit o aripă a Pentagonului, sediul Departamentului de Apărare a Statelor Unite ale Americii, provocând pagube însemnate – o parte a aripei vestice s-a prăbuşit parţial - şi pierderi de vieţi umane.

Al patrulea avion avea ca destinaţie zona metropolitană a Washingtonului, dar s-a prăbuşit într-un câmp din Shanksville, Pennsylvenia, datorită curajului pasagerilor care au făcut tot ce le-a stat în putinţă, punându-le beţe în roate teroriştilor.

Urmările

În total, peste 4.000 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar peste 1.000 de oameni care se aflau în zona turnurilor World Trade Center şi au supravieţuit au fost diagnosticaţi cu cancer în anii următori. Suspiciunile iniţiale au fost îndreptate către gruparea teroristă al-Qaida, dar liderul Osama Bin Laden a negat implicarea în primă instanţă. Trei ani mai târziu, extremiştii şi-au asumat responsabilitatea pentru atac. Statele Unite au răspuns prin lansarea Războiului împotriva Terorismului, invadând Afganistanul. Cu toate astea, Osama Bin Laden a fost prins abia în 2011, fiind omorât de către armata americană.

Dacă reconstruirea Pentagonului a fost finalizată într-un an de zile, în cazul turnurilor World Trade Center lucrurile au durat ceva mai mult. Abia în mai 2002 s-a cărat molozul, iar finalizarea lucrărilor de reconstrucţie este aşteptată spre sfârşitul acestui an.   


Citit 1133 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 06:46

2 comentarii

 • postat de GOANA DUPA PETROL Joi, 11 Septembrie 2014 09:31 109.102.62.*** Link la comentariu
  3
  2

  Bah bajeti treziti-va bah la realitate si uitati-va la filme ca Zeitgeist si cautati mai bine adevaruri si raspunsuri la intrebari de care oficiali se feresc.
  Cat de imbecil sa fii sa crezi ca cativa teroriristi pot tine sub control sute de oameni cu cutite de plastic si pistoale cu apa, in cateva avioane, plus ca turnurile au fost lovite din plin si brusc in cateva secunde s-au prabusit prin implozie.
  Astea sunt mituri pentru fraeri.
  Bah americani plus alti cativa mai intai au creat tot planul asta malefic cu 9/11 si World Trade Center, dupa care l-au inventat pe Bin Laden(musulman).Pai astia aveau nevoie de un simbol musulman al terorismului (pretext) inventat de ei ca sa poate intra peste toate popoarele musulmane sa puna mana pe PETROL, ca aia dorm cu petrolul sub casa.
  Deci mai intai au pregatit invazia si apoi l-au inventat pe Bin Laden.Nu vor altceva decat sa te spele pe creier sa crezi in George W.Bush distrugand imaginea lui Allah.Hrana asta miroase a rau.

  Raportează
 • postat de Mihai Joi, 11 Septembrie 2014 08:38 178.23.65.*** Link la comentariu
  4
  2

  Internetul este plin despre adevaratul "atac terorist" de la 11 septembrie. Arabii nu au avut nici o treaba cu ce s-a intamplat. Ei au fost carne de tun. Cand scrieti ceva, mai intai documentati-va. Asta in cazul cand ai pretentii ca esti scolit. Nu este prima data cand gafati monumental.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.