MERCURIALUL SĂPTĂMÂNII/ Cât costă crudităţile de sezon în Piaţa Mare
Foto: Foto: Remus Basalic

MERCURIALUL SĂPTĂMÂNII/ Cât costă crudităţile de sezon în Piaţa Mare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă multe dintre gospodine au pus deja în mare parte la punct cămara pentru la iarnă, comercianţii din pieţele gălăţene mai aduc încă legume şi fructe de sezon. Astfel, dacă din diverse motive aţi rămas în urmă cu prepararea murăturilor, în pieţe aveţi încă de unde alege. Potrivit comercianţilor, producători sau intermediari, gogoşarii, varza şi murăturile se vor mai găsi pe tarabe încă cel puţin două săptămâni.

Legumele şi-au menţinut preţul

Preţurile crudităţilor de sezon nu par să se fi schimbat prea mult faţă de cele din ultimele două săptămâni. În Piaţa Centrală, kilogramul de gogoşari costă în jur de 4,5 lei, varza pentru murat costă 1,5 lei, cea roşie, 2 lei, iar conopida este vândută cu preţuri cuprinse între 3,5 şi 4,5 lei. Pe Calea Prutului, în Piaţa angro (n.r. - Piaţa Ruşilor), preţurile sunt ceva mai mici. Condiţia este însă să cumpăraţi cantităţi mai mari şi să nu alegeţi marfa care vă este cântărită.

"Poţi ajunge mai ieftin, per total, dacă faci toate cumpărăturile pentru conservele de iarnă de la "Ruşi". Dar trebuie să ai o maşină pentru a putea căra de acolo. Plus că trebuie să fii atent. Sunt vânzători care înşală. Cumperi un sac de gogoşari şi crezi că sunt foarte buni, dar te trezeşti, când desfaci acasă sacul, cu gogoşarii de la mijloc păliţi sau chiar stricaţi", ne-a spus o gălăţeancă.

Unele legume sunt pe terminate

La mare căutare sunt şi murăturile. În cea mai mare piaţă din Galaţi, roşiile încă necoapte se vând cu preţuri cuprinse între 2,5 şi 3,5 lei. Preţul nu este mare, spun comercianţii, dar, cu toate acestea, vânzarea e mult mai slabă faţă de anii trecuţi. Şi castraveţii sunt pe terminate, kilogramul variind între 2,5 şi 3,5 lei. Dovleceii costă 2,5 sau 3,5 lei kilogramul, în funcţie de mărime. Roşiile costă în jur de 4 lei pe kilogram, ardeii capia, între 3,5 şi 4,5 lei, ardeiul gras roşu, în jur de 3 lei, iar ciupercile, între 6,5 şi 8,5 lei. Pentru cei care preferă senzaţiile culinare tari, nici preţul ardeilor iuţi nu este de ignorat, între 7,5 şi 8,5 lei kilogramul.

Fructe româneşti, preţuri de import

Un kilogram de struguri din producţia autohtonă costă între 2,5 şi 4 lei. Dacă preferaţi strugurii de import, trebuie să scoateţi din portofel între 6 şi 7 lei pe kilogram. Atenţie, însă, deoarece soiurile româneşti sunt adesea mult mai gustoase decât cele din import, în ciuda aparenţelor. Merele româneşti costă între 2,5 şi 3,5 lei kilogramul, iar perele între 4,5 şi 6 lei.

Citit 2426 ori Ultima modificare Vineri, 10 Octombrie 2014 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.